Prosze o podpowiedz...pomoc.
Prosze o podpowiedz...pomoc.
Proszę o pomoc z zagospodarowaniem tego nasypu. Zrobiony jest ze względu na różnice poziomów. Nasyp znajduje się wokół domku.
Odpada trawa...myślałem o zrobieniu palisady z podkładów kolejowych około 120 cm od budynku. Tą przestrzeń od budynku 50 cm wysypać kamykiem (ścieżka) resztę wypełnić ziemią i obsadzić np rododendronami....ale podkłady przy dzieciach wszyscy mi odradzają. Następnie myślałem o zbudowani palisady ze starej używanej cegły, ale taka ściana palisady i mróz znów lipa. Pod uwagę tez brałem wymurowanie bloczkami i oklejenie imitacją cegły ale znów nie pasuje. Może wy mi pomożecie, może macie podobne coś pod domem....proszę o pomoc
Dziękuje za pomoc
Odpada trawa...myślałem o zrobieniu palisady z podkładów kolejowych około 120 cm od budynku. Tą przestrzeń od budynku 50 cm wysypać kamykiem (ścieżka) resztę wypełnić ziemią i obsadzić np rododendronami....ale podkłady przy dzieciach wszyscy mi odradzają. Następnie myślałem o zbudowani palisady ze starej używanej cegły, ale taka ściana palisady i mróz znów lipa. Pod uwagę tez brałem wymurowanie bloczkami i oklejenie imitacją cegły ale znów nie pasuje. Może wy mi pomożecie, może macie podobne coś pod domem....proszę o pomoc
Dziękuje za pomoc
Re: Prosze o podpowiedz...pomoc.
Wiesz co ja miałem kiedyś podobny problem. Zrobiłem na samej góże tam gdzie masz ten odcinek 60 cm. to ja dałe tak zwane ekobordy 50 cm od ściany budynku bo i zasypałem to kamieniem płukanym rzecznym. A resztę skarpy zagospodarowałem kamieniam aby ją wzmocnić i nasadziłem roślinami takie jak: Skalnica, słonecznica, rojniki różnego rodzaju, trochę krzewów iglastych płożących. Możesz również dać tam azalie japońskie, pierisy ale te niższe odmiany, jeśli masz cień to daj również rododendrony runianki itp.
Dzięki za podpowiedz ale przyznam że zakochany jestem w tym
Zapożyczone z Murator sierpień 2008 strona 73
ale nie mogę bo dzieciaki...
Zapożyczone z Murator sierpień 2008 strona 73
ale nie mogę bo dzieciaki...
a tak może ktoś ma lepszy pomysł......ratunku
Przecież można taką palisadę wykonać z betonowych słupków koloru brązowego lub jeżeli podoba Ci się drewniana, a podkładów nie chcesz, zakupić drewno dobrej jakości ale koniecznie twarde i zaimpregnować.
Także dobry i trwały efekt można uzyskać budując z kamienia murki tylko ułożone muszą być na płasko.
Podkłady są trwałe ale niezbyt zdrowe ze względu na użyty impregnat.
Powodzenia.
Także dobry i trwały efekt można uzyskać budując z kamienia murki tylko ułożone muszą być na płasko.
Podkłady są trwałe ale niezbyt zdrowe ze względu na użyty impregnat.
Powodzenia.
a dlaczego dzieciaki uniemożliwiają realizację koncepcji z Muratora? jeżeli chodzi o wysokość palików - mogą być przecież nieco niższe, bo jak się domyślam chodzi o kwestie bezpieczeństwa?
Zapraszamy do poznania regulaminu
- belkabb
- 10p - Początkujący
- Od: 27 lip 2011, o 14:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam.
Ja po prostu rozłożyłabym agrowłóknine i na dole rozłożyła kupną palisadę aby pod to włożyć agrowłóknine:) następnie posadziłabym jakieś małe drzewka czy krzewy typu irga płożąca o ozdobnych owocach czy jakieś inne np. berberysy, tawuły itp I oczywiście gotowy obiekt obsypać korą:)
Ja po prostu rozłożyłabym agrowłóknine i na dole rozłożyła kupną palisadę aby pod to włożyć agrowłóknine:) następnie posadziłabym jakieś małe drzewka czy krzewy typu irga płożąca o ozdobnych owocach czy jakieś inne np. berberysy, tawuły itp I oczywiście gotowy obiekt obsypać korą:)
" Bez łez trzeba przeżyć ten dzień..."
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli temat nadal aktualny to rób bez obawy z podkładów, dobrze aby były używane. Tak wygląda palisada z używanych podkładów po 24 latach eksploatacji w ogrodzie, gdzie były również małe dzieci i aby było ciekawiej to obecnie dorasta tam drugie pokolenie. Żadnych skutków ubocznych i zero zainteresowania palisadą przez dzieci.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lip 2011, o 20:34
- Kontakt:
Witam,
Ja posadziła bym byliny zadarniające, (np. floks, macierzanki , skalnice , rozchodniki ) jałowce płożące (green carpet , green mantle . blue chip ) , liściaste irge dammera , variegatus, pięciornik płożący , trzmieliny , itp. oczywiście na początku ułożyła bym kamienie (wkopała częściowo ). W tej mieszance skarpa bedzie prezentować sie i na wiosne i zimą i latem i jesienią . a na górze obwódka i żwir lub cos w tym stylu, oczywiście pod włókniną.
Ja posadziła bym byliny zadarniające, (np. floks, macierzanki , skalnice , rozchodniki ) jałowce płożące (green carpet , green mantle . blue chip ) , liściaste irge dammera , variegatus, pięciornik płożący , trzmieliny , itp. oczywiście na początku ułożyła bym kamienie (wkopała częściowo ). W tej mieszance skarpa bedzie prezentować sie i na wiosne i zimą i latem i jesienią . a na górze obwódka i żwir lub cos w tym stylu, oczywiście pod włókniną.
Pozrdawiam, Wiktoria Gabryś
GARDEN SERVICE
GARDEN SERVICE
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Ja bym podkładów nie zastosowała ze wzglęu na te wszystkie chemiczne trucizny, którymi są nasączane. Słyszałam, że są toksyczne, silnie szkodliwe dla ludzi no i rakotwórcze.
Pozdrawiam. Gosia
- belkabb
- 10p - Początkujący
- Od: 27 lip 2011, o 14:32
- Kontakt:
Dlatego palisada z plastiku jest ok
" Bez łez trzeba przeżyć ten dzień..."
- jacekbielsko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2011, o 21:53
A ja po prostu na takiej skarpie zrobiłem skalniak piękne kamienie zawsze w modzie
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
Jacku, podrzuć w takim razie zdjęcia, zobaczymy co Ci wyszło, a będą może inspiracją dla innych.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne