Uprawa porów cz.1
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Por i Seler
Zenon mam gówienko końskie czteroletnie, właśnie rozpuściłam go w dużej beczce z wodą, zaczekam kilka dni i podkarmię swoje roślinki 

-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie zapomnij rozcięczyć w stosunku minimum 1:5 oczywiście przed podlewaniem. A lać najlepiej na glebe omijając liście. Powodzenia.romaszka pisze:Zenon mam gówienko końskie czteroletnie, właśnie rozpuściłam go w dużej beczce z wodą, zaczekam kilka dni i podkarmię swoje roślinki
Pamiętajcie o ogrodach...
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piter 258!
Nie doradzę Ci co masz zrobić z porem.Pierwszy raz widzę taki długaśny por.Pewnie jak podetniesz liście to mu nie zaszkodzisz,ale może ktoś Ci podpowie co robić.
Piszę bo chcę Cię zapytać o seler,czy to przypadkiem nie jest naciowy?
Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie.
Nie doradzę Ci co masz zrobić z porem.Pierwszy raz widzę taki długaśny por.Pewnie jak podetniesz liście to mu nie zaszkodzisz,ale może ktoś Ci podpowie co robić.
Piszę bo chcę Cię zapytać o seler,czy to przypadkiem nie jest naciowy?
Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie.
Ten por musiał rosnąć w zagęszczeniu/ lub niedoborze światła/ i dlatego jest taki wyciągnięty.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 1 maja 2007, o 10:42
- Kontakt:
Seler jest korzeniowy.
A z porem to prawda - jest za gęsto posadzony. Za dużo wysiałem i szkoda mi było wyrzucić, a teraz mam tego skutki. Popodcinam trochę liście, będę systematycznie przerywał i rozdawał rodzinie
A z porem to prawda - jest za gęsto posadzony. Za dużo wysiałem i szkoda mi było wyrzucić, a teraz mam tego skutki. Popodcinam trochę liście, będę systematycznie przerywał i rozdawał rodzinie

Przerywkę trzeba zrobić radykalnie, bo czasu jest niewiele . Obcinanie liści tu nic nie da.piter258 pisze: będę systematycznie przerywał
Pozdrawiam
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
Moje selery w tym roku piękne, oberwałam kilka listów, ale bez przesady, może po jednym, dwa z każdego - tylko tak do zupy, natomiast "kulę" kilka razy z wierzchu pozbawiałam ziemi, delikatnie palcem.

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
-
- 200p
U mnie część selerów wykopałem 11.11.11 pozostałe te mniejsze są jeszcze w gruncie. Przed przymrozkami zabezpieczyłem je butelkami PET i agrwłókniną.
Zastanawiam się dlaczego w tym roku moja pietruszka korzeniowa ma sporo rozwidleń korzennych. Czy to sprawa przenawożenia kompostem, a może dlatego że była flancowana a nie wysiewana do gruntu.
Zastanawiam się dlaczego w tym roku moja pietruszka korzeniowa ma sporo rozwidleń korzennych. Czy to sprawa przenawożenia kompostem, a może dlatego że była flancowana a nie wysiewana do gruntu.
Tak, to jest przyczyna zniekształcenia korzeni.Zenon pisze: może dlatego że była flancowana a nie wysiewana do gruntu.
Pozdrawiam
-
- 200p
Dzięki, wiem już że powinienem sobie wybić z głowy flancowanie pietruszki korzeniowej. Ale czy to przypadkiem nie Ty pisałeś, iż można wysiewać do pojemnika pietruszkę? A może pisałeś że tylko naciową wysiewać do pojemnika ?
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
W 2010 wysiałem por "Olbrzym Zimowy" od Idy74 bezpośrednio do gruntu, a nic z tego nie wyszło, pewnie dlatego, że za póżno siałem, natomiast w tym roku kupiłem rozsadę z celeru, i też się nie cieszyłem plonem.
pozdrawiam, Gunnar
[quote="Zenon"]Ale czy to przypadkiem nie Ty pisałeś, iż można wysiewać do pojemnika pietruszkę? A może pisałeś że tylko naciową wysiewać do pojemnika ?
Tak, ja pisalem . Sadzę rownież pietruszkę z rozsady i korzenie są mniej lub bardziej zniekształcone ale dużo wcześniej mam rozetę liści do bieżącego użycia no i na jesień korzenie
przypominające seler
Pozdrawiam
Tak, ja pisalem . Sadzę rownież pietruszkę z rozsady i korzenie są mniej lub bardziej zniekształcone ale dużo wcześniej mam rozetę liści do bieżącego użycia no i na jesień korzenie
przypominające seler
Pozdrawiam
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Nawet marchwkę podobno można uprawiać z rozsady, to nie ma co się dziwić.forumowicz pisze:Zenon pisze:Ale czy to przypadkiem nie Ty pisałeś, iż można wysiewać do pojemnika pietruszkę? A może pisałeś że tylko naciową wysiewać do pojemnika ?
pozdrawiam, Gunnar
- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.