Jak ukorzenić roślinę ?

Rośliny doniczkowe
gachi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2011, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak ukorzenić roślinę ?

Post »

Witam, mam pytanie. Otoz nie wiem jak poprawnie zrobic zaszczepke z domowych kwiatow. Jest to tzw "ukradanie" komus zaszczepki zeby powstal nowy kwiat u nas w domu. Moja mama mowi ze wklada sie do wody i ono samo pusci korzen a wtedy daje sie go do doniczki. Problem w tym ze te zaszczepki dlugo sa w wodzie, jakis miesiac i nadal nie puscily korzeni. Jakies rady ?\
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zaszczepka

Post »

Co to za kwiatek? Podaj nazwę, lub daj zdjęcie. Jeśli to coś z kaktusowatych, czy sukulent, to w wodzie nic nie puści, szybciej zgnije.
Waleria
gachi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Jak ukorzenić roślinę ?

Post »

Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Pierwsza roślinka, ta z dwukolorowymi liśćmi, to fikus, i widać już białe nabrzmienia, z których powinny pojawić się korzonki. O drugiej może ktoś inny coś napisze.
Waleria
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p
Od: 10 cze 2010, o 19:34

Post »

Wydaje mi się, że druga to szeflera.
gachi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

wiec trzymac je w tej wodzie? puszcza korzenie?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pisownia!
gachi. Proszę pisać poprawnie! :idea:
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

Szeflera nie puści korzeni bo to jest jej liść a nie jakaś część rośliny a fikus puści zapewne tylko czasu trzeba.
gachi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

co wiec zrobic z szeflera? (pisze na klawiaturze ekranowej)
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Post »

Taki listek może stać dość długo w wodzie,ale niestety nic nie wypuści,musisz postarwć się o szczepkę wierzchołkową.
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
andzia1606
50p
50p
Od: 29 maja 2011, o 11:05

Post »

gachi pisze:co wiec zrobic z szeflera? (pisze na klawiaturze ekranowej)
musisz "zarąbać" z szeflery kawałek gałązki z wierzchołkiem (może być z bocznej). Obie jeżeli włożysz w ukorzeniacz będzie lepiej i koniecznie poobcinaj listki tak aby z każdego zostało ok 1/3 i do ziemi wymieszanej z piaskiem lub do wody (bez ukorzeniacza). Jednak mam obawy czy fikus w wodzie puści korzonki.
Pozdrawiam Alina
Jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - załóż ogród.
tu jest mój ogród http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0#p2391130" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Marta A.
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 cze 2009, o 15:27

Post »

Nie wyobrażam sobie, że ktoś miałby u mnie coś zarąbać. Jak można komuś kraść?, znajdzie się taki laik który nie potrafi odróżnić szczepki od liści i poobrywa niepotrzebnie połowę rośliny, jeszcze potem się zdziwi że nic mu nie urosło. Nie łatwiej poprosić właściciela? Ja osobiście wiem, co mogę uszczknąć, z której rośliny w danym czasie mogę urwać szczepkę. Niektóre rośliny w czasie kwitnienia, jak się im urwie szczepkę mogę zrzucić kwiaty.
Dla mnie to niedopuszczalne zachowanie.
Awatar użytkownika
andzia1606
50p
50p
Od: 29 maja 2011, o 11:05

Post »

Marta A. pisze:Nie wyobrażam sobie, że ktoś miałby u mnie coś zarąbać. Jak można komuś kraść?, znajdzie się taki laik który nie potrafi odróżnić szczepki od liści i poobrywa niepotrzebnie połowę rośliny, jeszcze potem się zdziwi że nic mu nie urosło. Nie łatwiej poprosić właściciela? Ja osobiście wiem, co mogę uszczknąć, z której rośliny w danym czasie mogę urwać szczepkę. Niektóre rośliny w czasie kwitnienia, jak się im urwie szczepkę mogę zrzucić kwiaty.
Dla mnie to niedopuszczalne zachowanie.
Zgadzam się, ale zarąbać to było w "...", ponieważ tak sie mówi, że jeżeli będzie dane to się nie przyjmie. Ja osobiście pytam, którą mogę "ukraść" i wypraszam właściciela, żeby nie widział. Nie znasz się na zwyczajach sadzonkowania? Nie zdarzyło Ci się nigdzie uszczyknąć gałązki bez zgody właściciela (nawet w parku)? To wręcz niemożliwe. Czy tylko mnie się to zdarza? Pomocy coś ze mną nie tak ;:223
Pozdrawiam Alina
Jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - załóż ogród.
tu jest mój ogród http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0#p2391130" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Fikus w wodzie jak najbardziej puści korzonki (mi w wodzie udaje się to dużo częściej, niż w ziemi). Natomiast jeśli chodzi o szczepki, to u znajomych sama sobie nie biorę, natomiast w tzw. miejscach publicznych - owszem :oops: :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Post »

Ja też nigdy nie"kradnę" bez zgody właściciela,ale nigdy nie proszę o sadzonkę tylko tak jak napisała Andzia proszę o pozwolenie na "kradzież"i wypraszam właściciela.No i oczywiście wcześniej sprawdzam czy w ogóle dany kwiatek tak się rozmnaża,trochę głupio byłoby brać sadzonkę np.cebulowego :;230
Kwiaty to resztki Raju.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”