Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Kilka zdjęć z wczoraj.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

Śliczności w Twoim ogrodzie jak zwykle.

Zazdroszczę Ingrid ,ze mogła oglądać to wszystko na żywo ;:138
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma co zazdrościć, tylko trzeba odwiedzić znajomą z forum ;:108
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Burze z ulewami nawiedzają mój ogród ostatnio bardzo często. Boję się o swoje rośliny a szczególnie skalniaki ale, gdy patrzę w relacjach telewizyjnych na zerwane dachy siedzib ludzkich i zniszczone uprawy, nie narzekam. Szkoda mi tylko delikatnych kwiatów floksów wiechowatych, które właśnie zaczęły kwitnąć i pachnieć.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Burze nie uszkodziły zbytnio wysokich bylin a mój nowy trawnik ma się całkiem dobrze.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

W dalszym ciągu kwitną liliowce i jeżówki.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Aniu z trawnikiem tamto miejsce wygląda super :D A wiesz, że ja nie lubię trawników. ;:108
Podoba mi się kształt i układ płatków Hemer. Chicago Knobby ;:167 , no i kolor też niczego sobie :wink:
Aniu, a mogłabyś wstawić fotkę liliowca, którego mi pokazywałaś w nocy :twisted: , miał takie sztywne płatki, niewysoki, a z dużym kwiatkiem?
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Łał, ale paprociowisko oszałamiające! Ja tam już obsadziłem nimi prawie wszystkie wolne cieniste zakątki, ale w sumie kolejne kawałki cienia "się robią", więc nie będzie tak źle :;230
Co do Chin to stanowczo mogę Ci polecić tą wyprawę, jeśli tylko będziesz miała okazję - leć!
Aniu, a mógłbym prosić jeszcze o trochę fotek jeżówek, zastanawiam się jakie odmiany chciałbym jeszcze dokupić a Twoje zdjęcia są zawsze rzetelne (nie to co fotki z netu) :wit
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko - mi też się wydaje, że moja stara część ogrodu zyskała dzięki temu trawnikowi. Dziwię się tylko, że urósł na tak jałowym miejscu :tan
Chicago Knobby zakwitł mi pierwszy raz po kilku latach oczekiwania. To tylko świadczy o tym, jakich rozmiarów sadzonki potrafią czasami sprzedawać Czesi. Ale jest niezwykle oryginalny i bardzo się nim cieszę. Co do tego liliowca, co to oglądałyśmy go w nocy, to chyba chodzi o odmianę Hearts Delight. Poszukam zdjęcia i wstawię jeszcze raz.

Piotrze - To jest jedno z trzech moich paprociowisk i już się nie chce nic więcej w nich zmieścić ;:110 W poszukiwaniu cienistych miejsc dla paproci zaczęłam już eliminować hosty ; a tu hodowcy otrzymują wciąż nowe odmiany moich ulubionych paproci z gatunku Polystichum, którym nie potrafię się oprzeć.
Do Chin niestety nie wybiorę się z przyczyny bardzo przyziemnej ale najistotniejszej w takich wypadkach - braku nadmiaru stóweczek ;:112
Ja nie mam najnowszych odmian jeżówek ;:108 W tym roku kupiłam tylko Marmalade i sama zastanawiam się nad zakupieniem jeszcze czegoś. Ponieważ zdjęcia moich jeżówek były niedawno prezentowane w tym wątku, nie będę ich powtarzać ale wyślę Ci je na priva.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mimo braku cienistych miejs, skusiłam się na nową paproć i dotąd nie potrafię oprzeć się urokowi jej ciemnych, błyszczących liści :D

Obrazek Obrazek

Zakupy wielkich i średnich host już odeszły w przeszłość ale miniaturkom nie potrafiłam się oprzeć. Trochę umorusane z powodu ciągłych ulew :roll:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zakwitł pierwszy cyklamen ( też umorusany po wczorajszej burzy ) i urokliwa goryczka wąskolistna, która w tym roku ma łodygi prawie metrowej długości, obsypane kwiatami i pąkami.

Obrazek Obrazek

Rozwinęła się moja jeżówka-samosiejka. Dla porównania zdjęcie z ubiegłego tygodnia i dzisiejsze.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Dzięki Aniu :D , ja z kolei nie oparłam się i zamówiłam hostę Ripple Effect ;:167 Widziałam na żywo i śmiem twierdzić, że będzie to u nie
jedna z najładniejszych moich host, o ile nie najładniejsza :tan
Jeżówka bardzo urokliwa. Żałuję, że z powodu braku miejsca nie mogę mieć traw, jeżówek, więcej floksów itp ;:14 Tzn jeżówkę mam. Jedną, różową pełną, nawet odmianową, ale nie pamiętam w tej chwili nazwy.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko - urok wielkich, majestatycznych host jest nieodparty. Niestety - nie mogę mieć ich więcej niż mam. A Twoja jeżówka to Pink Double Delight :D

Deszcz, deszcz, deszcz a wraz z nim prawdziwa plaga natrętnych komarów. Cała nadzieja w gackach tylko, czy są ? Jakoś nie słyszałam ich wysokiego popiskiwania w tym roku ;:110

Na kępach liliowców coraz mniej kwiatów - powoli kończą kwitnienie, w tym roku wyjątkowo obfite :D
Dwa wiosenne nabytki zakwitły po raz pierwszy.

Obrazek Obrazek

Na rabatach królują floksy wiechowate... Jak to dobrze, że wróciły do łask hodowców i ogrodników.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08

Post »

Prześliczne masz floksy. Prospero cud :)
A Ferris Whel kupiłam w tym roku, tylko tak odchorował mi to sadzenie, że kwiaty chyba za rok będą :(
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu w moim wątku :wit Floksy bardzo lubię - przypominaja mi ogród Babci z czasów mojego dzieciństwa. Cieszę się, że przeżywają swój renesans bo bardzo długo można je było spotkać jedynie w ogródkach wiejskich w niewielu odmianach. No a teraz ilość odmian i form przekracza wyobrażenie :roll:
Ferris Whel jest i u mnie jakiś dziwny, jak gdyby nie chciał rozwinąć do końca kwiatów.

Następne płomyki...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Wczoraj skusiłam się jeszcze na dwa , w tym ciemny fioletowy ( na zdjęciu jakoś nie jest taki ciemny jak w realu).

Obrazek Obrazek

I inne roślinki..

Obrazek Obrazek
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08

Post »

Oj, witam...jakby można było ominąć taki wątek :) Tyle tu u Ciebie śliczności.
A ja floksy lubię z tego samego powodu :) Z tym, że ja w tym babcinym ogrodzie teraz się panoszę i gdy zaczynałam chciałam powyrzucać je wszystkie, bo mi się nowości chciało. Na szczęście trochę rozsądku pozostało i po prostu przesadziłam ja w jakieś ustronne miejsca, potem powróciły, może nie są szalenie efektowne, ale żywotniejsze od tych nowych, przynajmniej ja mam takie wrażenie.
Te nowe odmiany są coraz bardziej niesamowite, no i niektóre tak kropka w kropkę podobne do siebie, że nazwać ich się nie da :) Ale kilka oryginałów marzy mi się bardzo, tylko jak na razie są poza zasięgiem :(
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Jak nie chwalić floksów , szłam dziś na działkę zaraz po opadach deszczu , a floksy w ogrodach wydawały cudowną woń , aż dech zapierało, wszystkie sa piękne Aniu gratuluję takiej kolekcji.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - masz rację, że stare odmiany floksów są żywotniejsze. W dodatku można się doczekać wspaniałych siewek, które też się zdrowo trzymają i czasami są prześliczne.

Peonio - oj pachną te płomyki a pachną :shock: Co się tyczy kolekcji, to wzbogaciła się ona o samosiejki, które zakwitły dzisiaj pierwszy raz i są zachwycające. Oto one :

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Czekam na następne ;:65
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”