Ocieplanie domu - poradźcie!

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
jewrioszka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A ja napisze że docieplać. Dodatkowe ocieplenie to nie wydatek to inwestycja. Z tego co napisał autor tego wątku to ma ściany o U=0,25 czyli nieznacznie lepiej niż przewiduje PN (U=0,31). A to stanowczo za mało. Moje ściany mają średnią przenikalność na poziomie U=0,13 ( ściana bez okien i drzwi U=0,11) co kwalifikuje mój dom jako energooszczędny. Zużycie gazu miałem tej "zimy" na poziomie 4,8m3 (pierwszy sezon grzewczy) na dobę (kubatura wewnętrzna domu 360m3).
Moje inwestycje w nisko-energetyczność domu wyglądają tak:
ściana gazobeton 24cm + styro 20cm
podłoga na gruncie chudziak+22cm styro
dach (niedokończony czyli dziury i jeszcze wieje) 15 cm wełny (docelowo 30 i 40, cm)
rekuperator
piec kondensat

Dlatego powtórzę ocieplenie to nie wydatek to inwestycja. Przypominam paliwa nie tanieją, więc koszt termomodernizacji zwróci sie szybciej niż wyliczymy.!!! W związku z powyższym zostanie am więcej kaski a rośłinki do naszego ogrodu i nie będzie to wierzba energetyczna. :-)

Ktoś tu napisał o pękaniu styropianu, od tego jest siatka i klej żeby tynk na styropianie i sam styropian nie pękał.

Jeśli chodzi o wentylację, to proponuję wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła przy całkowitej rezygnacji z wentylacji grawitacyjnej. A dlaczego?....o tym na mojej stronie.

P.S.

To mój pierwszy post na tym forum i troszke nie w jego temacie :D , ale za to w moim. :D :D
Pozdrawiam Czarek
Krzysiek182
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2008, o 21:59

Post »

U mnie w domu też nie ma w środku ocieplenia. Więc w ubiegłym roku dom został ocieplony styropianem 10cm. Ale ja jakoś nie widzę efektów prócz wydaniem 1000zł. na styropian+kleje+siatka+robocizna.

PZdr
jewrioszka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2008, o 10:24
Kontakt:

Post »

Krzysiek182 pisze:U mnie w domu też nie ma w środku ocieplenia. Więc w ubiegłym roku dom został ocieplony styropianem 10cm. Ale ja jakoś nie widzę efektów prócz wydaniem 1000zł. na styropian+kleje+siatka+robocizna.

PZdr
Jeśli mieszkałeś już w tym domu 3 lata temu, to przy najbliższej mroźniejszej zimie poczujesz różnicę na 100%. :D

Przypominam że ubiegłej "zimy" mieliśmy piękne przedwiośnie. :D
Pozdrawiam Czarek
Krzysiek182
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2008, o 21:59

Post »

Pewnie masz i racje...
Awatar użytkownika
RotKa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2011, o 16:45

Re: Ocieplanie domu - poradźcie!

Post »

Jestem za docieplaniem. Ale docieplając ściany domu trzeba pamiętać o dociepleniu również fundamentów i dachu/stropu bez tego różnica może być niewielka.
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Koszt samego styropianu jest najmniejszy przy docieplaniu budynku,jeżeli ktoś chce robić tynk strukturalny ale wybór miedzy tynkiem wapiennym a tzw. ociepleniem to jest już duża różnica w cenie,sam robiłem ocieplenie i pracuję z tym i naprawdę jest różnica w komforcie ciepła w domu ale czy się to spłaci śmiem twierdzić że nie.Więc jeżeli masz już styropian między pustakami to nie ocieplaj daj jeszcze wełnę na poddasze i na strop żeby ciepło nie uciekało i będziesz zadowolona.
Awatar użytkownika
archdot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2011, o 08:43
Kontakt:

Post »

Jeśli mogę coś doradzić..

Zdecydowanie warto dom docieplić, chyba, że planujecie zrobić/zmienić ogrzewanie na pompę ciepła. Wtedy podobno nie warto.

W innych przypadkach zawsze sie opłaca.
Tyle, że trzeba pamiętać o wymianie powietrza w domu- w innym przypadku zrobicie sobie termos, będzie panowała wilgoć i w konsekwencji - grzyb, stęchlizna, i w dalszej perspektywie- choroby u mieszkańców.
Także-docieplanie tak, nawet styropianem (choć wełna ciut lepsza). Oddychanie ścian nie ma większego znaczenia.
Ale koniecznie rozszczelnienia okien, nawiewniki/nawietrzaki, wentylacja grawitacyjna, (tak, ona jest najlepsza) ew. rekuperacja.
I ogrzewajcie cała powierzchnię mieszkalną, chyba ze sa pokoje, które są szczelnie zamknięte na zimę- w innym przypadku, gdy zakręca sie grzejniki w jednym pokoju, a w innych grzeje i drzwi między nimi są otwarte powstają bardzo niezdrowe ciągi powietrza, a grzejniki pracujące harują za te inne, ciągnąc energię za kilka..

A dla nowo-budujących- oszczędzajcie budując na wymiar, nie na zapas..
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p

Post »

mgrztcik pisze:sajmon0609 robiłam w ostatnim semestrze na zajęcia esej na ten temat i szukając w Internecie jakichś danych, obliczeń natrafiłam jedynie na to: http://knaufinsulation.pl/files/ki_pl/u ... f%20PL.pdf (dokładnie str 7) no i tam podają że zwróci się koszt docieplania po 2-4 latach :wink: imho, jeżeli dom już od samego momentu budowy był docieplany ze wszystkich możliwych stron to faktycznie koszt się zwróci, ale z pewnością nie po 2 latach...
Knauf to firma która produkuje systemy dociepleń, więc to tak jak byś pytała producenta jakiegoś towaru czy jego towar jest dobry,wszyscy ci wmówią że oczywiście najlepszy ,najtańszy ,najbardziej energooszczędny.Ktoś mówił tu o pompach ciepła koszt rzędu 30 tyś, ale nikt nie napisał ze to nie jest perpetuum mobile i też to zużywa prąd i wymaga przeglądów drogich przeglądów.Jeżeli ktoś buduje nowy dom mogę się zgodzić że planujesz wszystko w najdrobniejszych szczegółach ocieplenie od fundamentu po dach i wspomagania pomp ,solarów i innych nowinek wtedy masz oszczędność ,ale w starych domach nie da się całkowicie wyeliminować mostków termicznych, nie osiągniesz tego co przy nowym budownictwie bo policząc koszty postawisz nowy dom wierzcie mi a wykładając jakaś sumę np.20 tyś żeby zaoszczędzić 50 zł miesięcznie mija się z celem, bo nic nie jest wieczne.Ocieplać stary dom jak najbardziej ale w granicach rozsądku Np. pierwsze i najważniejsze okna zysk duży, potem izolacja poddasza jeżeli ktoś ma pustą dziurawą przestrzeń ucieka nie miłosiernie ciepła popatrzcie w zimie jak jest źle ocieplone poddasze, jakie ma sople na rynnach i śniegu na dachu zysk też pokaźny i ostatnia rzecz ocieplenie ścian zysk mniejszy niż pozostałe dwie rzeczy zwiększa się komfort cieplny wiem po swoich doświadczeniach, dom bardzo stary wypruty na wszelkie sposoby żeby zrobić remont koszt około 150 tyś zysk po dzisiejszych cenach około 1 tyś rocznie spłata sami policzcie i się uśmiejecie :D
Awatar użytkownika
archdot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Remont kosztował Cie 150tys, ale tylko część z tego (10-15tys) to koszt docieplenia.
Więc rachunek wygląda zgoła inaczej.

Czy nie mam racji?
Awatar użytkownika
archdot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

aha

baaardzo ważne jest docieplenie dachu (30 nie 20 cm!!), dość ważna wymiana okien (mam tu mieszane uczucia, bo w końcu i tak namawiam na stałe wietrzenie), ale najważniejsze - dobre docieplenie fundamentów, co wiąże się z odkopaniem ich + izolacja p/wilgociowa.
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p

Post »

archdot pisze:Remont kosztował Cie 150tys, ale tylko część z tego (10-15tys) to koszt docieplenia.
Więc rachunek wygląda zgoła inaczej.

Czy nie mam racji?
Sam koszt ocieplenia ścian wyniósł 25 tys
Awatar użytkownika
archdot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Sporo; byc może w tym zawarłeś okładziny, może jakieś lepsze? I dobrze, jeśli tak!

W innym wątku wspomniałam o domku, moim własnym, po rodzicach, przy czym tata budował go jako letniskowy, choć technologia raczej tradycyjna.
Szykuję się do rozbudowy, modernizacji, w tym termomodernizacji tego domu.
Wiem, ze docieplę go wełną mineralną oraz warstwą cegły budowlanej, którą następnie pomaluje farbą, ponieważ taki koszt jestem w stanie znieść, a efekty bedą wymarzone.

coś takiego, choć na elewacji

Obrazek
połączone z drewnem

i juz wiem, ze będzie mnie to kosztowało około 17-20tys (elewacji ok 100m2); ale robię na pokolenia.

Być może sęk tkwi w tym, ze patrzysz krótkowzrocznie, że nie patrzysz na całokształt; że nie bierzesz pod uwagę, ze być może bedą z tego korzystali następcy, że podnosisz wartość domu, że jeśli zrobiłeś to z głową to mialeś szanse podnieść walory estetyczne budynku..

temat rzeka..
pozdrawiam
Ewa Debska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2011, o 22:14

Post »

Zgadzam się z przedmówczynią. Jeśli dobrze zainwestujesz teraz to pozytywne tego efekty będą odczuwalne przez następne pokolenia. Poza tym należy także wspomnieć o ekologicznych aspektach wyboru wełny mineralnej. Jest ona produkowana według nowoczesnej metody ECOSE? Technology, dzięki czemu jest wolna od formaldehydu, fenoli, związków akrylu oraz wszelkich chemicznych barwników. Wpływa nie tylko na ograniczenie utraty ciepła, ale także zmniejsza zanieczyszczenie środowiska hałasem oraz poprawia jakość powietrza we wnętrzu budynku.

---------
eRzecznik Knauf Insulation

"Czas zaoszczędzić energię" - http://www.knaufinsulation.pl
EkoSzkoła, ekologiczne docieplanie szkół -http://www.facebook.com/AkcjaEKOSZKOLA
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”