Przycinanie pędu storczyka po kwitnieniu
Przycinanie pędu storczyka po kwitnieniu
Czy obcinać pęd kwiatowy zawsze nad trzecim oczkiem, czy można niżej? Gdy obcinam nad 3 oczkiem, to wyrastają pędy kwiatowe z miejsca obcięcia, a na dole zostaje łodyga bez kwiatków. 

Jeżeli chodzi o Phalaenopsisy to ja stosuje taką zasadę, jak przekwitną nie obcinam łodygi, kwiat sam zadecyduje czy mu sie przyda, jeżeli całkiem zżółknie to wtedy ja wycinam a czasami kwiatek może nas zaskoczyć i wypuścić na tej samej łodydze nowy pęd
i zaraz po kwitnieniu wynoszę go na 2 tyg do chłodniejszego miejsca i nie podlewam, potem zabieram go z powrotem i kwitek "odwdzięcza" sie tym że ponownie zakwita.U mnie sie to sprawdza, ale oczywiście pytaj innych 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lut 2008, o 11:57
Palaenopsis pęd obcięty sie robi zółty i wysycha:((Ratunku!!
Witam.Mam ogromną prosbę. Moj piekny storczyk Phalaenopsis przekwitł i obiełam mu 2 pędy kwiatowe.1 z nich zaczął mi sie robic zółty i wyszuszac nic z nim nie robię bo nieiwem co mam zrobic:((( teraz wize ze zaatakowalo mi 2 ped i tez zaczyna sie robic zółty:((( Ratunkujak temu zapobiec??? co to jest???? Pomóżcie;((( (na zdjeciu widac troszke jak ped wyglada przepraszam za jakosc zdjecia)Czekam na pomoc.Natalia

- Kamyczek87
- 100p
- Od: 7 cze 2007, o 18:32
Czasami tak się zdarza, że roślina odrzuca pęd, który już przekwitł. Nie wszystkie pędy po przekwitnięciu wydłużają się. Ja również miałam kilka takich przypadków. Po prostu odcięłam usychające pędy i tyle. Najważniejsze jest, aby liście i korzenie były w dobrej kondycji. Jeżeli są, to nie ma o co robić szumu ;) Będzie dobrze ;)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Storczyk po kwitnieniu - czy ciąć pędy... czy nie ?
Witajcie
Jak w temacie, przekwitły mi 2 storczyki i nie wiem co dalej? Czy pędy na którym były kwiaty ściąć czy zostawić?
Jak w temacie, przekwitły mi 2 storczyki i nie wiem co dalej? Czy pędy na którym były kwiaty ściąć czy zostawić?
Pozdrawiam, Bartosz
Moja działeczka
Moja działeczka
Przycięcie
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja robię tak, że zostawiam łysy pęd na kilka tygodni. Jeśli zacznie się zasuszać, to obcinam nad trzecim, czwartym oczkiem. Roślina sama wie czy z ostatniego oczka coś wypuścić czy zasuszyć pęd całkowicie.
Czasem pęd się w ogóle nie rusza, a roślinka w tym czasie wypuści nowy pęd.
Gdy storczyk kwitnie bardzo długo, lepiej od razu po kwitnieniu uciąć pęd u nasady, dzięki temu roślina powinna odpocząć. Ja mam takiego Phal, który kwitnie od września, teraz wycięłam mu jedną łodygę, mimo, że się przedłużała, druga kwitnie, ale gdy tylko zgubi kwiaty to ją obetnę. Jak łodyga się przedłuża przez kilka miesięcy to w końcu wygląda to jak długi patyk z jednym, dwoma kwiatkami, czyli niezbyt atrakcyjnie.
Czasem pęd się w ogóle nie rusza, a roślinka w tym czasie wypuści nowy pęd.
Gdy storczyk kwitnie bardzo długo, lepiej od razu po kwitnieniu uciąć pęd u nasady, dzięki temu roślina powinna odpocząć. Ja mam takiego Phal, który kwitnie od września, teraz wycięłam mu jedną łodygę, mimo, że się przedłużała, druga kwitnie, ale gdy tylko zgubi kwiaty to ją obetnę. Jak łodyga się przedłuża przez kilka miesięcy to w końcu wygląda to jak długi patyk z jednym, dwoma kwiatkami, czyli niezbyt atrakcyjnie.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila