Justus Epimaniakus
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Justus Epimaniakus
To nektarnik. Nie ma się co martwić. Pąk wygląda zupełnie inaczej - np:
http://www.cactusjungle.com/blog/wp-con ... pottsi.jpg
http://www.cactusjungle.com/blog/wp-con ... pottsi.jpg
Dziękuję Arturze za odpowiedź i zdjęcie poglądowe.Już wiem,którego wybiorę
A czy ktoś mógłby mi jeszcze wyjaśnić,co to znaczy,że kaktus jest "opity" i "napompowany"? Domyślam się,to naturalny objaw,kaktusy magazynują wodę.Ale jak często je podlewać i w jaki sposób kontrolować stopień "napicia",żeby nie doprowadzić do gnicia rośliny?Dopiero zaczynam przygodę z nimi i boję się,że przez swoją niewiedzę pomarnuję rośliny, a bardzo nie chciałabym tego.Będę wdzięczna za każdą odpowiedź,chciałabym dobrze przygotować kaktusy do zimowego spoczynku.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Moja koleżanka wyjechała na cały rok i zostawiła epi w zamkniętym mieszkaniu. Gdy wróciła było obsypane przepięknymi kwiatami, niestety kwiaty i łodygi były zasuszone. Ponieważ zaraz znowu wyjeżdżała, nie zdążyła wyrzucić, ale tym razem mi zostawiła klucze. Podlałam kilka razy co dwa tygodnie i zauważyłam trzy maleńkie "odnóżki". Urwałam i wsadziłam u siebie w małą doniczkę. To był środek zimy. Potem systematycznie podlewałam tamten "zmarnowany" i zaczął wypuszczać. Teraz prawie całkiem odżył, choć część łodyg trzeba było oberwać i wyrzucić. Moje maleństwa miały następne człony z takimi niby "korzonkami" powietrznymi, więc je urwałam i wsadziłam obok tamtych. Potem jeszcze wyrosły trzy z korzenia.krufka pisze: Zastanawiam się,w jakim wieku musi być człon,by można było go odciąć i przeznaczyć do rozmnożenia-chodzi mi o jego dojrzałość.Czy mogą to być tegoroczne,dobrze wykształcone człony,czy wyłącznie roczne lub kilkuletnie?
Gdy znalazłam to forum i poczytałam rady Ludzi znających się na uprawie, wyniosłam na balkon. Podrósł "w oczach". Więc nieraz trzeba ratować to co jest a kwiat potrafi się odwdzięczyć.
BozenkoA ja też wsadziłam młody człon,już się ukorzenił i rośnie .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 gru 2010, o 21:34
Wspaniale zapowiada się Twoja kolekcja.
Daro72 dziękuję.Bardzo dużo działo się u mnie w ostatnich dniach,"kolekcja" uległa znacznej przebudowie.Przybyło sporo nowych okazów i okazików,czekam jeszcze na rośliny zamówione na Węgrzech.Miejsce na parapetach kurczy się w zastraszającym tempie,część roślin,głównie epi,zaczęłam zsadzać w kompozycje,żeby mieć więcej miejsca .
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć wpadłam z rewizytą
Nie da się ukryć, że EPI to Twój konik.
Widać jak przybywa nowych roślin, uważaj, bo będzie już tylko gorzej (czytaj: więcej )
A na serio to życzę sukcesów w hodowli, choć przecież już coś u Ciebie kwitło.
Pozdrawiam
Widać jak przybywa nowych roślin, uważaj, bo będzie już tylko gorzej (czytaj: więcej )
A na serio to życzę sukcesów w hodowli, choć przecież już coś u Ciebie kwitło.
Pozdrawiam
daga01010 pisze:Cześć wpadłam z rewizytą
Daga01010,obawiam się,ze to już dość mocno nieaktualne .
Owszem,mam wszystkie swoje epi,ale nieopatrznie zaczęłam przeglądać wątki "kaktusowe" i tak jakoś poszłooo....
Postaram się wkleić wkrótce jakieś fotki moich kaktusów.
Dziękuję bardzo za rewizytę,zapraszam ponownie.
Justa
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To akurat jest tutaj normą. Nasze piękne hobby wciąga!Miejsce na parapetach kurczy się w zastraszającym tempie
Oj,tak,Henryku.Wciąga ogromnie!Nie spodziewałam się,że w tak krótkim czasie zostanę posiadaczka takiej ilości kaktusów!Oczywiście jako nowicjusz przygarniam i kupuję prawie wszystko co mi się podoba,ale chyba pora przystopować.Choć to będzie bardzo trudne,bo okazało się,że mieszkam tylko kilkadziesiąt kilometrów od Chrudimia....Tyle o tym miejscu naczytałam się w Waszych wątkach i w końcu sprawdziłam,gdzie to jest .....i jest bardzo blisko .hen_s pisze:To akurat jest tutaj normą. Nasze piękne hobby wciąga!Miejsce na parapetach kurczy się w zastraszającym tempie
Tak to mniej więcej wygląda u mnie aktualnie:
Drugi parapet wygląda podobnie,na podłodze też stoi kilka sporych sztuk do odratowania.
Nie zapomniałam o epi,w zasadzie wszystkie nowe nabytki już się ukorzeniły,zaczęłam normalne podlewanie,w baniaku dojrzewa specjalnie dla nich przygotowana"ambrozja" .Za parę dni dostaną sporego "kopa"
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Ta ambrozja to tajemnica, czy zdradzisz co to za specyfik?krufka pisze: Nie zapomniałam o epi,w zasadzie wszystkie nowe nabytki już się ukorzeniły,zaczęłam normalne podlewanie,w baniaku dojrzewa specjalnie dla nich przygotowana"ambrozja" .Za parę dni dostaną sporego "kopa"
Zaznaczam,że ja zastosuję go pierwszy raz,więc nie mam własnych doświadczeń w tym względzie,ale widziałam efekty działania na epi innych hodowców.BozenkaA pisze:Ta ambrozja to tajemnica, czy zdradzisz co to za specyfik?krufka pisze: Nie zapomniałam o epi,w zasadzie wszystkie nowe nabytki już się ukorzeniły,zaczęłam normalne podlewanie,w baniaku dojrzewa specjalnie dla nich przygotowana"ambrozja" .Za parę dni dostaną sporego "kopa"
Załóż gumowce,weź w rękę łopatę i udaj się na łąkę,gdzie pasą się rumaki lub do zaprzyjaźnionej stadniny koni.Potem łupy przywleczone z wycieczki zalej wodą i cierpliwie czekaj.Po dwoch tygodniach dodaj specyfiku do wody i poczęstuj swoje epi .Ruszą jak szalone.