Pomidory olbrzymy
Re: Pomidory olbrzymy
Ja myślałem, że moje Bawole Serca są duże, ale po tym co Kasia i Józef pokazali, to ja się chowam.
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiaj po raz pierwszy widziałem trzy samosiejki pomidorowe, przypuszczalnie to Malinowy Olbrzym, ale nie oczekuję od tych roślin jakichś owoców olbrzymów.
pozdrawiam, Gunnar
Ja też mam malinowego olbrzyma. Kilka krzaków w namiocie, więcej w gruncie. Giganta miałam rok temu, owoce też średnie.GunnarSK pisze:Teraz jak przed rokiem uprawiam Malinowy Olbrzym, i mam też nasiona "Giganta", a to nie są prawdziwe olbrzymy, tylko taka nazwa. Ispolin chyba ma to samo znaczenie, ale tak jak większość nie uprawiam dla wielkości, tylko dla smaku.
Co do smaku... uwielbiam słodkie pomidorki i też pod tym względem szukałam nasion. Pierwszy raz w tym roku mam namiot, w którym znajduje się 180 krzaków pomidorów.
Chciałam w nim umiescić najróżniejsze odmiany pomidorów. Większość oczywiście do jedzenia, pod nasz gust . Trochę dla spróbowania, trochę dla ciekawości.
Całą zime spędziłam na oglądaniu i czytaniu o różnych odmianach.
W swoim namiocie mam odmiany:
Stupice, Brandywine, VP1, Ispolin, Coustralee, Opal essence, Box car willie, Carbon czarny, Megagroniasty, Atut, Bycze rogi, Marmande, Armenian, Bawole serca, Baron, Koralik, jakieś jedne nie podpisane ( przypuszczam że to nasiona kupione jako polish giant ), i dwa rzędy z nasion od mojej teściowej.
Teraz nadeszła pora na degustację i dopiero ocenię, które pomidory znajdą się w przyszłym roku w moim namiocie. Było jeszcze wiele odmian, które bardzo chciałam mieć, ale jak na pierwszy raz to wystarczająco dużo.
180 krzaków x 6 kilo = tona w namiocie + to co w gruncie. Robi wrażenie.
Kasia Ty jesteś zawodowym hodowcą czy działkowcem?
Kasia Ty jesteś zawodowym hodowcą czy działkowcem?
11krzych wszystko to dla siebie i rodziny. Jesteśmy pomidorożercami .
Pierwszy raz w tamtym roku miałam 20 krzaczków w namiocie i ok. 60 w gruncie. Udały się, więc teściowa mi oddała swój cały namiot i pierwszy raz w nim robię, pierwsz raz tyle odmian. Po swojemu i co chcę, ile chcę i jak chcę.
Ale taki miałam/mam zapał . I już mogę powiedzieć, że to kocham . I juz nie mogę doczekać się nowego wysiewania, nowego szukania
Pierwszy raz w tamtym roku miałam 20 krzaczków w namiocie i ok. 60 w gruncie. Udały się, więc teściowa mi oddała swój cały namiot i pierwszy raz w nim robię, pierwsz raz tyle odmian. Po swojemu i co chcę, ile chcę i jak chcę.
Ale taki miałam/mam zapał . I już mogę powiedzieć, że to kocham . I juz nie mogę doczekać się nowego wysiewania, nowego szukania
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasia..
jak ja Cie rozumiem
Ja też poczułam że to kocham- i nie przestane jak mi zaraza jakaś wszystkiego nie spierniczy!!:P ;)
Moge chodzić koło pomidoków godzinami..
A jak idę plewić to mnie złość bierze ;)
Oglądam te zieleńce i wypatruje który nabiera koloru...a o degustowaniu nie mówie :)
Cieszą swoi podopieczni tym bardziej że moja to całkowicie pierwsza przygoda
jak ja Cie rozumiem
Ja też poczułam że to kocham- i nie przestane jak mi zaraza jakaś wszystkiego nie spierniczy!!:P ;)
Moge chodzić koło pomidoków godzinami..
A jak idę plewić to mnie złość bierze ;)
Oglądam te zieleńce i wypatruje który nabiera koloru...a o degustowaniu nie mówie :)
Cieszą swoi podopieczni tym bardziej że moja to całkowicie pierwsza przygoda
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dzisiaj po zbiorze wrąbałam jakieś 0,8 kg malinowego nr 37 i całkiem gładko poszło. Cóż, wysyp pomidorów ma swoje prawa. Jestem kompletnie padnięta.
Pozdrawiam, kozula
Pozdrawiam, kozula
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
..musisz mieć baardzo liczną rodzinę 180 krzakówKasencja pisze:11krzych wszystko to dla siebie i rodziny. Jesteśmy pomidorożercami .
u mnie też szykuje się kilka gigantów.Niestety nie mam pojęcia jaka to odmiana..być może to ta którą prezentował Mirek (Mirzan).Myślę jednak że o wielkości owoców w znacznej mierze decyduje ilość gron na krzaku.Ten na którym wyrósł mój miał chyba dwa grona.Oczywiście odmiana też..z mojego giganta wydłubałem może 20 nasion..reszta miąższ.
Jakby się zastanowić, to nie jest dużo. Trochę się zje, trochę ususzy, trochę na przecier i sok, trochę na sałatki z zielonych itp., trochę się w pracy ludzi poczęstuje, trochę się rozda rodzinie i jeszcze braknie
I na bitwę pomidorową już nie starczy...
No i masz rację Krzych , dokładnie jak piszesz11krzych pisze:Jakby się zastanowić, to nie jest dużo. Trochę się zje, trochę ususzy, trochę na przecier i sok, trochę na sałatki z zielonych itp., trochę się w pracy ludzi poczęstuje, trochę się rozda rodzinie i jeszcze braknie