Impregnacja drewna
-
- 50p
- Od: 18 kwie 2006, o 17:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jest jeszcze taka irma jak "Altax" (produkuje takie farby jak znane wszystkim drewnochrony ale jest podobno bardziej wydajna i tańsza ta firma).
Jeszcze jej nie używałem (mam zamiar) ale mój wujek jest stolarzem (dosyć używa takich farb) i mówił, że jest dobra.
Dokładnie chodzi mi o tą farbę: (altaxin)
http://www.altax.pl/strony/2/i/17.php
Jeszcze jej nie używałem (mam zamiar) ale mój wujek jest stolarzem (dosyć używa takich farb) i mówił, że jest dobra.
- Aska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2006, o 14:36
Byłam rano w stolarni w której mają nam robić latem pomieszczenie gospodarcze. Szef obiecał odsprzedać takie coś, czym oni konserwują drewno. Taniej, wydajniej i podobno skuteczniej niż drewnochronem. Nazwy dzisiaj nie podam, zapisał ją mąż, ale obiecuję napisać jak dopadnę kartkę. Może ktoś jeszcze skorzysta. Ale dzięki za rady!
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jednak nie każdy zna tą nazwę, nawet techniczni.
co do wyboru impregnatów, to jest ich bez liku:
impregnaty solne rozpuszczalne w wodzie Fungitox NP, Drewnosol 3, Ogniochron, Fobos M-2, Firestop i Anty-Pal oraz impregnat na bazie rozpuszczalników naftopochodnych Ocean 441B, impregnatory: C30L, F40P, S50L (wielofunkcyjny i tani) impregon impregnat, lakiery olejowe zewnętrzne, imprapol PS (do surowego, świeżego drewna), Boramon C30, Hylotox Plus, Prokor (szczególnie do drewna ogrodowego), oraz wiele, wiele innych i tych uprzednio podanych i nie podanych.
Problem w tym aby wybrać "złoty środek".
co do wyboru impregnatów, to jest ich bez liku:
impregnaty solne rozpuszczalne w wodzie Fungitox NP, Drewnosol 3, Ogniochron, Fobos M-2, Firestop i Anty-Pal oraz impregnat na bazie rozpuszczalników naftopochodnych Ocean 441B, impregnatory: C30L, F40P, S50L (wielofunkcyjny i tani) impregon impregnat, lakiery olejowe zewnętrzne, imprapol PS (do surowego, świeżego drewna), Boramon C30, Hylotox Plus, Prokor (szczególnie do drewna ogrodowego), oraz wiele, wiele innych i tych uprzednio podanych i nie podanych.
Problem w tym aby wybrać "złoty środek".
Jakub . . . . .
- Aska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2006, o 14:36
O matko z córką ;:96 ... Chyba pozostanę przy propozycji danej dziś rano... Jak to zawsze podkreślam : ja jestem tą od spraw estetycznych, stronę techniczną zostawiam mojej technicznej połówce, co nie znaczy że w miarę możności nie będę sama szukać jakichś sensownych rozwiązań. Skopiuję Twoje propozycje, niech się pomartwi mój mąż ...
Potwierdzam! Mamy pomalowany alataxinem (impregnat do drewna) nie tylko drewniany domek, ale i podłogę obok niego i mostek nad oczkiem - malowane chyba 3 razy. Trzyma się świetnie! A kupić można nawet w Brico Marche.Gryzoń pisze:Jest jeszcze taka irma jak "Altax" (produkuje takie farby jak znane wszystkim drewnochrony ale jest podobno bardziej wydajna i tańsza ta firma).
Zzdjęcia można zobaczyć tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=90
Impregnacja drewna
Czy ktoś ma doświadczenie w impregnacji drewna za pomocą oleju? Proszę o informację.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Z tego co wiem olej do impregnacji jest najlepszy przepracowany,samochodowy.Jeżeli to możliwe to mile widziane kąpiele olejowe,drzewo wpija olej .Przyznam się że jestem przeciwnikiem tej metody.Tydzień temu kupiłem w OBI 10 L. drewnochronu za 30 zł.Druga sprawa ile on będzie wart ,okaże się po czasie
Jako gruntowanie wolę pokost lniany: Pierwsze warstwy na gorąco, pieknie jest wpijany przez drewno. Na to dałem Sadolib bezbarwny i przy minimalnym zciemnieniu drewna mam naturalną fakturę... Ale to na zewnętrzne elementy, nie do ziemi. Do ziemi może być olej najlepiej na gorąco...
Pozdrawiam. Jacek.