Sezon 2011
- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sezon 2011
Właśnie, ja już zaczynam się zastanawiać, komu wysłać fakturę na psychotropy
Mam pytanko - do kiedy można bezpiecznie stosować Magiczną Siłę, żeby klemki poszły grzecznie spać w porze dla niech bezpiecznej przed zimą? Bo co piszą na opakowaniu to jedno, a zdrowy rozsądek ogrodnika to może być zupełnie inna inszość (przetestowane niestety na trawniku roku ubiegłego )
Mam pytanko - do kiedy można bezpiecznie stosować Magiczną Siłę, żeby klemki poszły grzecznie spać w porze dla niech bezpiecznej przed zimą? Bo co piszą na opakowaniu to jedno, a zdrowy rozsądek ogrodnika to może być zupełnie inna inszość (przetestowane niestety na trawniku roku ubiegłego )
- AniaAnia
- 50p
- Od: 14 mar 2011, o 22:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich miłośników clematisów!
Piękne te Wasze okazy!! Aż się nie mogę napatrzeć!! Czytam wątki o clematisach już od dawna i podziwiam Wasze cudowne kwiaty! Jako, że przeróbek w moim ogrodzie będzie jeszcze dużo i nie wiem do końca gdzie i co będzie rosło, kupiłam na razie dwa powojniki, małe i niezbyt rozrośnięte roślinki, ale jedna już ma dwa kwiaty. Są to powojniki pełne, ale chyba jest to ich drugie kwitnienie w tym roku, więc kwiaty pojedyncze.
Powojnik Countess od Lovelace:
Powojnik Duchess of Edinburg:
Miejsce tymczasowe i pergole też na razie prowizoryczne Stąd moje pytanie, czy można przesadzać powojniki, jak one to znoszą i czy im to nie zaszkodzi?
Aha! A oto powojnik mojej sąsiadki, który kwitnie tylko z naszej strony ogrodzenia :
Niestety nie wiem co to za odmiana
Piękne te Wasze okazy!! Aż się nie mogę napatrzeć!! Czytam wątki o clematisach już od dawna i podziwiam Wasze cudowne kwiaty! Jako, że przeróbek w moim ogrodzie będzie jeszcze dużo i nie wiem do końca gdzie i co będzie rosło, kupiłam na razie dwa powojniki, małe i niezbyt rozrośnięte roślinki, ale jedna już ma dwa kwiaty. Są to powojniki pełne, ale chyba jest to ich drugie kwitnienie w tym roku, więc kwiaty pojedyncze.
Powojnik Countess od Lovelace:
Powojnik Duchess of Edinburg:
Miejsce tymczasowe i pergole też na razie prowizoryczne Stąd moje pytanie, czy można przesadzać powojniki, jak one to znoszą i czy im to nie zaszkodzi?
Aha! A oto powojnik mojej sąsiadki, który kwitnie tylko z naszej strony ogrodzenia :
Niestety nie wiem co to za odmiana
Pozdrawiam,
Ania
Ania
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
i moje clematisy zaczynają kwitnąć..
Jednak sąsiadka nie miała racji mówiąc że krzywdę wyrządziłam im obcinając suche pędy..
jak tylko będę na działce zrobię im zdjęcie..
Pytanie mam..
Jakbym chciała przenieść clematis na inne miejsce gdzie rośnie może już od nawet 10lat..
Czy mu nie zaszkodzę?
Bo clematisy są naprawdę dorodne..czyli muszą mieć już swoje lata zapewne..
Chciałabym je przenieść obok wejścia aby tworzyły łuk kwiatów..
Ale wolę się zapytać bo nie chce im krzywdy zrobić..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Rusałko.
Myślę że szybciej dorobisz się pięknego clematisowego łuku sadząc młode sadzonki. Jest ich ogromny wybór, nawet nowych odmian powstałych, czy może udostępnionych do sprzedaży na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat . Te starsze pewnie też można przesadzić ale mogą chorować bo swoje lata już mają . Ja ostatnio kupiłem Pink Fantasy i Kiri Te Kanawa za 16,50 i, a jak wszedłem na stronę clematis. com to coraz bardziej zaczynam łapać bakcyla. .
Pozdrawiam.
Myślę że szybciej dorobisz się pięknego clematisowego łuku sadząc młode sadzonki. Jest ich ogromny wybór, nawet nowych odmian powstałych, czy może udostępnionych do sprzedaży na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat . Te starsze pewnie też można przesadzić ale mogą chorować bo swoje lata już mają . Ja ostatnio kupiłem Pink Fantasy i Kiri Te Kanawa za 16,50 i, a jak wszedłem na stronę clematis. com to coraz bardziej zaczynam łapać bakcyla. .
Pozdrawiam.
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Lambton Park
Dr Ruppel
Alionuszka
Dr Ruppel
Alionuszka
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Raczej Arabella ale obie śliczne dziewczynki
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
No tak, pokiełbasiło mi sie.. oczywiście, że Arabella a nie Alionushka
Zapraszam: spis treści ogród
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Mój Comtesse wymordowany po zmianie podpory. Pień wiśni całkowicie spróchniał i do tego zamienił się w mrowisko
Multi Blue szleje na pięterku
Moje własne kwiaty na Józefince
Multi Blue szleje na pięterku
Moje własne kwiaty na Józefince
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Moi drodzy co mam zrobić kiedy kwiatki clematisa przekwitają, czy mam pozostałości usunąć?
Pozdrawiam Julita - jeszcze nie ogrodnik
Mój zielony kawałek
Mój zielony kawałek
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Jeśli nie masz ochoty rozmnażać z nasion, to nie zaszkodzi usunąć.jula pisze:Moi drodzy co mam zrobić kiedy kwiatki clematisa przekwitają, czy mam pozostałości usunąć?
U mnie jeszcze the President i Kiri Te Kanawa: