Taki - sobie ogród
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród
Ola! Mieczyki to ja mam, ale nie był to mój wybór. Dali mi cebulki przeznaczone na kompost. Jak tu nie wziąć? I Krysia z forum mieczykowego powiedziała mi jak zrobić, żeby w tym roku zakwitły! I zakwitły! I podobaja mi się, chociaż w swojej ogrodowej "karierze" niejednokrotnie sie na nie obrażałam.
Krysiu! Na pewno jest ciężkokiedy ma się ogród z dala od domu i wtedy to jest niedogodność. Ja mam znajomego, który na ROD ma ponad setkę dalii i je wykopuje i przewozi do piwnicy. Cóż! Takie hobby! Tuberozę mam w Twoim wiadrze i na zimę po prostu wstawię je do pomieszczenia z lekka ogrzewanego, tam gdzie trzymam dalie, kanny i mieczyki.
Ankha! zapach tuberozy kojarzy mi się trochę z bzowym, takie babcine perfumy
TAJGA 2008 Dziękuję! Twoje dalie niebawem zakwitną i będą kwitły do mrozów!
Wrzucę kilka moich dalii, kolejna porcja wieczorem, bo idę wykonywać jedno z moich noworocznych postanowień
Esther
NN niska półkaktusowa biała (piękna, dysponuję nadmiarem)
Nuit d'Ete
Gardenshow
Kenora Macob
Krysiu! Na pewno jest ciężkokiedy ma się ogród z dala od domu i wtedy to jest niedogodność. Ja mam znajomego, który na ROD ma ponad setkę dalii i je wykopuje i przewozi do piwnicy. Cóż! Takie hobby! Tuberozę mam w Twoim wiadrze i na zimę po prostu wstawię je do pomieszczenia z lekka ogrzewanego, tam gdzie trzymam dalie, kanny i mieczyki.
Ankha! zapach tuberozy kojarzy mi się trochę z bzowym, takie babcine perfumy
TAJGA 2008 Dziękuję! Twoje dalie niebawem zakwitną i będą kwitły do mrozów!
Wrzucę kilka moich dalii, kolejna porcja wieczorem, bo idę wykonywać jedno z moich noworocznych postanowień
Esther
NN niska półkaktusowa biała (piękna, dysponuję nadmiarem)
Nuit d'Ete
Gardenshow
Kenora Macob
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedyś przy okazji to ja się chyba skuszę na tą twoją malutką białą dalię, może uda mi się jej zimą nie uśmiercić
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Miłeczko ależ wspaniały pokaz Ci się rozpoczął....mnóstwo dalii, we wszelkich rozmiarach , kolorach i kształtach kwiatów.....tylko podziwiać Sesja z motylami przepiękna
- takasobie
Mariola! Masz ją już, tylko, żebym nie zapomniała!
AGNESS! Cieszę się, ze Ci się podobało!
Usiłowałam posprzatać pod bzem (postanowienie noworoczne), zaczęłam, ale to robota na dłuższy czas Dziś zaczęłam grzebać w ziemi, a tam... jakiś stary chrust i zbutwiałe deski. Musiałam to wyrywać z gleby
Ciąg dalszy dalii! Miłego oglądania!
Honka
Golden Scepter
Lolo Love
Nie wiem co to, szukam nazwy.
Poppet
Holly
Honka Surprise
Mevrouw Clement Andries
AGNESS! Cieszę się, ze Ci się podobało!
Usiłowałam posprzatać pod bzem (postanowienie noworoczne), zaczęłam, ale to robota na dłuższy czas Dziś zaczęłam grzebać w ziemi, a tam... jakiś stary chrust i zbutwiałe deski. Musiałam to wyrywać z gleby
Ciąg dalszy dalii! Miłego oglądania!
Honka
Golden Scepter
Lolo Love
Nie wiem co to, szukam nazwy.
Poppet
Holly
Honka Surprise
Mevrouw Clement Andries
Miłka
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Dalie rewelacyjne.
Miłko wypróbuję w tym roku sposób Joli Graj na przechowywanie karp dalii - kopcowanie. Jak przetrzymają zimę w kopcu to super, a jak nie to trudno będę biedniejsza o kilkanaście karp a bogatsza o doświadczenie.
Miłko wypróbuję w tym roku sposób Joli Graj na przechowywanie karp dalii - kopcowanie. Jak przetrzymają zimę w kopcu to super, a jak nie to trudno będę biedniejsza o kilkanaście karp a bogatsza o doświadczenie.
- takasobie
Myślę, że kopcowanie to dobry sposób. Ja nie mam gdzie kopcować wiec nawet nie wypróbuję. Ale czekam na Twoje doświadczenia. Może się okazać bardzo dobrą metodą, bo nie przeschną tak. Mi sporo dalii nie przeżywa z powodu przeschnięcia
Miłka
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Miłeczko kolejna porcja prawdziwych kolorowych piękności. wspaniała kolekcja i bardzo podziwiam Twoją znajomość odmian
- takasobie
AGNESS! Cieszę się, ze Ci się podobają! To mój mały fioł, ale sama nie zawsze wiem co jak sie nazywa. Szperam, pytam, w końcu znajduję
Cały czas rozrzucamy ziemię wokół domu i siejemy trawę. Jest ciepło, ale wilgotno, co sprawia, ze nawet nieźle rośnie. Ale na efekty poczekamy. na razie to takie niteczki ;-) W związku z rozsypywaniem musiałam co nieco przesadzić i żal mi było strasznie.
Podam parę fotek kwiatków
Mój floksik przywieziony ze wsi.
Moja różyczka NN, czy ktoś wie co to jest? Pieknie pachnie. Podejrzewałam, że 'Arthur Bell', ale ma za mało płatków
'Louise Odier', szkoda, że jeszcze tak pojedynczo kwitnie - nie można zrobić konfitur
Moja kochana dalia. Niestety zdjęcie nie oddaje koloru
Lilia, która jestem zaskoczona! Takie nie sadziłam! Pieknie pachnie! Czy ktoś wie jak się nazywa?
Różyczka 'Pastella'
Zakwitł mój kolejny clematis 'Kardynał Wyszyński'
Biały floks od Majki. Jaki on pięęękny!
Mój najstarszy floksik. Mam go już z 10 lat. Podzieliłam kępę, a ona rośnie i rośnie.
Cały czas rozrzucamy ziemię wokół domu i siejemy trawę. Jest ciepło, ale wilgotno, co sprawia, ze nawet nieźle rośnie. Ale na efekty poczekamy. na razie to takie niteczki ;-) W związku z rozsypywaniem musiałam co nieco przesadzić i żal mi było strasznie.
Podam parę fotek kwiatków
Mój floksik przywieziony ze wsi.
Moja różyczka NN, czy ktoś wie co to jest? Pieknie pachnie. Podejrzewałam, że 'Arthur Bell', ale ma za mało płatków
'Louise Odier', szkoda, że jeszcze tak pojedynczo kwitnie - nie można zrobić konfitur
Moja kochana dalia. Niestety zdjęcie nie oddaje koloru
Lilia, która jestem zaskoczona! Takie nie sadziłam! Pieknie pachnie! Czy ktoś wie jak się nazywa?
Różyczka 'Pastella'
Zakwitł mój kolejny clematis 'Kardynał Wyszyński'
Biały floks od Majki. Jaki on pięęękny!
Mój najstarszy floksik. Mam go już z 10 lat. Podzieliłam kępę, a ona rośnie i rośnie.
Miłka
- takasobie
Trudno w to uwierzyć, ale wyszło słońce! Zasadziłam dyptam kupiony w Rokietnicy u pana na targu, przesadziłam barwinka od Ani AnniaJ, bo udało mi się spełnić 1/5 postanowienia noworocznego - posprzatałam kawałek pod bzem i tam właśnie zyskał areał barwinek o niezwykłej purpurowej barwie kwiatów.
Kwitną nowe cuda: tygrysówka 'Aurea' i rozwar, którego przez przypadek podarowała mi Majka Mariasen wraz z niezwykle ubarwionym fiołkiem
Mieczyki leżą po deszczach. Nie pomaga kopczykowanie i przydeptywanie Kwiaty są wilgotne i bardzo ciężkie.
Posadziłam chrzan w donicę. Brakowało mi do ogórów więc wykopałam z ugoru pod sklepem ;-)
Fotki ze słoneczka:
Kwitną nowe cuda: tygrysówka 'Aurea' i rozwar, którego przez przypadek podarowała mi Majka Mariasen wraz z niezwykle ubarwionym fiołkiem
Mieczyki leżą po deszczach. Nie pomaga kopczykowanie i przydeptywanie Kwiaty są wilgotne i bardzo ciężkie.
Posadziłam chrzan w donicę. Brakowało mi do ogórów więc wykopałam z ugoru pod sklepem ;-)
Fotki ze słoneczka:
Miłka
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Oj kusisz tymi słowami NN niska półkaktusowa biała (piękna, dysponuję nadmiarem),ale nie skorzystam ,nie mogę .Obiecałam sobie ,że będę eliminować dalie ze swego ogrodu ,a nie je wprowadzać .Popatrzę u Ciebie i Oli . :P
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Kuś kuś Kobieto bo dalie warte tego.
Wiemy obie,że trochę z nimi kłopotu ale wiosną jak posadzisz to rośnie bez problemu, potem kwiaty do mrozów.
Inne kwitną krótko a miejsce zajmują cały rok i żeby jeszcze liście miały ozdobne to ja rozumiem a tak ...
Pisz mnie w takim razie na tego białego maluszka - niska czyli jaka wysokość ?
Biała zmarnowała mi sie dość dawno a zapotrzebowanie jest nawet na 2 krzaczki.
Ze swoich karłowych robię obwódki lub najniższe piętro przed wysokimi nasadzeniami.
Jak wszystkie dalie Ci zakwitną wrzuć w jednej serii same karłowe to będzie można porównać odmiany
- bardzo proszę i pozdrawiam.
Wiemy obie,że trochę z nimi kłopotu ale wiosną jak posadzisz to rośnie bez problemu, potem kwiaty do mrozów.
Inne kwitną krótko a miejsce zajmują cały rok i żeby jeszcze liście miały ozdobne to ja rozumiem a tak ...
Pisz mnie w takim razie na tego białego maluszka - niska czyli jaka wysokość ?
Biała zmarnowała mi sie dość dawno a zapotrzebowanie jest nawet na 2 krzaczki.
Ze swoich karłowych robię obwódki lub najniższe piętro przed wysokimi nasadzeniami.
Jak wszystkie dalie Ci zakwitną wrzuć w jednej serii same karłowe to będzie można porównać odmiany
- bardzo proszę i pozdrawiam.
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę że u Ciebie królują dalie,lilie,floksy i róże.
Tygrysówkę pożegnałam w zeszłym roku-za krótko kwitnie .
Za to jeżówki-te kwitną bardzo długo .
U mnie w końcu się wypogodziło zmykam zaraz grzebać dalej .
Tygrysówkę pożegnałam w zeszłym roku-za krótko kwitnie .
Za to jeżówki-te kwitną bardzo długo .
U mnie w końcu się wypogodziło zmykam zaraz grzebać dalej .
- mariasen
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłka, piękne te Toje dalie, najfajniejsze zdjęcia z motylami