Kawon ( arbuz ) - część 1
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon(arbuz)
Dzisiaj doglądając arbuzów, jeden dawał się łatwo ścisnąć wydając charakterystyczne chrupanie. Reszta jeszcze twarda. Mam nadzieję, że to jest oznaka dojrzałości a nie gnicia i za tydzień (wczoraj pryskałem 'Tiotarem' przeciw mączniakowi) będę konsumował pierwszego w życiu arbuza z grządki
Tomek
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Tiotar jest na mączniaka prawdziwego, czyżbyś miał tego mączniaka? Rzekomego nie zwalczy.
Naprawdę wspaniałe macie okazy
U mnie niestety nic nie będzie w tym roku, roślina jakby się zatrzymała i jest malutka. Urosła może 10 cm od wysadzenia jej do guntu. Trochę szkoda, bo myślałam, że w tym roku skosztuję własnych owoców, ale takie już bywa
Za to na drugi rok lepiej je zabezpieczę przed pogodą I wybiorę im lepsze miejsce, bo teraz zdecydowanie jest złe, mają tam za mało słońca.
Pozdrawiam Pauzi
U mnie niestety nic nie będzie w tym roku, roślina jakby się zatrzymała i jest malutka. Urosła może 10 cm od wysadzenia jej do guntu. Trochę szkoda, bo myślałam, że w tym roku skosztuję własnych owoców, ale takie już bywa
Za to na drugi rok lepiej je zabezpieczę przed pogodą I wybiorę im lepsze miejsce, bo teraz zdecydowanie jest złe, mają tam za mało słońca.
Pozdrawiam Pauzi
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
kasencja dzięki. Tylko nie wiem czy juz go zerwać bo z jednej strony jakby lekko pękał...
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:46
Ja trochę zaniedbałam moje arbuzy z powodu braku czasu, dzis zaszłam i naliczyłam 23 sztuki takich które powinny już przetrwać, chociaż znów musiałam jednego zgnitka wyrzucić Niestety urosło też troszkę chwastów, więc od jutra czeka mnie plewienie
Iwona mój jeden jest na wielkość taki jak Twój, i też nie wiem czy to już czas....
Iwona mój jeden jest na wielkość taki jak Twój, i też nie wiem czy to już czas....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z pewnością arbuzy nie są jeszcze dobre , nawet nie próbujcie . Nigdy nie słyszałem aby ktokolwiek wyhodował w połowie lipca słodkiego arbuza ( w odkrytym gruncie ..) . A Crimson Sweet do najwcześniejszych też nie należy . No i w zasadzie powinien być znacznie większy , przynajmniej jak piłka nożna .madzik1388 pisze: (...) jeden jest na wielkość taki jak Twój, i też nie wiem czy to już czas....
- zelwi
- 500p
Nie przypatrywałem się dokładnie jaki to mączniak, plamy są na paru liściach na razie więc przy okazji oprysku winogron prysnąłem zapobiegawczo kawony i melony, bo na opakowaniu pisało, że na te rośliny jest 'Tiotar'.suzana pisze:Tiotar jest na mączniaka prawdziwego, czyżbyś miał tego mączniaka? Rzekomego nie zwalczy.
Jak wyglądało to "gnicie"? Czy arbuz od zewnątrz w widoczny sposób gnił, zmieniał kolor, czy dopiero w środku było coś widać?madzik1388 pisze:Ja trochę zaniedbałam moje arbuzy z powodu braku czasu, dzis zaszłam i naliczyłam 23 sztuki takich które powinny już przetrwać, chociaż znów musiałam jednego zgnitka wyrzucić Niestety urosło też troszkę chwastów, więc od jutra czeka mnie plewienie
Tomek
-
Na arbuzach pod liściem są jakieś małe muszki, jak ruszę liśćmi to wszystko leci w górę i nawet nie złapałam żeby to obejrzeć. Co to może być , czy to może być mączlik? Znacie może jakiś wyciąg roślinny na to? A może jakiś ekologiczny środek a jak takiego nie ma to jaki chemiczny?
Dużo jest tych muszek, nie jest to mszyca.Wysysają liście pod spodem. Proszę o pomoc.
Tomek, mam winorośle i wiem ,że Tiotar mączniaka rzekomego nie zwalczy ani nie zapobiegnie a na arbuzach pewnie masz rzekomego, bo ten częściej atakuje arbuzy.
Chyba niepotrzebnie wykonałeś ten oprysk na arbuzach.
Przy m. właściwym nalot jest na wierzchu liścia, przy rzekomym pod spodem liścia.
Dużo jest tych muszek, nie jest to mszyca.Wysysają liście pod spodem. Proszę o pomoc.
Tomek, mam winorośle i wiem ,że Tiotar mączniaka rzekomego nie zwalczy ani nie zapobiegnie a na arbuzach pewnie masz rzekomego, bo ten częściej atakuje arbuzy.
Chyba niepotrzebnie wykonałeś ten oprysk na arbuzach.
Przy m. właściwym nalot jest na wierzchu liścia, przy rzekomym pod spodem liścia.
- zelwi
- 500p
Dzięki opryskowi, poznałem zapach siarki i skojarzyłem z zapachem winogron z marketów - one też mają taki charakterystyczny zapach siarki, czyli pryskają 'Tiotarem' lub czymś podobnym.
Tomek
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój pierwszy Rosario już chyba jest dojrzały Owoc ma około 3 kg, opukałem go i wydaje głuchy odgłos, miejsce na którym leży przybrało żółty odcień, ale tak wcześnie..? Poczekam jeszcze trochę i lepiej go zbadam, nie chciałbym zerwać zieleniny.
Niestety, zasychanie pędu głównego postępuje od miejsca z którego wyrasta cała roślina
Niestety, zasychanie pędu głównego postępuje od miejsca z którego wyrasta cała roślina
Pozdrawiam, Maciek.
-
Przypuszczam, że powietrze w przechowalniach winogron jest dezynfekowane jakimś związkiem siarki, nie znam się na tym ale czytałam że czymś zabezpieczają aby winogrona nie gniły. Nie jest to Tiotar.zelwi pisze:Dzięki opryskowi, poznałem zapach siarki i skojarzyłem z zapachem winogron z marketów - one też mają taki charakterystyczny zapach siarki, czyli pryskają 'Tiotarem' lub czymś podobnym.
U mnie przy arbuzach ogonek jeszcze nie zasycha, jest gruby a czytałam, że ma zasychać.Ładnie rośnie Złoto Wolicy, arbuzy jeszcze powiększają się ale teraz znowu fala opadów, mają za mokro
Arbuzy pięknie reagują na nawóz krystaliczny do ogórków Substrala-Magiczna Siła.Momentalnie liście zrobiły się większe i pojawiły się nowe przyrosty na pędach.
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
Ogonek nie zasycha