Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.1
- Justynek
- 200p
- Od: 26 lip 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)
No cóż, ja powyższego przepisu nie wypróbowywałam, dlatego trudno mi się wypowiadać na jego temat.
Ale często robię w podobny sposób nalewki (likiery) i nigdy mi nic nie zapleśniało.
Ale często robię w podobny sposób nalewki (likiery) i nigdy mi nic nie zapleśniało.
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
To może tylko ja mam takiego pecha:)
- Justynek
- 200p
Głowa do góry
Trzeba trochę poeksperymentować i z pewnością znajdziesz odpowiedni sposób na tę nalewkę.
A tak mi się przypomniało, jeśli syrop nie zawiera bzu i cytryn to są dwa wyjścia:
1. Zwiększyć ilość syropu i oczywiście proporcjonalnie ilość alkoholu. Byle zwiększać z rozwagą, bo można przedobrzyć.
2. Pociąć baldachy kwiatów czarnego bzu na mniejsze cząstki i od razu robi się ich mniej.
Niby to oczywiste, ale czasem właśnie na najprostsze rozwiązanie najtrudniej wpaść
Pozdrawiam

Trzeba trochę poeksperymentować i z pewnością znajdziesz odpowiedni sposób na tę nalewkę.
A tak mi się przypomniało, jeśli syrop nie zawiera bzu i cytryn to są dwa wyjścia:
1. Zwiększyć ilość syropu i oczywiście proporcjonalnie ilość alkoholu. Byle zwiększać z rozwagą, bo można przedobrzyć.

2. Pociąć baldachy kwiatów czarnego bzu na mniejsze cząstki i od razu robi się ich mniej.

Niby to oczywiste, ale czasem właśnie na najprostsze rozwiązanie najtrudniej wpaść

Pozdrawiam

Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
Ano to co na wierzchu spleśnieć musiloeb pisze:Robiłam z tego lub bardzo podobnego przepisu i muszę powiedzieć, że to chyba z czasów jak cytryny były naturalne:/ Spleśniały mi po 3 dniach te co były z wierzchu mimo machania słoikiem. Więc jeśli ktoś się na to skusi, to chyba jednak lepiej albo to dociążyć jakimś spodeczkiem tak by wszystko było pod powierzchnią płynu, albo trzymać jednak w chłodnym:/ Taka obserwacja:/

111. Cytrynówka
Skoczyć do sklepu kupić kilka cytryn (patrzyć czy sprzedawca nie wciska nam zleżałków

Wrzucić do słoja ,wlać syrop cukrowy według uznania słodkości i wlać alkohol 50-75%.
wlać od serca miodu ,odstawić w miejsce ciemne(i niedostępne dla amatorów darmowej degustacji

Cytrynówka ma tą zaletę że jest bardzo orzeźwiająca i idealna na gorące wieczory .Jako że niektórzy nie lubią mocnych alkoholi ilość cytryn zależna jest od tego co kto lubi.Ja jak robiłem to na 4 litry alkoholu używałem 5 dużych cytryn(największych jakie wymacałem w sklepie

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
i tak bez siekania, tylko obrać w kulkę?;)
ano zapomniałem
posiekać

Zamiast mercedesa kupa zielska
-
Ok
Przekażę chłopu;)

- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
Naleweczko przejrzałam temat i nie znalazłam ( albo ominęłam) robiłaś może nalewkę z jagód. Sezon jagodowy właśnie się rozpoczął i tak sobie pomyślałam, że możeby zrobić nalewkę. Chodzi mi o nalewkę a nie o winko, bo przepis na wino znalazłam. Pozdrawiam 

Pozdrawiam Dorota

- Asia40
- 100p
- Od: 18 kwie 2008, o 19:31
- Kontakt:
Witam
Zrobiłam nalewki, że tak powiem na oko
z wiśni, czerwonych porzeczek i agrestu - kierowałam się jednakowym pomysłem, umyte i obrane owoce do słoja, zasypać cukrem, po kilku dniach (3) jak sok się pojawił zalałam spirytusem 2/3 i wodą 1/3.
Jak robiłam, to dostępu do netu ani literatury nie miałam - teraz czytam i... Owoce zalać spirytusem a za jakiś czas dodać cukier - zupełnie na odwrót.
Jaka to różnica w smaku i w ogóle

Zrobiłam nalewki, że tak powiem na oko

Jak robiłam, to dostępu do netu ani literatury nie miałam - teraz czytam i... Owoce zalać spirytusem a za jakiś czas dodać cukier - zupełnie na odwrót.
Jaka to różnica w smaku i w ogóle

Asia
Różnica pomiędzy kolejnością spirytus / cukier jest taka, że niektóre owoce, mimo zasypania dużą ilością cukru potrafią załapać nieco fermentacji i zmieniają przez to smak. Po zalaniu spirytusem (najlepiej 65-70% czyli wódka 40% i spirytus 96% pół na pół) owoce są bezpieczne - po drugie łatwiej w ten sposób regulować słodkość nalewki, bo do zlanego z owocow alkoholu mozna dolac syrop w proporcji jaka nam pasuje. No właśnie - nie "za jakiś czas dodać cukier" tylko zlać nalew a pozostałe w słoju owoce zasypac cukrem. Po uzyskaniu syropu i własciwym czasie (zalezy od owocow) nalew i syrop łączy się, ewentualnie dolewa wody lub soku owocowego jeśli jest za mocne. Oczywiście kolejność cukier - alkohol nie jest błędem - jak ktoś ma wypróbowany przepis z taką kolejnością to jak najbardziej trzeba się go trzymać 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 maja 2010, o 13:37
A ja najczęściej robię tak, że owoce zalewam rozcieńczonym spirytusem i od razu dodaję cukru. Pod wpływem ciepła i oczywiście od czasu do czasu mieszania, cukier powoli się rozpuszcza.Różnica pomiędzy kolejnością spirytus / cukier jest taka, że niektóre owoce, mimo zasypania dużą ilością cukru potrafią załapać nieco fermentacji i zmieniają przez to smak. Po zalaniu spirytusem (najlepiej 65-70% czyli wódka 40% i spirytus 96% pół na pół) owoce są bezpieczne - po drugie łatwiej w ten sposób regulować słodkość nalewki, bo do zlanego z owocow alkoholu mozna dolac syrop w proporcji jaka nam pasuje. No właśnie - nie "za jakiś czas dodać cukier" tylko zlać nalew a pozostałe w słoju owoce zasypac cukrem. Po uzyskaniu syropu i własciwym czasie (zalezy od owocow) nalew i syrop łączy się, ewentualnie dolewa wody lub soku owocowego jeśli jest za mocne. Oczywiście kolejność cukier - alkohol nie jest błędem - jak ktoś ma wypróbowany przepis z taką kolejnością to jak najbardziej trzeba się go trzymać
Widze, że w "ruch" poszły porzeczki ...
Mam pytanie jaka mieszanka porzeczek czerwonych - z czym innym - najlepiej smakuje jako nalewka
i w jakich proporcjacz, a może wystarczy sama czerwona p. - no i ile alkoholu i cukru na jaką ilość owoców
Z góry dziękuje
Mam pytanie jaka mieszanka porzeczek czerwonych - z czym innym - najlepiej smakuje jako nalewka
i w jakich proporcjacz, a może wystarczy sama czerwona p. - no i ile alkoholu i cukru na jaką ilość owoców

Z góry dziękuje

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Aniu, uwielbiam wszystkie porzeczki i już się do nich przymierzam
Z czerwonych będzie dżem i galaretka na surowo a z czarnych dżem i koniecznie nalewka. Robiłam nalewkę z białych bo miałam nadzieję na piękny kolor i smak. Kolor do bani i smak taki sobie. Z czerwonych też tak sobie i nie wiem dlaczego bo myślę ze jestem już starą i doświadczoną nalewkarką?
Wsypuję do słoja owoce zasypuję cukrem i przykrywam spirytusem. Jak próbuję coś udziwniać to nie wychodzi najlepiej.
Polecam ratafię
Do wilkiego słoja wsypuje się owocę w miarę wysypu; truskawki, maliny,porzeczki, agrest, morele, śliwki itp. Przesypuje się te warstwy cukrem i zakrywa spirytusem.
Dobieramy sie do tego gdy tęgi mróz. Zlewamy a owoce się przydają do deserów lub ciast. Inaczej mówi się na tą nalewkę wódka starych kawalerów

Wsypuję do słoja owoce zasypuję cukrem i przykrywam spirytusem. Jak próbuję coś udziwniać to nie wychodzi najlepiej.
Polecam ratafię

Dobieramy sie do tego gdy tęgi mróz. Zlewamy a owoce się przydają do deserów lub ciast. Inaczej mówi się na tą nalewkę wódka starych kawalerów

- Justynek
- 200p
Z porzeczek robię trzy rodzaje nalewek:
- z czerwonej
- z czarnej
- z białej, czerwonej i czarnej - wymieszanych w równych częściach
Do wszystkich tych nalewek dodaję odrobinę cukru waniliowego. No i muszę przyznać, że dużo, dużo cukru. Więc w konsekwencji to są takie likiero-nalewki.
Na kilogram owoców daję od 0,8 do 1 kg cukru. To taki mój przepis wypróbowywany metodą prób i błędów. Dlatego dla mnie pycha( ale ja uwielbiam wszystko co słodkie).
- z czerwonej
- z czarnej
- z białej, czerwonej i czarnej - wymieszanych w równych częściach
Do wszystkich tych nalewek dodaję odrobinę cukru waniliowego. No i muszę przyznać, że dużo, dużo cukru. Więc w konsekwencji to są takie likiero-nalewki.
Na kilogram owoców daję od 0,8 do 1 kg cukru. To taki mój przepis wypróbowywany metodą prób i błędów. Dlatego dla mnie pycha( ale ja uwielbiam wszystko co słodkie).
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja znalazłam przepis na 112. ratafię z czerwonych porzeczek:
4 szklanki wyciśniętego soku z porzeczek
4 szklanki spirytusu
kilka goździków
5 pestek ze śliwek lub wiśni
Dodatki potłuc, wszystko połączyć i po 5 tygodniach przecedzić i zabutekować. Pić po kilku tygodniach.
Pytanie do doświadczonych nalewkarzy:
Czy ratafii się nie słodzi?
Czy jak da się rozdrobnione owoce zamiast wyciśniętego soku nie zaszkodzi?
Czy ratafia może być mętna, bo porzeczka ma dużo pektyn i jak jest sok, to taki gęsty.
I czy ratafia musi mieć goździki?
Bo moim zdaniem goździki zbyt dominują smak.
=================
Kolejna część 2
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=48141
Admin

4 szklanki wyciśniętego soku z porzeczek
4 szklanki spirytusu
kilka goździków
5 pestek ze śliwek lub wiśni
Dodatki potłuc, wszystko połączyć i po 5 tygodniach przecedzić i zabutekować. Pić po kilku tygodniach.
Pytanie do doświadczonych nalewkarzy:
Czy ratafii się nie słodzi?
Czy jak da się rozdrobnione owoce zamiast wyciśniętego soku nie zaszkodzi?
Czy ratafia może być mętna, bo porzeczka ma dużo pektyn i jak jest sok, to taki gęsty.
I czy ratafia musi mieć goździki?
Bo moim zdaniem goździki zbyt dominują smak.
=================
Kolejna część 2
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=48141
Admin

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6