Jak ukorzenić roślinę ?
Jak ukorzenić roślinę ?
Witam, mam pytanie. Otoz nie wiem jak poprawnie zrobic zaszczepke z domowych kwiatow. Jest to tzw "ukradanie" komus zaszczepki zeby powstal nowy kwiat u nas w domu. Moja mama mowi ze wklada sie do wody i ono samo pusci korzen a wtedy daje sie go do doniczki. Problem w tym ze te zaszczepki dlugo sa w wodzie, jakis miesiac i nadal nie puscily korzeni. Jakies rady ?\
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zaszczepka
Co to za kwiatek? Podaj nazwę, lub daj zdjęcie. Jeśli to coś z kaktusowatych, czy sukulent, to w wodzie nic nie puści, szybciej zgnije.
Waleria
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Re: Jak ukorzenić roślinę ?
Pierwsza roślinka, ta z dwukolorowymi liśćmi, to fikus, i widać już białe nabrzmienia, z których powinny pojawić się korzonki. O drugiej może ktoś inny coś napisze.
Waleria
- Asiula5432
- 50p
- Od: 10 cze 2010, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wydaje mi się, że druga to szeflera.
wiec trzymac je w tej wodzie? puszcza korzenie?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pisownia!
gachi. Proszę pisać poprawnie!
gachi. Proszę pisać poprawnie!

-
- 100p
- Od: 20 sty 2011, o 20:29
Szeflera nie puści korzeni bo to jest jej liść a nie jakaś część rośliny a fikus puści zapewne tylko czasu trzeba.
co wiec zrobic z szeflera? (pisze na klawiaturze ekranowej)
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Taki listek może stać dość długo w wodzie,ale niestety nic nie wypuści,musisz postarwć się o szczepkę wierzchołkową.
Kwiaty to resztki Raju.
- andzia1606
- 50p
- Od: 29 maja 2011, o 11:05
musisz "zarąbać" z szeflery kawałek gałązki z wierzchołkiem (może być z bocznej). Obie jeżeli włożysz w ukorzeniacz będzie lepiej i koniecznie poobcinaj listki tak aby z każdego zostało ok 1/3 i do ziemi wymieszanej z piaskiem lub do wody (bez ukorzeniacza). Jednak mam obawy czy fikus w wodzie puści korzonki.gachi pisze:co wiec zrobic z szeflera? (pisze na klawiaturze ekranowej)
Pozdrawiam Alina
Jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - załóż ogród.
tu jest mój ogród http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0#p2391130" onclick="window.open(this.href);return false;
tu jest mój ogród http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0#p2391130" onclick="window.open(this.href);return false;
- Marta A.
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 cze 2009, o 15:27
Nie wyobrażam sobie, że ktoś miałby u mnie coś zarąbać. Jak można komuś kraść?, znajdzie się taki laik który nie potrafi odróżnić szczepki od liści i poobrywa niepotrzebnie połowę rośliny, jeszcze potem się zdziwi że nic mu nie urosło. Nie łatwiej poprosić właściciela? Ja osobiście wiem, co mogę uszczknąć, z której rośliny w danym czasie mogę urwać szczepkę. Niektóre rośliny w czasie kwitnienia, jak się im urwie szczepkę mogę zrzucić kwiaty.
Dla mnie to niedopuszczalne zachowanie.
- andzia1606
- 50p
- Od: 29 maja 2011, o 11:05
Zgadzam się, ale zarąbać to było w "...", ponieważ tak sie mówi, że jeżeli będzie dane to się nie przyjmie. Ja osobiście pytam, którą mogę "ukraść" i wypraszam właściciela, żeby nie widział. Nie znasz się na zwyczajach sadzonkowania? Nie zdarzyło Ci się nigdzie uszczyknąć gałązki bez zgody właściciela (nawet w parku)? To wręcz niemożliwe. Czy tylko mnie się to zdarza? Pomocy coś ze mną nie takMarta A. pisze:Nie wyobrażam sobie, że ktoś miałby u mnie coś zarąbać. Jak można komuś kraść?, znajdzie się taki laik który nie potrafi odróżnić szczepki od liści i poobrywa niepotrzebnie połowę rośliny, jeszcze potem się zdziwi że nic mu nie urosło. Nie łatwiej poprosić właściciela? Ja osobiście wiem, co mogę uszczknąć, z której rośliny w danym czasie mogę urwać szczepkę. Niektóre rośliny w czasie kwitnienia, jak się im urwie szczepkę mogę zrzucić kwiaty.

Pozdrawiam Alina
- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
Fikus w wodzie jak najbardziej puści korzonki (mi w wodzie udaje się to dużo częściej, niż w ziemi). Natomiast jeśli chodzi o szczepki, to u znajomych sama sobie nie biorę, natomiast w tzw. miejscach publicznych - owszem
.

- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Ja też nigdy nie"kradnę" bez zgody właściciela,ale nigdy nie proszę o sadzonkę tylko tak jak napisała Andzia proszę o pozwolenie na "kradzież"i wypraszam właściciela.No i oczywiście wcześniej sprawdzam czy w ogóle dany kwiatek tak się rozmnaża,trochę głupio byłoby brać sadzonkę np.cebulowego 

Kwiaty to resztki Raju.