Zatem zostań ! Goście są u mnie zawsze mile widzianibratek158 pisze: ogród w cieniu sosen --- taki dojrzały och ............
az chce sie tu zostac
Bo strzygę !To zreszta konieczność , bowiem przed laty został źle posadzony - za blisko chodniczka - i gdyby nie był przycinany ...Margo2 pisze:Podziwiam świerk przed domem. Jest tak równiutki jakbyś go styrzygła.
Kupiłam kilka sadzonek .Nie mam cierpliwości i czasu na wysiew pikowanie , flancowanie i inne tego typu prace. Zresztą ... przynajmniej u mnie efekty były mizerne , a roślinki pozyskane z siewu rachityczne i słabo kwitnące.Margo2 pisze:Zauważyłam szałwię i jasnych kwiatkach.Czy kupiłas sadzonkę, czy wysiałaś.
Zapewniam ,że w moim ogrodzie nie było ani jednego projektanta, architekta terenów zielonych , itp. Owszem , korzystałam z podpowiedzi, z lektury pism i "fachowej literatury" , ale , jak to już wielokrotnie pisałam , mój ogród wymyśliłam sama. Na przestrzeni 12 lat ( bo tyle sobie liczy) sporo się w nim pozmieniało, bo niektóre moje pierwotne pomysły okazały się zwykłymi " niewypałami". Dopiero teraz mam jako-taką wiedzę o tym , co gdzie może rosnąć. Uważam ,że to wielka frajda tworzyć swój ogród , choćby trzeba to było okupić większą ilością pracy porażek. Teraz ogród jest odzwierciedleniem moich (naszych) upodobań , gustu, potrzeb. I tak powinno być !Kasia_Tomek pisze:Jak pokazałam mojemu Mężowi twój ogród stwierdził, że to musi być ręka projektanta
A ja wiem, że to Twoja praca.
Mam słabość do filiżanek i kilka całkiem ładnych kolekcjonerskich okazów Z takiego porcelanowego cacka mięta czy melisa smakuje znakomicie !vita pisze: Koniecznie z filiżanką herbaty (dla mnie to już wystarczyłby sam widok takiej filiżanki )
Wspomniałaś o zakupach, jak róże o tej porze kupowane, to jeszcze kwitnące? Czekam z niecierpliwością na zdjęcia.
Tak , róże kupowałam w szkółce niedaleko Poznania , jeszcze kwitnące (zresztą to odmiany powtarzające kwitnienie) - niebawem wkleję zdjęcia.
Podstawę stanowi posiana wiele lat temu " Barenbrug Shadow Gazon ", ale każdego roku po wiosennej wertykulacji trawnik jest dosiewany mieszankami cienioznośnymi Barenburg lub "Trawy z Iławy".aage pisze:Ewelinko powiedzi mi jaką trawę siejesz u siebie?
Perowskii już nie mam . Przemarzła kompletnieagatka123 pisze:Ewelino czytałam kiedyś u Ciebie , że masz perowskia .
Mogłabyś pokazać fotki .