Cytrusy - porady ogólne
- dewuka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cytrusy - porady ogólne
od 2 lat hoduję 2 cytryny
Mam też mandarynkę
Doniczki stoją na pd-zach oknie i nie wynosiłam ich latem do ogrodu.
Rośliny robią dużo kwiatów( nie zapylam ich ręcznie) ale większość opada. Pachną oszałamiająco.
Przyznam, że robią wrażenie na wszystkich.
Sadzonki cytryn kupiłam w markecie a mandarynkę na allegro.
Cytrusy stoją na parapecie i jest na nim około 18 stopni. Niestety nie mam odpowiedniej przechowalni.
Mam też mandarynkę
Doniczki stoją na pd-zach oknie i nie wynosiłam ich latem do ogrodu.
Rośliny robią dużo kwiatów( nie zapylam ich ręcznie) ale większość opada. Pachną oszałamiająco.
Przyznam, że robią wrażenie na wszystkich.
Sadzonki cytryn kupiłam w markecie a mandarynkę na allegro.
Cytrusy stoją na parapecie i jest na nim około 18 stopni. Niestety nie mam odpowiedniej przechowalni.
-
- 200p
- Od: 9 mar 2007, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Bardzo ładne rośliny i owoce . Zimujesz je w zimnym pomieszczeniu 10-15 stopni? Przy okazji zapraszam do obejrzenia moich cytrusów http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 84&start=0
- dewuka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2008, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja gigantyczna cytryna ciągle wisi na drzewku. A wisi tak już rok.
Są reż nowe zawiązki mandarynek.
Rośliny robią dużo kwiatów ale prawie wszystkie opadają. Ja nie przestawiam roślin, podlewam przegotowaną wodą ze zwykłymi nawozami w płynie w sposób zalecany na etykiecie. Pomiędzy podlewaniami czekam aż ziemia trochę przeschnie.
Cytrynka cacy, cacy . Ja od kilku lat hoduję cytrynę skierniewicką i co roku ma jeden owoc, który dojrzewa, reszta zawiązek zdarza się, że opada. Moją cytrynkę nękają tarczniki . Całe lato spędza w ogrodzie i slońce, na szczęście, niszczy te paskudztwa, ale przez zimę nie wiadomo skąd wyłażą, brrr i wszystko zaczyna się od początku
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dawno temu, w domu moich rodziców rosła wielka cytryna. Nie wiem , ile miała lat, ale chyba sporo. Nikt specjalnie sie nia nie przejmował ...Gdy już się usmodzielniłam próbowałam kilkakrotnie hodować drzewka cytrusowe( z pestki, a także kupione, ładnie już odchowane). Nic z tego. nie mam do nich ręki, wszystkie "zabiłam" Tym bardziej więc podziwiam Twoje piękne owocujące okazy!