Przycinanie pędu storczyka po kwitnieniu

ODPOWIEDZ
Anna_mi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 paź 2007, o 15:49

Przycinanie pędu storczyka po kwitnieniu

Post »

Czy obcinać pęd kwiatowy zawsze nad trzecim oczkiem, czy można niżej? Gdy obcinam nad 3 oczkiem, to wyrastają pędy kwiatowe z miejsca obcięcia, a na dole zostaje łodyga bez kwiatków. :shock:
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Odnośnie ucinania pędu po kwitnieniu, to uważam je za zbędne. Storczyk sam decyduje
co dalej. Po pewnym czasie wiemy gdzie ucinać ,gdy zeschnie.
Niezależnie i prawie zawsze pewien odcinek pędu jest bez niczego- taka uroda :P .
Dla piękna wynosi kwiaty ku górze .
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Ja też ścięłam bardzo krótko dwa falenopsisy i teraz przeżywam męki na myśl, że więcej mogą nie zakwitnąć :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p
Od: 4 lut 2007, o 13:21

Post »

Ja ostatnio przycinałam pędy mojemu storczykowi ponieważ już przekwitł i ciachnęłam go miedzy drugim a trzecim oczkiem i teraz te końcówki pędów tak zbrązowiały i zeschły... czy tak się zawsze dzieje i czy powinnam podjąć jakieś szczególne czynności sprzyjające ponownemu zakwitnieniu??
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Jeżeli chodzi o Phalaenopsisy to ja stosuje taką zasadę, jak przekwitną nie obcinam łodygi, kwiat sam zadecyduje czy mu sie przyda, jeżeli całkiem zżółknie to wtedy ja wycinam a czasami kwiatek może nas zaskoczyć i wypuścić na tej samej łodydze nowy pęd :) i zaraz po kwitnieniu wynoszę go na 2 tyg do chłodniejszego miejsca i nie podlewam, potem zabieram go z powrotem i kwitek "odwdzięcza" sie tym że ponownie zakwita.U mnie sie to sprawdza, ale oczywiście pytaj innych :)
Nataleczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2008, o 11:57

Palaenopsis pęd obcięty sie robi zółty i wysycha:((Ratunku!!

Post »

Witam.Mam ogromną prosbę. Moj piekny storczyk Phalaenopsis przekwitł i obiełam mu 2 pędy kwiatowe.1 z nich zaczął mi sie robic zółty i wyszuszac nic z nim nie robię bo nieiwem co mam zrobic:((( teraz wize ze zaatakowalo mi 2 ped i tez zaczyna sie robic zółty:((( Ratunkujak temu zapobiec??? co to jest???? Pomóżcie;((( (na zdjeciu widac troszke jak ped wyglada przepraszam za jakosc zdjecia)Czekam na pomoc.Natalia

Obrazek
Awatar użytkownika
Kamyczek87
100p
100p
Od: 7 cze 2007, o 18:32

Post »

Poczekaj aż zrobią się całkiem żółte i wytnij nisko. :wink: Nic złego się nie dzieje.
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Czasami tak się zdarza, że roślina odrzuca pęd, który już przekwitł. Nie wszystkie pędy po przekwitnięciu wydłużają się. Ja również miałam kilka takich przypadków. Po prostu odcięłam usychające pędy i tyle. Najważniejsze jest, aby liście i korzenie były w dobrej kondycji. Jeżeli są, to nie ma o co robić szumu ;) Będzie dobrze ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

gałązki należy obciąć, gdy zżółkną. czasem tak bywa, że storczyk nie wydaje kwiatów 2 raz na tej samej łodydze.
Awatar użytkownika
brauniack
100p
100p
Od: 6 sie 2008, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Storczyk po kwitnieniu - czy ciąć pędy... czy nie ?

Post »

Witajcie

Jak w temacie, przekwitły mi 2 storczyki i nie wiem co dalej? Czy pędy na którym były kwiaty ściąć czy zostawić?
Pozdrawiam, Bartosz
Moja działeczka
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Odpowiedź na Twoje pytanie :
jeśli pędy są zielone, to nie tnij, bo z uśpionych oczek wyrastają niekiedy nowe odnogi i pięknie kwitną. Poza tym póki zielone to roślina pobiera sobie potrzebne substancje odżywcze.
Gdy pęd zżółknie, wtedy należy odciąć.
Jagoda
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Przycięcie

Post »

Na dzien mamy kupiłam jej storczyka. Dzis odpadł ostatni kwiatek i gdzies wycyztała, ze tzreba przycinać łodygę. Ale ja niestety nie wiem w którym miejscu. Powiecie mi gdzie trzeba przyciąć?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

na razie nic nie trzeba przycinać. Storczyk może jeszcze na tym samym pędzie wypuścić odgałęzienia na których zakwitnie. Pędy obcina się wtedy, gdy już widać, że żółknie i zasycha, wtedy można obciąć na granicy zaschnięcia.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Jak zeschnie końcówka, uciąć tam, gdzie były kwiaty i czekać na odgałęzienie. Jak zacznie żółknąć, uciąć cały.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja robię tak, że zostawiam łysy pęd na kilka tygodni. Jeśli zacznie się zasuszać, to obcinam nad trzecim, czwartym oczkiem. Roślina sama wie czy z ostatniego oczka coś wypuścić czy zasuszyć pęd całkowicie.
Czasem pęd się w ogóle nie rusza, a roślinka w tym czasie wypuści nowy pęd.

Gdy storczyk kwitnie bardzo długo, lepiej od razu po kwitnieniu uciąć pęd u nasady, dzięki temu roślina powinna odpocząć. Ja mam takiego Phal, który kwitnie od września, teraz wycięłam mu jedną łodygę, mimo, że się przedłużała, druga kwitnie, ale gdy tylko zgubi kwiaty to ją obetnę. Jak łodyga się przedłuża przez kilka miesięcy to w końcu wygląda to jak długi patyk z jednym, dwoma kwiatkami, czyli niezbyt atrakcyjnie.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”