Marwes- będę niecierpliwie oczekiwać tego kwiatuszka
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
Oj tak...będa mikrusowe kwiatuszki. Podobają mi się teraz właśnie takie maleństwa storczykowe. Szukam odmian pachnących, ale bywa, że nie znajduję takich informacji o rzadkich storczykach
Wiesz, kocham moje storczyki. Ale te, pierwsze kwiaty na danym gatunku orchidei, są dla mnie wyjątkowe i ...najważniejsze.
Arlet- dziękuję w imieniu mojej "pary książęcej"
Dziś kolejne fotki...może tylko jedna...bo czasu brak...
Lucynkof- ja też zamierzam przeglądać go zimą. Ale...nie wszystkie fotki wstawiam, więc w długie, ciemne wieczory wkleję czasem fotkę z letniego kwitnienia ;)
Dziękuję w imieniu Ascocendy za miłe słowa.
Mis20/Asiu- no...piękna... Ja się cieszę, że Twoja była pierwsza. Chcę utrzymać na mojej kwiaty, jak najdłużej. Niedługo Przyjeżdża do mnie Katarzynka575 w odwiedziny i być może Ujrzy Princeskę w kwiatach - "na żywo"
Venus9- hihi..ja nie mogę nadążyć za moimi storczykami ( zwłaszcza, że teraz mam na głowie doniczkowce, storczyki i ogrodowe kwiaty).
Cieszę się, że Nadrobiłaś zaległości, teraz będziemy je na bieżąco podziwiać...
Szkoda, że przekwitła już Brassia, ale pewnie ładnie przyrasta i będą kiedyś nowe kwiatuszki
Anjju- dziś była kolejna sesja zdjęciowa...
Co do Vandowatej, to została kupiona na przecenie ( za 45zł
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
) nie widziałam jej kwiatków - choć znałam ich kolor. Mam ją od paździerika. Dwa razy w tygodniu ją moczę po kilka godzin. Była nawożona kilka razy.
Wiosną ( gdzieś w kwietniu) wywiozłam ją do budynku na działkę. Było tam chłodno około +17 stopni, wtedy też przez 6 tygodni rzadziej ją moczyłam. Raz w tygodniu i tak do połowy maja. Potem już normalne moczenie dwa razy w tygodniu. Nie musiałam długo czekać na pędzik, pojawił się bodajże końcem maja lub początkiem czerwca i dziś już kwitnie...
Miau- dziękuję ;)
Dziś dokonałam kolejnego odkrycia...tym razem nie pędzik, ale...powąchałam mojego pomarańczka i...pachnie konwaliowo. Również różowy peloric (landrynkowy) pachnie słodko.
Bardzo się cieszę z tych wieści, bo uwielbiam pachnące storczyki
Rodzinka kwitnących...
![Obrazek](http://images35.fotosik.pl/796/144f288bf87b7c26med.jpg)