Moja domowa zielenina
- Anjja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2010, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja domowa zielenina
Ciekawie kaktusowo - sukulentowo się zaczyna. Gratuluje kwiatuszków na haworsii. Ona lubi czasami jeszcze od góry puszczać rozgałęzienia więc w efekcie kwiatuszków może być dużo więcej
Wielka szkoda Adenium, duże już były?
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Piękna jest ta Twoja haworsja. Bardzo mi się podoba. I kwiatostan ma bardzo oryginalny i ciekawy.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Hoho...ale długi pędzik...
jestem pod wrażeniem. nie myślałam, że ta Twoja roślinka w ogóle kwitnie. ale kwiat ma superancki. podziwiam, pozdrawiam i czekam na następne fotki
pozdrawiam krysta
Przyjaźń jak nieśmiertelnik - to blady kwiatek, ale nie więdnący nigdy.
Ponad trzy miesiące, nieduże, ale i tak mi ich strasznie szkodaAnjja pisze: Wielka szkoda Adenium, duże już były?
Byłam dziś u ciotki i wypatrzyłam pospolite, choć urocze kwiatki w jej ogródku. Najbardziej do gustu przypadły mi przypołudniki (zdjęcia kiepskie, robione telefonem). Sprezentowała mi przy okazje trzy rodzaje kaktusów, z których niesamowicie się cieszę, ale to pokaże następnym razem Poza tym najnowszy nabytek- różyczki dla ozdoby stołu, ciekawe jak długo wytrzymają, bo ostatnio to mi się nawet nie rozwinęły... i roślinka, właściwie to dwie w jednej doniczce, które mama skądś przytargała, będę wdzięczna, jak mi ktoś podpowie dokładnie co to jest, bo się nie orientuję za bardzo
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Przypołudniki - urocze.
Ładne, nowe roślinki
Ładne, nowe roślinki
nowe roślinki. kolorowo w Twoim ogródku.
pozdrawiam krysta
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Wydaje mi się, że w tej doniczce, którą przyniosłą Twoja mama są dwie różne roślinki: jedna ta z plamkami na listkach to Epipremnum aureum (dawna nazwa Scindapsus) i druga z listkami w kształcie strzałek to Syngonium (Zroślicha)
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Elcia, dziękuję za identyfikację A teraz pokażę kaktusiki, które przywiozłam od cioci. Prosiłam o rozpoznanie w dziale kaktusowym, ale różni forumowicze różne mówią. No i tak: pierwszy od lewej to podobno echinopsis, chamaelobivia lub chamaecereus, ta opuntia z prawej to prawdopodobnie microdasys albata. I nadal nierozpoznany jest ten w prawym dolnym rogu, troszkę słabo widać. I znów prośba do Was kochani, jak wiecie co to za roślinki, to napiszcie proszę.
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Gratuluję kwitnienia haworsji
Opuntia po prawej to na pewno O. microdasys "albata" sprawdź sama: http://www.cactuspedia.info/schede/OPUN ... albata.htm
Nierozpoznana zaszczepka to również coś z kręgu opuncji podejrzewam, że to jakaś Austrocylindropuntia.
Życzę dalszych sukcesów w hodowli
Opuntia po prawej to na pewno O. microdasys "albata" sprawdź sama: http://www.cactuspedia.info/schede/OPUN ... albata.htm
Nierozpoznana zaszczepka to również coś z kręgu opuncji podejrzewam, że to jakaś Austrocylindropuntia.
Życzę dalszych sukcesów w hodowli
Dziś kwitnącej haworsji ciąg dalszy. Szkoda, że wszystkie kwiatki nie rozwijają się na raz, tylko rozkwitają "od dołu", pierwsze trzy już uschły. Ale z drugiej strony mogę cieszyć się nimi dłużej, zwłaszcza, że pojawiło się jeszcze kilka malutkich pączków! Pęd jest tak długi, że "oparł się" o jednego z kaktusów :P Oprócz tego fiołek, który kwitnie, ma niewielką ilość kwiatów, ale za to ciągle wytwarza nowe pączki, moje biedne, powyciągane kaktusiki i Odi, który przypałętał się na sesje zdjęciową