Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4

Post »

forumowicz pisze:O.K
Tylko w jakiej formie to ma być podane ?. Jako post- to zginie. Myślę, że trzeba założyć osobny wątek tylko i wyłącznie dotyczący ochrony pomidorów.

Pozdrawiam

Świetny pomysł, a więc zadanie domowe na zimowe wieczory już masz :wink: , i może jednocześnie w tym samym wątku ochrona ogórka.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
11krzych

Post »

Jest problem z takim wątkiem.
Trzeba będzie nadać forumowicz uprawnienia moda, żeby czyścił spam z tego swojego wątku. Zresztą powinien to nawet być szerszy wątek, z postami różnych userów takie połączenie wątków "wszystko o pomidorach", "pomidory choroby i szkodniki","pomidory w gruncie" itp., ale żeby był czyszczony.
Albo niech aktualni moderatorzy tną ten wątek wg. PW od forumowicz.
Bez tego warunku taki wątek nie ma sensu. Zaś będzie dziesięć spamów na jeden sensowny post.
Moderatorzy na naszym forum są wyjątkowo uprzejmi, ale może chociaż z jeden wątek można by profesjonalnie (tzn. unforgiven) moderować.
Nie żeby mi aktualny"miękki" sposób moderacji przeszkadzał, ale do takiego wątku jaki zaproponowaliście trzeba zastosować twardą moderację.
Awatar użytkownika
Madzia25K
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 lut 2009, o 20:29

Post »

Tylko... Ideą nie był wątek jako taki tylko coś w rodzaju vademecum stworzone przez forumowicz. I koniec. Żadnych wpisów i opisów. Tylko zestaw pierwszej pomocy, co do czego, z czym, po czym i przez co. A wątki takie jak ten-sezonowo problemowe swoją drogą - jak ktoś nie znalazł tam, to się na nich będzie mógł dopytać.
A mi chodziło o listę podstawowych wiosennych zakupów z asortymentu chemicznego, nie o wątek problemowy bo takich jest kilka.

Chyba można zrobić taki "myk" :wink: że forumowicz zamieści swój poradnik w formie postu, a potem jakiś moderator zamknie wątek/zablokuje możliwość odpowiedzi?
wciąż jestem zielona
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uwaga wszyscy hodowcy-amatorzy pomidorów !.

W związku z obfitymi opadami deszczu na znacznym obszarze mogą u części z Was wystapić na pomidorach objawy ostrego niedoboru magnezu i/ lub żelaza i manganu, co niektórzy mogą wziąć za atak zarazy ziemniaczanej i niepotrzebnie pryskać. Proponuję więc jak najszybszy oprysk siarczanem magnezu po ustaniu opadów. Należy przy tym pamiętać, że magnez wchłania się z powierzchni rośliny b. szybko/ do 3 godz/ zatem wystarczy kilkugodzinna przerwa w opadach, by oprysk był skuteczny. W razie braku siarczanu magnezu w Waszym sklepie ogrodniczym należy poprosić w aptece o tzw. sól gorzką. To jest też siarczan magnezu ale chemicznie czysty/ stosowany jako środek przeczyszczający/. W przypadku rozjaśnienia stożków wzrostu/przy braku żelaza czy manganu/ należy opryskać dowolnym nawozem wieloskładnikowym z mikroelementami zawierającym te pierwiastki.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krzychu ja widziałabym to jako watek informacyjny, bez możliwości wpisywania tam postów przez innych użytkowników, pozostałe wątki niech pozostaną w takiej formie jak dotychczas.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Madzia25K
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 lut 2009, o 20:29

Post »

elik_49
dokładnie o coś takiego mi chodziło. Nie ma to jak ująć sprawę w odpowiednie słowa.
wciąż jestem zielona
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też mam problem bo też nic nie mogę kupić by popryskać pomidory w tunelu bo albo to co jest w opisie ma ,że do pomidorów w gruncie no Amistar a z preparatów co mi proponowali mają tylko Mildex , którym juz pryskałam :(
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Ale za to wyyyypassss miedzianów..... ;:223 - półki pełne tego. A co trzeba to nie ma nic.Zgroza.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

aniaop pisze:Ale za to wyyyypassss miedzianów.
Bo sprzedawcy podchodzą do tego czysto komercyjnie. Zamawiają to, co schodzi. I ja bym tu nawet sprzedawców tak nie winił. Jeżeli ktoś kupuje jakiś środek ,to osoba zajmująca się uprawą. Powinien wiedzieć , po co do sklepu przyszedł.

Pozdrawiam

PS Ja zamawiam środki przez internet. Najlepiej wczesną wiosną, bo w zimie też nie wszystko można nabyć.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz pisze: Powinien wiedzieć , po co do sklepu przyszedł.
Ja akurat chciałam konkretny preparat -Curzate bo wiem ,ze z cała pewnościa można stosować pod osłonami no i jest z innej grupy niż Mildex ale niestety nie mieli a koniecznie chcieli mi coś sprzedać .
A swoja drogą z czego wynika to ,że np Amistar czy Ridomil nie nadaje się pod osłony a do pomidorów w gruncie i owszem?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

chudziak pisze: swoja drogą z czego wynika to ,że np Amistar czy Ridomil nie nadaje się pod osłony a do pomidorów w gruncie i owszem?
O to samo pytał ,bodajże wczoraj, MarianZet i otrzymał odpowiedż.

Pozdrawiam
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz pisze: samo pytał ,bodajże wczoraj, MarianZet i otrzymał odpowiedż.

Czytam wszystkie posty więc i ten czytałam dotyczący Ridomilu a Twoja opowiedzią było ,że tworzy łatwopalne pyły. Czy to jest jedyny powód i czy dotyczy on również Amistaru bo jeśli tak .... to ja pryskam w tunelu pomidory bo te środki akurat mam na stanie a Mąż stoi z gaśnicą :lol:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Amistar również :
produkt zawiera palne substancje organiczne,
i dodam, że ma stosunkowo niska temperaturę zapłonu- 97 st C

Może być tak, że tak jak będziecie stali z mężem, tak zostaniecie. Mąż z gaśnicą a Ty z opryskiwaczem. A tunel zrobi pif...paf :;230

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”