Zioła w doniczkach!
- Stokrotkania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Zioła w doniczkach!
Dziękuję
Nie znam się za bardzo, bo to moje początki, ale wydaje mi się, ze zioła w doniczkach w domu można siać przez cały rok, byle by miały dość światła i ciepło ;)
Nie znam się za bardzo, bo to moje początki, ale wydaje mi się, ze zioła w doniczkach w domu można siać przez cały rok, byle by miały dość światła i ciepło ;)
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Tu moja 5-dniowa bazylia:
[IMG=http://img32.imageshack.us/img32/3226/30052011017.jpg][/IMG]
Uploaded with ImageShack.us
Dziś padło kilka siewek. Może za mokro...? Kiełki jakby nadgniły. Choć od początku nie podlewam, a jedynie zraszam ziemię.
Dziś padło kilka siewek. Może za mokro...? Kiełki jakby nadgniły. Choć od początku nie podlewam, a jedynie zraszam ziemię.
- Stokrotkania
- Kontakt:
Wydaje mi się, że masz za mokro w tej donicy.
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje aromatyczne zioła od kilku dni stały się miejscem spotkań wszelkich szkodników z ogrodu... Na oregano znalazłam mszyce, na pietruszce chyba przędziorka, na mięcie mszyce i przędziorka, a listki bazylii po prostu coś zjadło (nie całe na szczęście, ale jest sporo nie wygladających apetycznie dziur - winnego nie znalazłam). Powoli "organiczność" ogrodu zaczyna mnie doprowadzać do szału. Od maja chodzę i pryskam.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 maja 2011, o 21:19
Mam od dwóch miesięcy bazylię, oregano i miętę zakupione w markecie.
Na początku trzymałem je w pokoju przy oknie i rosły bardzo szybko. Po 2-3 tygodniach dość mocno poobrywałem liście i przestawiłem na południowy balkon (do południa słońce, a później daszek robi mały cień). Przez kolejne 3 tygodnie rosły bardzo ładnie. Niestety ostatnio zaczęły się problemy. Bazylia jako tako jeszcze się trzyma, ale miejscami ma brzydsze liście. Natomiast mięta i oregano mają dużo liści koloru brunatnego :/ A nowo wyrośnięte listki mięty są nieco twarde. Nie wiem co zrobiłem źle. Podlewałem zawsze tak samo, tj. obficie do podstawki prawie codziennie. Jak było chłodniej to co 3 dni. Więc może to wina upałów? Albo jakości tych ziół? Czytałem, że takie zioła z marketu nie postoją dłużej niż parę tygodni. A ja je mam już ponad 2 miesiące.
Aha kilka tygodni temu kupiłem jeszcze pietruszkę z marketu. Niestety zapomniałem ją podlać przez 3 dni i większość liści prawie uschła. Teraz wyrastają nowe łodyżki z listkami. I pietruszka chyba nie lubi tyle wody, co tamte zioła, bo w podstawce zalega już od 4 dni...
Mogę prosić o pomoc? Czy te zioła są jeszcze do odratowania? W jakim miejscu je najlepiej trzymać?
Na początku trzymałem je w pokoju przy oknie i rosły bardzo szybko. Po 2-3 tygodniach dość mocno poobrywałem liście i przestawiłem na południowy balkon (do południa słońce, a później daszek robi mały cień). Przez kolejne 3 tygodnie rosły bardzo ładnie. Niestety ostatnio zaczęły się problemy. Bazylia jako tako jeszcze się trzyma, ale miejscami ma brzydsze liście. Natomiast mięta i oregano mają dużo liści koloru brunatnego :/ A nowo wyrośnięte listki mięty są nieco twarde. Nie wiem co zrobiłem źle. Podlewałem zawsze tak samo, tj. obficie do podstawki prawie codziennie. Jak było chłodniej to co 3 dni. Więc może to wina upałów? Albo jakości tych ziół? Czytałem, że takie zioła z marketu nie postoją dłużej niż parę tygodni. A ja je mam już ponad 2 miesiące.
Aha kilka tygodni temu kupiłem jeszcze pietruszkę z marketu. Niestety zapomniałem ją podlać przez 3 dni i większość liści prawie uschła. Teraz wyrastają nowe łodyżki z listkami. I pietruszka chyba nie lubi tyle wody, co tamte zioła, bo w podstawce zalega już od 4 dni...
Mogę prosić o pomoc? Czy te zioła są jeszcze do odratowania? W jakim miejscu je najlepiej trzymać?
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem ciekawa, czy te siewki przetrwały. Nieraz mam ochotę założyć taki ziołowy ogródek na parapecie, ale u mnie nie ma za dużo słońca w mieszkaniu. Okna od wschodu i od północy.sokolica pisze:Tu moja 5-dniowa bazylia:
Zastanawiam się, do jakiej ziemi wysiałaś te nasiona. Tak szybko wzeszły mi kiedyś nasiona smagliczki, ale po kilku dniach padło wszystko, bo użyłam ziemi kwiatowej, która jest przeznaczona dla sadzonek, a nasiona i siewki po prostu "spaliła". Mam dziwne przeczucie, że tak mogło być i tym przypadku
- Stokrotkania
- Kontakt:
rapunzel w takim razie zapraszam do mojego wątku dot. ziół.
Ja również wysiałam nasiona w ziemie uniwersalną ;D
Ja również wysiałam nasiona w ziemie uniwersalną ;D
- reniazt
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie udało mi sie znalźć informacji dlatego mam pytanie:
czym zwalczać mszyce na ziołach?
Mam je posadzone w doniczka i stoją sobie na balkonie,
od kilku dni nie mam jak ich zrywać, bo oblazły je mszyce.
Dodam, że szczególnie upodobały sobie miętę.
czym zwalczać mszyce na ziołach?
Mam je posadzone w doniczka i stoją sobie na balkonie,
od kilku dni nie mam jak ich zrywać, bo oblazły je mszyce.
Dodam, że szczególnie upodobały sobie miętę.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 maja 2011, o 21:19
Ja również mam problem ze szkodnikami.
W tamtym roku wysiałem z nasion miętę, melisę, bazylię, oregano, szałwię i rumianek. Wszystko oblazły mszyce i przędziorki. Nic nie pomagało. Spryskiwanie wywarem z czosnku, cebuli, woda destylowana, itd. nic to nie dało. Nawet spróbowałem środka na pleśń Topsin. Tez nic...
W tym roku trzymam nasiona w pokoju, przy oknie. Mam moskitiery, więc nic nie wpada i zioła są zdrowe, ale wolną strasznie rosną. Choć to może wina ponad rocznych nasion. Boję się je dać na balkon, bo trzymam tam jedną doniczkę z miętą i niestety coś ją zaatakowało. Na listkach ma pełno czarnych kuleczek. Na pokrzywie to samo + pajęczynki. A podobno jest dobra na szkodniki ehh
W tamtym roku wysiałem z nasion miętę, melisę, bazylię, oregano, szałwię i rumianek. Wszystko oblazły mszyce i przędziorki. Nic nie pomagało. Spryskiwanie wywarem z czosnku, cebuli, woda destylowana, itd. nic to nie dało. Nawet spróbowałem środka na pleśń Topsin. Tez nic...
W tym roku trzymam nasiona w pokoju, przy oknie. Mam moskitiery, więc nic nie wpada i zioła są zdrowe, ale wolną strasznie rosną. Choć to może wina ponad rocznych nasion. Boję się je dać na balkon, bo trzymam tam jedną doniczkę z miętą i niestety coś ją zaatakowało. Na listkach ma pełno czarnych kuleczek. Na pokrzywie to samo + pajęczynki. A podobno jest dobra na szkodniki ehh
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
U mnie inwazja bezkorupkowych ślimaków - tak sie wypasły głównie na bazyli i lubczyku. Ale innymi też nie gardzą
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
Drodzy,
zamierzam zrobić sobie ziołownik na parapecie już teraz. Tylko nie wiem co można wysiać już teraz żeby pięknie rosło. A może coś z warzywek, typu sałata... ktoś może ma jakieś doświadczenia??
zamierzam zrobić sobie ziołownik na parapecie już teraz. Tylko nie wiem co można wysiać już teraz żeby pięknie rosło. A może coś z warzywek, typu sałata... ktoś może ma jakieś doświadczenia??
MONIA
Zapraszam:)
Zapraszam:)
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
Wydaje mi się, że czas siewu wybranych ziół , jakie chce sie mieć na parapecie nie ma znaczenia . Jedynie okres grzewczy mozna mieć na względzie . Im wcześniej posiejesz tym szybciej bedziesz się nimi cieszyć .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- ipako
- 200p
- Od: 11 wrz 2013, o 20:01
Witam jestem od tego roku posiadaczką ziół wysianych własnymi rękoma (w doniczkach).
W lipcu posiałam bazylię, koperek, szczypiorek, tymianek, rozmaryn i mięta.
Dziś zasiałam lawendę, ale gdzies wyczytałam o stratyfikacji nasion, więc moje dwie doniczki na razie wylądowały w lodówce - pierwszy raz tak robie, nie wiem co z tego wyjdzie. Nie wiedziałam też w lipcu czy dobrze sieję i nie wiem nadal czy jest ok, ale roślinki rosną. Jedynie zmarnowałam szczypiorek, ale reszta jest chyba w miarę ok. Z czasem będę pewnie podpytywała, na razie chciałam się przywitać
W lipcu posiałam bazylię, koperek, szczypiorek, tymianek, rozmaryn i mięta.
Dziś zasiałam lawendę, ale gdzies wyczytałam o stratyfikacji nasion, więc moje dwie doniczki na razie wylądowały w lodówce - pierwszy raz tak robie, nie wiem co z tego wyjdzie. Nie wiedziałam też w lipcu czy dobrze sieję i nie wiem nadal czy jest ok, ale roślinki rosną. Jedynie zmarnowałam szczypiorek, ale reszta jest chyba w miarę ok. Z czasem będę pewnie podpytywała, na razie chciałam się przywitać