Dojrzewanie pomidorów. Kwaśny smak
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dojrzewanie pomidorów... Dlaczego ?
Przypadkowo wpadłam w ten wątek, i chciałabym zapytać, mirzanie masz moze zdjęcia pepino i tzimbalo? Wysiałam i to i to, myślałam, że padło, a w końcu wyszły mi 3 typy roślin i pojęcia nie mam co jest co @@
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
Na mojej pryzmie kompostowej wyrosły piękne krzaczki pomidorów. Same się posiały i pięknie rosły, więc je zostawiłam, ciekawa co z nich będzie. Teraz mają już owoce, ale zrobiło się zimno, a ja się trochę śpieszę , by "zamknąć" prace w ogrodzie i nie wiem , czy je zostawić , czy "uprzątnąć"...Zastanawiam się , czy one dojrzeją w tym chłodzie? Jak myślicie? Zostawić, czy się nie tym nie zajmować, bo czasu mało...
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
To był motyl...
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Czy dojrzeją to zależy od wielu czynników (jakie duże te owoce, pogoda, odmiana), ale patrząc za okno to marne szanse. Ja bym wsadziła ze 2-3 najładniesze krzaczki do dużej donicy czy wiadra (każdy do innej donicy), i do mieszkania albo na werandę- oczywiście jeśli masz miejsce. Robiłam już tak ze spóźnialskimi pomidorami i paprykami z dobrym skutkiem - pomidorki koktajlowe miałam pojedyncze jeszcze na Boże Narodzenie a papryki jeszcze dłużej. Jasne, że nie jest to to samo co dojrzałe na słoneczku latem, ale i tak są o niebo lepsze od sklepowych w grudniu
Dorota
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do przymrozku mogą być na zewnątrz, w piwnicy lub mieszkaniu zielone też dojrzeją ale mogą także zgnić. Najpewniej będzie przesadzić do wiader
Pozdrawiam, Maciek.
- Motylica100
- 200p
- Od: 14 mar 2010, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
nie wiem czy ten tematu już był, ale ciężko mi się go doszukać, czy pomidory malinowe i bawole serce uprawiane w szklarnii należy już na górze skrócić, aby dojrzały te niżej?
Pozdrawiam
nie wiem czy ten tematu już był, ale ciężko mi się go doszukać, czy pomidory malinowe i bawole serce uprawiane w szklarnii należy już na górze skrócić, aby dojrzały te niżej?
Pozdrawiam
Pozdrawiam Iza
Moje roślinki - zapraszam
Moje roślinki - zapraszam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Już dawno powinny być zakończone ,bo każdy kwiat (już teraz niepotrzebny) opóżnia i osłabia rozwój owoców z niższych gron. A już z soboty na niedzielę może być przymrozek ,wdg . układu księżyca,no i dni są coraz krótsze , tak że już pomidory nie będą rosły intensywnie , co tłumaczy wysoka cena pomidorów.Najlepiej już zapalone zerwać aby zielone szybciej dojrzewały .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 sie 2010, o 15:06
pomidory powinny być już zakończone
ale przymrozku z soboty na niedzielę na pewno nie będzie ekopom
ale przymrozku z soboty na niedzielę na pewno nie będzie ekopom
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
To się bardzo cieszę,bo jeszcze mam dużo zielonych pomidorów ,a ogrzewanie to duży wydatek.
pozdrawiam Ludwik
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może warto odświeżyć ten temat, jest wiele wskazówek jak poradzić sobie z problemem zielonej piętki.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Nie dojrzewanie pomidorów.
Mam pytanie dlaczego nie dojrzewają pomidory w szklarni oraz w gruncie. Sytuacja taka jest prawie na wszystkich naszych działkach w ogrodkach rodzinnych.Pozdrawiam - Elalek Tycvhy.
Re: Nie dojrzewanie pomidorów.
Mistrz Yoda odpowiedziałby Ci cierpliwości, moc sama się tym zajmie.
A jeżeli za tydzień od dziś nadal będą zielone, to oznacza to, że chodujecie odmiany o zielonej skórce
Pozdr
A jeżeli za tydzień od dziś nadal będą zielone, to oznacza to, że chodujecie odmiany o zielonej skórce
Pozdr
elelek
Czy Ty zdajesz sobie sprawę o co pytasz ?. Pora dojrzewania zależy od tak wielu czynników, że nie sposób jest odpowiedzieć na tak postawione pytanie mając zero informacji poza tym, że nie dojrzewają .
Pozdrawiam
Czy Ty zdajesz sobie sprawę o co pytasz ?. Pora dojrzewania zależy od tak wielu czynników, że nie sposób jest odpowiedzieć na tak postawione pytanie mając zero informacji poza tym, że nie dojrzewają .
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedzi. Nie za wiele z nich wynika. Zagadka jest o tyle ciekawa, że to już 2-ga połowa lipca a sprawa nie dotyczy tylko mojej działki. Będę cierpliwie czekał ten tydzień ale temat wydaje się być zastanawiający. Ciekawe jak ten temat wygląda w innych rejonach. Wiem że warunki pogodowe mają zasadniczy wpływ na dojrzewanie ale w roku ubiegłym i innych takich dziwnych " anomalii" nie było, i już od początku lipca zbierałem dobre plony.http://forumogrodnicze . pozdrowienia. Elalek