Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
lizbonka
50p
50p
Od: 28 maja 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawnik po zimie

Post »

tadeusz48 pisze:LIZBONKO, ja nie piszę co masz robić, bo o tym Ty decydujesz, ja piszę o tym co i kiedy nie powinnaś robić , bo możesz zaszkodzić roślinom. Moje sugestie zawarte są w opisie tych czynności co jak robię i których efekty można obejrzeć na moim ogrodzie.
Dziękuję Tadeuszu... Dostosuję się do tych rad, które od Was otrzymałam :D Liczyłam, że właśnie tak mi pomożecie, ponieważ byłam w temacie trawnika tak "blado zielona" jak on , hihihi...

A Twój ogród odwiedziałam, widziałam trawnik i pięknie nasadzone drzewa, krzewy, o reodendronach z zazdrości nie wspominając :wink: No i piękny klon palmowy(też na niego chorowałam więc kupiłam dwa :heja )...
;:180 dla Ciebie, żony i córki za siłę i czas włożony w pielęgnację tych hektarów.
Pozdrawiam
Lizbonka & Marysia & Suri & Felix :)
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Tadeusz , to co pokazujesz w linkach to wertykulator ( wałek ze stalowymi ostrzami ) Rozcina glebę , rozluźnia i przerzedza darń ) . Wałek ze sprężynkami to wyczesywarka , która wyczesuje martwą materię zalegającą na powierzchni trawnika . Są jeszcze grabie wertykulacyjne ( nie aeracyjne jak niektórzy podają ) . Natomiast aerator to przeważnie walec na którym znajdują się stalowe kolce lub rurki , które nakłuwają ( nie rozcinają ) glebę . Czyli po prostu robią otwory albo po prostu dziury w ziemi . To co reklamują jako wertykulator-aerator , jest tylko wertykulatorem .
Poniżej link jak wygląda prawdziwy aerator
http://tnij.org/l2pc
yurec
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lut 2010, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Fakt, grabie to grabie - obojętnie czy ręczne czy mechaniczne, ale warto je stosować. Ne rozumiem dlaczego tak się przyjęła nazwa aerator, może lepiej brzmi, nie jest krępujące - GRABIENIE tylko AEROWANIE - skoro tak lepiej byłoby nazywanie tego scaryfikatorem, ale to trudne.
Producenci jednak nie patrząc na nic piszą AERATOR na grabiach, no i w porzo.
Fakt że profesjonalni oznaczają grabie jako scaryfikator lub jak muszą po polsku (rzadko) wyczesywarka.
Awatar użytkownika
Roseum
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 maja 2011, o 11:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiem że temat dotyczy wiosny ......

Ale u mnie na trawniku dziś rano pojawiła się pleśń. Cały poprzedni tydzień lało. Wczoraj była ulewa ( Jestem z okolic Warszawy). Ni jak tą pleś wygrabić bo ziemia jest tak mokra ze trawę wyrwałabym z korzeniami.

Czy popryskanie Topsinem coś da?? Bardzo prosze o pomoc.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Roseum pisze:Wiem że temat dotyczy wiosny ......

Ale u mnie na trawniku dziś rano pojawiła się pleśń.

Czy popryskanie Topsinem coś da?? Bardzo prosze o pomoc.

U mnie pomaga :uszy
Awatar użytkownika
Roseum
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 maja 2011, o 11:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Panie Tadeuszu, dziękuje za odpowiedź ............ widzę że nie tylko ja mam ten problem :wink:
danpok
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lut 2011, o 08:43

Post »

Tadeuszu, mam problem. Otóż na moim trawniku pojawiły sie grzyby. Co zrobić by one nie rosły?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę że przyczyną może być zanieczyszczenie trawnika obumarłymi resztkami roślinnymi, nie zaszkodziło by wyczyszczenie trawnika z tych resztek, ponadto, to problemem może być dużo tych grzybków( chyba że to prawdziwki :) ), ale jak jest ich mało to je po prostu niszczyć fizycznie. Pomóc też może oprysk środkiem grzybobójczym, środkiem , jak wyżej.

U mnie też pojawiają się o tej porze grzybki ( gdy dojrzeją, to brudzą jak czarną sadzą), ale ja je niszczę w fazie na początku wzrostu, ale jest ich bardzo niewiele, i nawet wobec nich nie używam chemii.
danpok
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za poradę, niestety mam ich sporo. I to tak co roku więcej się ich pojawia. Hm, a jeszcze w tym roku koszę trawę kosiarką z funkcją mielenia i tak się zastanawiam czy w tym nie szukać przyczyny takiego wysypu. Popryszczę Topsinem i zobaczę. Tadeuszu, żałuje że to nie "prawdziwki" :) tak bym miał niezłe zbiory.
danpok
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tadeuszu, jak myślisz teraz już jest pora by ostatni raz zrobić aerację czy raczej wertykulację przed zimą.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z pewnością przed zimą należy "wyczesać" za pomocą wałka ze sprężynami trawnik z obumarłych fragmentów roślin, spowoduje to że wiosną pleśń pośniegowa będzie w minimalnym zakresie, gdyż obumarłe fragmenty roślin w trawniku zwiększają jej rozmiar.

Kto podczas koszenia trawnika używa w kosiarce opcji mielenia ściętej trawy( i rozrzucania na trawniku), czy teraz zaczynają mu się pojawiać na trawniku różnego rodzaju grzybki ( a coraz bliżej jesieni będzie ich więcej i pożywkę czerpią właśnie z obumarłej trawy), powinien również wcześniej rozważyć użycia podczas aeracji-wertykulacji wałka ze sprężynami.

Ilość aeracji i wertykulacji , zależy od stanu trawnika, powinno się je wykonać co najmniej raz w roku( wałkiem ze sprężynami jesienią, a wałkiem z nożami wiosną) , ale ich częstsze użycie nie jest ze szkodą dla trawnika ( za wyjątkiem tych prac podczas upałów, czy długotrwałej suszy).
viki50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 paź 2011, o 16:51

Post »

Witajcie,
mam prośbę do Tadeusza, wypunktowałam sobie najważniejsze zabiegi dotyczące pielęgnacji trawnika wg twoich rad.
Wygląda to tak, poczynając od wczesnej wiosny:
1. Jak tylko śnieg stopnieje nawożę Polimagiem, lub Polifoską
2. Później nawożę mocznikiem - ostroznie!!! i tutaj nie wiem jaką przerwę zachować między Polifoską a mocznikiem???
3. Po wyschnięciu trawnika dokładnie oczyszczam trawnik, wygrabiam, wyczesuję i aeruję sprężynkami
4. Pierwsze wiosenne koszenie mogę wykonać na najniższym poziomie, drugie już na drugim poziomie
5. Kiedy po pierwszym koszeniu wzrost trawy ruszy wykonuję wertykulację (cięcie nożami)
6. Drugie i ostatnie nawożenie wykonuję do końca VI, najdalej do 10 VII
7. Co pewien czas jesienią daję nawóz wapniowy.

Mój trawniczek jest miniaturowy, ale muszę się przyznać, że "zgrzeszyłam" w jego pielęgnacji - teraz, tzn. poczynając od wiosny, zamierzam to nadrobić i zrobić jak należy (czyt. wg przykazań Tadeuszowych :) ).

Popraw mnie proszę, jeśli coś nie tak zapamiętałam :).
Kiedy mogę dokonać dosiewania trawy?

Z góry dziękuję za odpowiedź :).
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj VIKI,z grubsza by się zgadzało z moim sposobem dbałości o trawnik, a teraz drobne uwagi.
Jak tylko śnieg stopnieje i podeschnie trochę trawa nawożę nawozami wieloskładnikowymi( może być Polimag lub Polifoska), ale ja częściej Polimag daję w czerwcu bliżej jesieni dobrze jest dostarczyć trawnikowi między innymi magnez,

Stosując mocznik należy to robić przed pewnym deszczem, a jak nie spadnie to koniecznie podlać trawnik, by rozpuścić nawóz. Mocznik zawiera 40% azotu, więc ostrożność zalecana, łatwo spalić trawę , zwłaszcza rozsypując go na mokre źdźbła trawy.

Ja rozsypuję nawozy ręcznie, więc trafiają mi się "mijaki", po pewnym czasie zaczynają się one pojawiać na trawniku poprzez jaśniejsze plamki, dlatego też nie wysypuję od razu całej dawki, tylko zostawiam około 1/3 -1/4 z całości nawozu na "poprawki", a więc uzupełnienie niedoróbek.

Nawozy azotowe ( m.in. mocznik) daję dopiero w kwietniu, gdyż działają one szybciej niż nawozy wieloskładnikowe.

Co do punktu 3 to ja teraz właśnie, po ostatnim koszeniu za pomocą wałka ze sprężynami dokonuję wertykulacji, wyczesując martwe tkanki trawy tkwiące w trawniku. Po takiej wertykulacji ( usunięciu suchych resztek trawy) wiosną w niewielkim stopniu trawnik atakuje pleśń pośniegowa, którą usuwam ( oczywiście w 100% nie da się uniknąć pleśni) za pomocą grabi po wyschnięciu trawnika.

Wiosną już nie wertykuluję wałkiem ze sprężynkami, tylko po pierwszym majowym koszeniu za pomocą wałka z nożami dokonuję aeracji trawnika.

Można wykonać pierwsze ( lub drugie) koszenie na obniżonym poziomie a kolejne na podwyższonym , wtedy trawnik wygląda o wiele korzystniej zaraz po koszeniu, nie widać wtedy zółtych prześwitów trawy tkwiących w pobliżu korzeni traw. Obniżone koszenie można wykonać 2-3 razy w sezonie, zwłaszcza jest to korzystne gdy kosimy trawnik rzadziej niż raz w tygodniu( więcej jest w trawniku zółtych fragmentów trawy w rzadko koszonym trawniku- z uwagi na ograniczony dostęp światła).

Punkt siódmy zamienił bym w ten sposób. że co najmniej raz na dwa-trzy lata pobieramy próbki ziemi z trawnika ( z kilku miejsc) i zlecamy właściwej dla miejsca ogrodu Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej wykonanie analizy gleby na określenie pH ziemi oraz obecności fosforu, potasu i magnezu oraz ewentualnie azotu, dopiero po tym badaniu podejmujemy decyzje co do wapnowania, czy uzupełnienia brakujących w glebie pierwiastków. Cena jednego podstawowego badania to wydatek rzędu około 10 złotych, a więc nie jest to dużo.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”