W tym roku wybrałam się tak jak w zeszłym, w Polskę. Wakacje spędziłam w Krynicy Zdrój. Jest to małe miasto, w którym wypoczywa wielu kuracjuszy i sportowców. Ja byłam tam jako typowa wczasowiczka. Miejscowość "tonie" w roślinności i kwiatach...na głównym deptaku nie brak kwiatowych klombów, rabat, alejek z drzewami, ozdobnych krzewów, "żywych" figur stworzonych z bylin, co kawałek można przysiąść w parku. Są fontanny, strumienie, drewniane i kamienne figury, mnóstwo ławeczek.

Po prostu jest pięknie, od razu mi się tam spodobało (w moim mieście jest mało zieleni, przez co nawet rynek jest nieciekawy, a o wymianie na porządną fontannę wszyscy się kłócą

). W czasie wypoczynku byłam też w innych miejscowościach m.in. Kielcach, Piwnicznej, Kamiannej. Polecam urlop w Krynicy Zdrój, jest idealnym miejscem do odpoczynku. Dużo nie trzeba opowiadać, lepiej popatrzeć na kilkanaście zdjęć wybranych z wielu.

Więcej fotek z wyjazdu wstawię w swoim wątku ogrodowym.
Po drodze zatrzymałam się pod zamkiem w Chęcinach.
Jezioro Szmaragdowe w Kielcach.
Widoczek dachu z deptaku w Krynicy.
Polskie góry zawsze kochał Jan Paweł II. Tutaj znajduje się też mała salka poświęcona papieżowi.
Takie śliczne krajobrazy to w górach codzienność - są piękno, dzikość, potężność. Dla "człowieka nizin" to wspaniałe doświadczenie podróżować strasznie krętymi, górskimi drogami...pobocze nie jest płaskie...kilkanaście metrów w dół znajdują się runo leśne i podszycie, wierzchołki drzew iglastych sięgają dużo wyżej ponad drogę.

Góry sprawiały wrażenie bardzo wysokich, a co będzie jak pojadę w te najwyższe rodzime?
Pasieka 'Barć' w Kamiannej. Do zobaczenia jest dużo ciekawych uli, nad głowami odwiedzających brzęczą pszczółki i szumią lipy. Oczywiście można też nabyć miód na wiele dolegliwości oraz wszystko co z nim związane.

Zaopatrzyłam się nawet w kosmetyk z jego zawartością.
Widok ze szczytu...Jaworzyna Krynicka. Niestety deszczowa pogoda i wszędzie obecna mgła nie pozwoliła na podziwianie dalekich krajobrazów.
W pijalni wód mineralnych nie brak wielu egzotycznych roślin, które tworzą swoisty klimat. Miejsce idealne dla osób lubiących ciepło, bo "dżungla" sprawia, że jest tam duszno. Warto kupić sobie taką naturalną i zdrowotną wodę.
Cudeńka stworzone z roślin.

W ich skład wchodzą głównie rojniki i rozchodniki, a wspaniałe obwódki wokół zwierzaków tworzą aksamitki, starce i wiele innych. Nawet okoliczne wioski są udekorowane choć jednym takim dziełem.
Jaszczurka...
Dzban kwiatami malowany.
Zwiedzać okolicę można też...płynąc Popradem. W niektórych miejscach nurt rzeki jest naprawdę rwący, inne odcinki znów spokojne. Fajna i ciekawa przygoda! Taki spływ polecam nawet domatorom. Ja miałam pełno wody w butach.
Zdjęcia niedostępne