Magiczny Ogród EWY
- EWA K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2008, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Magiczny Ogród EWY
...c.d.
Kwitnienie kończy pachnąca Encyklia lancifolia:
ale za to dzisiąj zaczyna kwitnienie Bellina
Masdevallie, no cóż - roną sobie w siłę. Nie kwitły jak na razie.
Kwitnienie kończy pachnąca Encyklia lancifolia:
ale za to dzisiąj zaczyna kwitnienie Bellina
Masdevallie, no cóż - roną sobie w siłę. Nie kwitły jak na razie.
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne kwitnienia
Wiedziałam, że coś przed nami ukrywasz
Gratuluję pięknych kwitnień
Promenea bardzo płodna, ale najbardziej zazdroszczę kwiatuszka belliny. CUDO ;:91
Gratuluję pięknych kwitnień
Promenea bardzo płodna, ale najbardziej zazdroszczę kwiatuszka belliny. CUDO ;:91
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale widoki pięknych kwitnień...
EWO, zaskoczyło mnie, ze przy Twoim bogactwie wszelkich kwiatów, w tym storczyków i ich kwitnioeń, dwie strony wcześniej jest rok 2010
Jak możesz nas katować takimi długimi przerwami
Wspaniale Lauro, że zmobilizowałaś Ewę do pokazania pozostałych kwitnień
Kwiat 'Belliny' wprost wzorcowy Są jeszcze pączki ?
Wszelkie wariacje żółtych Phal. z różnorodnością nakrapianych wzorków bardzo optymistyczne i szczególnie cieszą gdy brak
Moje serce podbiła Miltonia sunset. Brawo za jej kwitnienie Napisz Ewo, czy trudna jest w uprawie i jak długo trwa kwitnienie. Pachnie ?
Czerwony falenopsis, chyba jest w rzeczywistości soczyście buraczkowy (jeśli to ten sam kolor,co u mnie na ost. zbiorowym zdjęciu).
Tak czy inaczej, ja mojego bardzo lubię i podziwiam za trwałość kwiatów. U Twojego chyba jest nieco inny kształt płatków.
Promenea wkrótce będzie wyglądać zjawiskowo ! Oby tylko uchowała resztę pąków. A końcówki liści, to chyba kolejny problem uprawowy.
Może wspólnymi siłami dojdziemy do jakichś przydatnych wniosków
Jak możesz nas katować takimi długimi przerwami
Wspaniale Lauro, że zmobilizowałaś Ewę do pokazania pozostałych kwitnień
Kwiat 'Belliny' wprost wzorcowy Są jeszcze pączki ?
Wszelkie wariacje żółtych Phal. z różnorodnością nakrapianych wzorków bardzo optymistyczne i szczególnie cieszą gdy brak
Moje serce podbiła Miltonia sunset. Brawo za jej kwitnienie Napisz Ewo, czy trudna jest w uprawie i jak długo trwa kwitnienie. Pachnie ?
Czerwony falenopsis, chyba jest w rzeczywistości soczyście buraczkowy (jeśli to ten sam kolor,co u mnie na ost. zbiorowym zdjęciu).
Tak czy inaczej, ja mojego bardzo lubię i podziwiam za trwałość kwiatów. U Twojego chyba jest nieco inny kształt płatków.
Promenea wkrótce będzie wyglądać zjawiskowo ! Oby tylko uchowała resztę pąków. A końcówki liści, to chyba kolejny problem uprawowy.
Może wspólnymi siłami dojdziemy do jakichś przydatnych wniosków
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Ewo , piękna kolekcja
Szczególnie podoba mi się miltonia ( słyszałem że jest uparta ), też osobiście posiadam ale nie tak piękną Pozdrawiam
Szczególnie podoba mi się miltonia ( słyszałem że jest uparta ), też osobiście posiadam ale nie tak piękną Pozdrawiam
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
- EWA K
- Kontakt:
oj, ale dużo pytań -ale po kolei
Asiu wcale nie mam aż taaakiej dużej kolekcji storczyków, tylko parapety jakieś takie przyciane
u 'Belliny' coś tam chyba się jeszcze wykluje. Cieszę się, że jest właśnie taka, taka chciałam mieć
Miltonia sunset - nie wiem skąd taka opinia o trudności uprawy Miltonii... a może dlatego, ze jest ona często wylona z Miltonopsisem, który faktycznie nie jest łatwy.
Miltonia sunset kwitnie około miesiąca. Nie pachnie, niestety. Kwitła rok temu o tej samej porze. Zimą stoi w chłodnym pokoju (ok 15 stopni w nocy) na południowym oknie - latem w ogrodzie, ale dopiero po kwitnieniu.
Czerwony falenopsis - to nie ten sam ,,buraczkowy", którego przywiozłaś Asiu z Łodzi(ja też go mam). On ma prawdziwą ciepłą czerwień, niemal przez cały okres kwitnienia. Płatki ma woskowe i grube.
Promenea promienieje i rozwija następne kwiatki. A może ona nie lubi być dotykana? Liście - ich końcówki zaczęły zasychać zimą, gdy storczyk był ciut zbyt mocno przesuszany.
Asiu wcale nie mam aż taaakiej dużej kolekcji storczyków, tylko parapety jakieś takie przyciane
u 'Belliny' coś tam chyba się jeszcze wykluje. Cieszę się, że jest właśnie taka, taka chciałam mieć
Miltonia sunset - nie wiem skąd taka opinia o trudności uprawy Miltonii... a może dlatego, ze jest ona często wylona z Miltonopsisem, który faktycznie nie jest łatwy.
Miltonia sunset kwitnie około miesiąca. Nie pachnie, niestety. Kwitła rok temu o tej samej porze. Zimą stoi w chłodnym pokoju (ok 15 stopni w nocy) na południowym oknie - latem w ogrodzie, ale dopiero po kwitnieniu.
Czerwony falenopsis - to nie ten sam ,,buraczkowy", którego przywiozłaś Asiu z Łodzi(ja też go mam). On ma prawdziwą ciepłą czerwień, niemal przez cały okres kwitnienia. Płatki ma woskowe i grube.
Promenea promienieje i rozwija następne kwiatki. A może ona nie lubi być dotykana? Liście - ich końcówki zaczęły zasychać zimą, gdy storczyk był ciut zbyt mocno przesuszany.
Dziękuję Ewuniu i koniecznie pokaż jak Promenea otworzy wszystkie kwiaty
Pozdrawiam, Joanna
- akwarybka
- 500p
Ewo, w takim razie Miltonia Sunset trafia na listę chciejstw Miltoniopsisa też sobie sprawiłam, zobaczymy jak to będzie, podkształcam się jeszcze tu i tam...
Co do czerwonego Phal; z Twojego opisu wynika, że to dokładnie ten, którego widziałam w Peterborough. No normalnie muszę go mieć Znasz może nazwę tej odmiany?
Co do czerwonego Phal; z Twojego opisu wynika, że to dokładnie ten, którego widziałam w Peterborough. No normalnie muszę go mieć Znasz może nazwę tej odmiany?
- juku22
- 50p
- Od: 29 cze 2011, o 07:45
Jestem pod ogromnym wrazęniem Twojego wątku, storczyków... no i rzecz jasna pieska
Pozdrawiam Justyna
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Ewo piękne zdjęcia a na nich wspaniałe kwitnienia podziwiam i dziękuję że je pokazałaś
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- EWA K
- Kontakt:
Dziękuję za odwiedzinki
Właśnie udało mi się odszukać zagubioną fiszkę z nazwą czerwonej Phalaenopsis.
Pełna nazwa to Phalaenopsis Fancy Free
Właśnie udało mi się odszukać zagubioną fiszkę z nazwą czerwonej Phalaenopsis.
Pełna nazwa to Phalaenopsis Fancy Free
- akwarybka
- 500p
Ewuniu, dziękuję bardzo za nazwę storczyka , już zanotowałam; będę go szukać