Sukulenty - chromat

Zablokowany
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sukulenty

Post »

Ooo! To chyba proporcjonalnie największy kwiatostan wśród gasterii (pomijając giganta - G. excelsa).
Moje dwie dwuletnie siewki, kupione jako G. armstrongii, w miarę wzrostu coraz bardziej wydają mi się mieszańcami - mają zbyt cienkie i długie liście - szkoda, muszę rozejrzeć się za bardziej wyrośniętym okazem :(
Szacun, że prowadzisz nasz krajowy blog o Asphodelaceae - wiem, że pewnie trudno czas wygospodarować, żeby robić to systematycznie - stąd przestałam tam zaglądać często - ale teraz, jak informujesz o nowych wpisach - jest OK! Czytam od dechy do dechy - tyle, że jak otwieram Twój blog - wyświetla mi się alert o zagrożeniu!
Widziałeś kolekcję gasterii Pana Markiewicza? :shock:
(http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... tAakudjoBg ) - w połowie drugiej strony na tym 'innym' forum. Wiesz może, czy sprzedaje On nadwyżki?
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na 5 stronie tego wątku jedna z forumowiczek pokazywała zakupy od tego pana, więc pewnie można się dogadać :) .
Super zdjęcia gasterii :) .
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Jak nikogo nie interesują, interesują ;:108
# Gymnocalycium brachyanthum to stara nazwa G. monvillei
Piękne roślinki. Gymnocalycium ragonesei już od dawna prosi się o zawitanie do mojej kolekcji :)
Trzeba będzie wysiać, choć podobno wolno rośnie.

@bebos: Coś Ty pokazała. Szok. Świetna ta szklarenka, a jaka kolekcja!
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Krzysztof - o "kolczastych braciach" jak to ładnie nazwałeś kaktusy nie wypowiadam się, pozostawiam to Fachowcom, nie znam się na nich, nie mam tych roślin chociaż bardzo ładne są i nie powiem że nie chciałbym ich mieć (ale nie można mieć wszystkiego - jak to bardzo trafnie ujął Henryk w swojej wypowiedzi). Twój wątek przeglądam = czytam przy każdym "wejściu" na Forum, a to dlatego że pokazujesz bardzo ładne roślinki, które mnie interesują i bardzo chętnie dzielisz się posiadaną wiedzą na ich temat. Na pewno jeszcze nie jeden raz będę liczył na Twoje "czepianie się" odnośnie poprawności nazwy moich roślin.
Fotki kwitnącej gasterii bardzo mnie cieszą, bo gdy moje zakwitną będzie to coś odmiennego w kolorystyce do kwiatów haworsji, które obecnie są w fazie dość intensywnego kwitnienia.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze:Krzysztof - o "kolczastych braciach" jak to ładnie nazwałeś kaktusy nie wypowiadam się, pozostawiam to Fachowcom, nie znam się na nich, nie mam tych roślin chociaż bardzo ładne są i nie powiem że nie chciałbym ich mieć (ale nie można mieć wszystkiego - jak to bardzo trafnie ujął Henryk w swojej wypowiedzi).
ja z kaktusów nie jestem zbytnio obyty, ale dla kwiatów chciałem mieć kilka i mam, z 10 gymno i tyle, Frailea mam sporo siewek w dwóch kuwetkach 17 gatunków mniej więcej :)
Z czasem moje zbieractwo raczej przesunie się w kierunku "dzikusów", bo cv to im dłużej na nie patrze tym mam wrażenie, że już całkiem jest to pomieszane......... mniej ale "lepszej jakości"
Akwelan_2009 pisze:Twój wątek przeglądam = czytam przy każdym "wejściu" na Forum, a to dlatego że pokazujesz bardzo ładne roślinki, które mnie interesują i bardzo chętnie dzielisz się posiadaną wiedzą na ich temat. Na pewno jeszcze nie jeden raz będę liczył na Twoje "czepianie się" odnośnie poprawności nazwy moich roślin.
Miło to słyszeć :)
Akwelan_2009 pisze:Fotki kwitnącej gasterii bardzo mnie cieszą, bo gdy moje zakwitną będzie to coś odmiennego w kolorystyce do kwiatów haworsji, które obecnie są w fazie dość intensywnego kwitnienia.
Gasterie reagują bardziej na zmiany długości dnia, stąd wiosną lub w końcu zimy forują kwiatostan, ale zdarzyć się to i może we wrześniu, choć wtedy kwitną kiepsko.
Spy pisze:Jak nikogo nie interesują, interesują ;:108
# Gymnocalycium brachyanthum to stara nazwa G. monvillei
/.///////
Używam nazwy pod jaką ją kupiłem ;)
bebos pisze:Ooo! To chyba proporcjonalnie największy kwiatostan wśród gasterii (pomijając giganta - G. excelsa).
są i większe ale jeszcze ich nie widziałem ;)
bebos pisze:Moje dwie dwuletnie siewki, kupione jako G. armstrongii, w miarę wzrostu coraz bardziej wydają mi się mieszańcami - mają zbyt cienkie i długie liście - szkoda, muszę rozejrzeć się za bardziej wyrośniętym okazem :(
z tego co się zorientowałem to podobnie jak bicolor to i armstrongii nawet przypadkowo sie krzyżuje z czym się da :P
bebos pisze:/...../od dechy do dechy - tyle, że jak otwieram Twój blog - wyświetla mi się alert o zagrożeniu!
Zagrożeniu ??? hmmmmm przecież to serwer google
bebos pisze:Widziałeś kolekcję gasterii Pana Markiewicza? :shock:
tak kiedyś widziałem ale przestałem oglądać ;)
bebos pisze:/...../ w połowie drugiej strony na tym 'innym' forum. Wiesz może, czy sprzedaje On nadwyżki?
niestety nie wiem, chyba największym jeśli chodzi o ofertę gasterii teraz jest Edenplants :)
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek
Haworthia marumiana var. batesiana Graaf-Reinet IB 5321 ex. STC80347
Obrazek
Haworthia marumiana JDV 93-11 Sterkstroom ex.Pavelka 823

trochę sałaty :;230
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek
Obrazek
Dzisiejsze kwitnienie :wit
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładne wszystkie roślinki. Haworcje bo ładnie wyglądają, gymnokalicja bo prócz dobrego wyglądu pięknie kwitną.
Urozmaicasz kolekcję i dobrze robisz! :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dzięki Henryku, kwiaty cieszą a kolekcja "kolczastych braci" i tak jest w skali mikro :D
Pozdrawiam Krzysiek
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23

Post »

Kolekcja micro jak i kolekcja macro do pozazdroszczenia!
O takich haworsjach to mogę sobie pomarzyć.
Kwiat gymno taki delikatny :wink:
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Moje haworsje są jeszcze młode, mam nadzieje, że dorosną do takich rozmiarów jak henryka :wink:
Co do gymno, podobają mi się ze względu na "prostą obsługę" a i kwiaty cieszą bardzo ! :D
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Haworcje i gymno cudeńka :D
Lubie takie kolorowe mam tylko G. friedrichii ,ale nie jestem pewna czy tak jest na fakcie :D
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Myślisz, że w przypadku takich kępowych haworcji, gęste przysypanie powierzchni żwirem nie utrudni odrostom rozwoju? Mają aż taką siłę, żeby się poprzeciskać? Pewnie martwię się na zapas, ale u swoich staram się zostawiać gołą ziemię tuż u nasady rozety...
A kaktusy będziesz przechładzał zimą?
Ja poszłam na łatwiznę i żądna barwnych kwiatów wśród haworcji sprowadziłam odmianowe sępolie :roll:
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”