Oj , strzeżmy się pochopnych sądów ... Pomidor przecierowy należy ocenić przez pryzmat przecieru , po przetworzeniu i obróbce termicznej smak może zmienić się znacznie ! Przecież dokładnie tak jest z Limą , na surowo jest do niczego , a już przecier całkiem -całkiem .chudziak pisze:(...) Odrzucam też nr131 na przeciery kolor piękny ale smak "płaski" i kartoflany.
Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgadzam się francie , że może być tak jak mówisz bo ten pomidor jest na pewno bardzo mięsisty ale myślę,że jak mam posadzonych ok 50szt pomidorów to i tak wszystkich owoców nie przejemy na surowo i z nadwyżek będę robić przeciery - jak na nasze potrzeby powinno wystarczyć
Witajcie ;D ja juz tez jestem po pierwszych zbiorach ale mi wszystkie smakują w sałatce
- wole zeby inni wybierali pomidory co maja lepszy smak ;) oto kilka pierwszych w tym roku 

Dąbek
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jak u Was papryki z nasion z wymiany?
U mnie już się zaczerwieniły. Nie pamiętam już nazwy (Cayenne?) ostra jest jak diabli.
Ja tylko polizałam palec po pokrojeniu papryki i mi gały na wierzch wyszły.
Da się jakoś poskromić te papryczki: marynowaniem, mrożeniem?
U mnie już się zaczerwieniły. Nie pamiętam już nazwy (Cayenne?) ostra jest jak diabli.

Ja tylko polizałam palec po pokrojeniu papryki i mi gały na wierzch wyszły.

Ja te papryczki suszę w piekarniku (50*C) przez ok. 5-6 godzin, oczywiście z przerwami. Potem zmielę i otrzymam pieprz kajeński :P Mój mąż za to wcina te papryczki na surowo... 

Pozdrawiam! Tereska 

Anna29 pisze:A jak u Was papryki z nasion z wymiany?
U mnie już się zaczerwieniły. Nie pamiętam już nazwy (Cayenne?) ostra jest jak diabli.![]()
![]()
Ja tylko polizałam palec po pokrojeniu papryki i mi gały na wierzch wyszły.![]()
Należy przepłukać usta płynem z dużą zawartością C2H5OH. To jedyny dopuszczony do spożycia rozpuszczalnik neutralizujący zawartą w papryce kapsaicynę.
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Mój mąż te papryczki chrupie do obiadu, tak sobie podgryza jak jabłko. Ja kiedyś przypadkiem użyłam noża, którym ją przekroił i miałam zdecydowanie zbyt pikantnego kotleta. Słyszałam, że trzeba przepłukać usta tłustym mlekiem, ale nie testowałam.
U nas czwarty dzień pada. Wcześniej chciałam odprawiać taniec deszczu, teraz tej wody mamy już trochę za dużo i niektóre pomidory zaczynają pękać.
Kozulka nr 133 malinowa zebra z dziobkiem. Czerwony pomidor (niedojrzały, zerwałam bo pękł) wyrósł u mnie. Mały żółty również, duży żółty u znajomego, któremu podarowałam sadzonkę tej krzyżówki.

Zagadka. Co to za pomidor ? Nie kupowałam takiego, nie zamawiałam w Akcji. Albo dostałam przez pomyłkę, albo któraś z krzyżówek stała się podobna do jednego z rodziców ? Pomidorki ma wielkości jajka, w kształcie serca, gładkie, kolor marchewki, dużo miąższu a mało galaretki. Nasiona raczej zbiorę, bo ładne i smaczne. Tylko etykietkę wcięło i nie wiem co to.

PS. Zdjęcia są z 26 lipca, źle mam datę w aparacie, teraz zauważyłam.
U nas czwarty dzień pada. Wcześniej chciałam odprawiać taniec deszczu, teraz tej wody mamy już trochę za dużo i niektóre pomidory zaczynają pękać.
Kozulka nr 133 malinowa zebra z dziobkiem. Czerwony pomidor (niedojrzały, zerwałam bo pękł) wyrósł u mnie. Mały żółty również, duży żółty u znajomego, któremu podarowałam sadzonkę tej krzyżówki.

Zagadka. Co to za pomidor ? Nie kupowałam takiego, nie zamawiałam w Akcji. Albo dostałam przez pomyłkę, albo któraś z krzyżówek stała się podobna do jednego z rodziców ? Pomidorki ma wielkości jajka, w kształcie serca, gładkie, kolor marchewki, dużo miąższu a mało galaretki. Nasiona raczej zbiorę, bo ładne i smaczne. Tylko etykietkę wcięło i nie wiem co to.

PS. Zdjęcia są z 26 lipca, źle mam datę w aparacie, teraz zauważyłam.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Anna29 pisze:A jak u Was papryki z nasion z wymiany?
U mnie już się zaczerwieniły. Nie pamiętam już nazwy (Cayenne?) ostra jest jak diabli.![]()
![]()
Ja tylko polizałam palec po pokrojeniu papryki i mi gały na wierzch wyszły.![]()

Mam jeszcze Calabresse. ale jeszcze nie dojrzała

- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Mena współczuję, mi w zeszłym roku prysnęła maciupcia kropelka jak przełamałam papryczkę. Szał ciał.
Macie pomidorka White Snow ? Jest biały ? Moje mają kolor jasnej cytryny, a liczyłam na białe.
Macie pomidorka White Snow ? Jest biały ? Moje mają kolor jasnej cytryny, a liczyłam na białe.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Kolor "białego" pomidora właśnie polega na tym, że miąższ jest (jasnie) żółty i skórka biała, więc nic dziwnego.Tula pisze:Macie pomidorka White Snow ? Jest biały ? Moje mają kolor jasnej cytryny, a liczyłam na białe.
pozdrawiam, Gunnar
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Zastanawiam się ,czy jak zakwitnie ,to będą pomidorki?

Asia
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A to wszystko zależy jaka będzie pogoda w sierpniu i wrześniu, to prawda że już trochę późno ale nadzieję zawsze trzeba mieć. Jeśli jest już grono kwiatowe to niech pozostanie tylko jedno, następne pojawiające się usuwaj ale tylko grona liście pozostaw, krzak w ten sposób prowadzony powinien spokojnie wykarmić grono a owoce dojrzeć.
U mnie dopiero zaczynają dojrzewać, też były później sadzone.
U mnie dopiero zaczynają dojrzewać, też były później sadzone.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

No zobaczymy

Asia
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Tula, z moich nasion takiego żółtego pomidora mogły wydać zebry i rudy. U obydwu w rozszczepieniach może wystąpić smaczny, bardzo mięsisty żółty pomidor, bo u mnie takie się trafiały. Im dalsze pokolenie, tym większe prawdopodobieństwo dziedziczenia cech.
Pozdrawiam, kozula
Pozdrawiam, kozula
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Tula u mnie malinowa zebra śliwka jest nieduża i takiego właśnie koloru
a snow white i u mnie jasnożółty.
a snow white i u mnie jasnożółty.