Taki - sobie ogród
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród
Jolu! Ogladaj moje i Oli dalie do woli. Są piękne, ale rozumiem, że nie każdy ma do nich cierpliwość
Agnieszka! Rzeczywiście tygrysówka to kwiat 1 dnia. Ja kiedyś miałam, potem się pozbyłam, ale potem się skusiłam, bo taaaakie ładne są
Majeczko! Będą jeszcze motyle! zawsze jak zakwitają dalie - pojawiaja się motyle. A przecież dalie nie pachną! Może motylom podoba się ich kształt i kolor
Krysiu! Ta biała dalia to raczej niska niż karłowa (tak ok 50-70 cm). Podam zdjęcia moich niskich i karłowych:
Olu Odważna! Dla Ciebie oko w oko z motylem :
Agnieszka! Rzeczywiście tygrysówka to kwiat 1 dnia. Ja kiedyś miałam, potem się pozbyłam, ale potem się skusiłam, bo taaaakie ładne są
Majeczko! Będą jeszcze motyle! zawsze jak zakwitają dalie - pojawiaja się motyle. A przecież dalie nie pachną! Może motylom podoba się ich kształt i kolor
Krysiu! Ta biała dalia to raczej niska niż karłowa (tak ok 50-70 cm). Podam zdjęcia moich niskich i karłowych:
Olu Odważna! Dla Ciebie oko w oko z motylem :
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miłko jak masz daliowe nadmiary - tylko niskie - chętnie się zaopiekuję ;)
Zdjęcia fantastyczne!
Zdjęcia fantastyczne!
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Miłka Fotki rewelacyjne
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Taka wysokość to faktycznie niskie ale nie karłowe - z tej wysokości białe mam czyli anuluję ale pytam o tą na zdjeciu
Przy tych zdjęciach trafiaja sie 3 nazwy odmianowe > La Gioconda lub Blutenmeer lub Impression Fantastico.
Pod jaka nazwą masz Ty i czy są nadwyżki ?
Ona jest podobna do mojej karłowej kołnierzykowej NN tyle,że wnętrze ma bardziej rurkowe kwiaty a u Ciebie płaskie.
W razie czego to ja w karłowych mam nadwyżki.
- takasobie
Krysiu! Ja przyjęłam, ze Impression Fantastico, ale kto ją tam wie! Na siłę już nie nazywam, bo co kupię - to niezgodne z opisem, a jak dostanę to bez nazwy i szukaj tu! Ja opieram się przede wszystkim na http://www.dahlie.net ale tam też nie ma wszystkich.
Niestety tą dalię mam jedną, a kuzynka już sobie ostrzy zęby
Nie było mnie parę dni. W ogrodzie wszystko obrzydliwie mokre. Zakwitło kilka dalii, które mnie zaskoczyły. Nawet nie wiedziałam, że takie mam Fotki porobię jutro, bo dziś nie pasowało. Musiałam w panice zbierać przerośnięte ogórki i cukinie Co ja mam zrobić z przerosnięta cukinią???
Niestety tą dalię mam jedną, a kuzynka już sobie ostrzy zęby
Nie było mnie parę dni. W ogrodzie wszystko obrzydliwie mokre. Zakwitło kilka dalii, które mnie zaskoczyły. Nawet nie wiedziałam, że takie mam Fotki porobię jutro, bo dziś nie pasowało. Musiałam w panice zbierać przerośnięte ogórki i cukinie Co ja mam zrobić z przerosnięta cukinią???
Miłka
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Czekam na dalie, a co...
Przerośniętą cukinię wydrążyć i nafaszerować różnościami, ja tak robiłam z przerośniętymi, zawsze można zostawić skórkę, jak jest zbyt twarda
Przerośniętą cukinię wydrążyć i nafaszerować różnościami, ja tak robiłam z przerośniętymi, zawsze można zostawić skórkę, jak jest zbyt twarda
- takasobie
Dzięki Ankha! ! Powiem mężowi, żeby mielonego nabył jutro i może kurczaczka i zrobię coś a'la gyros w cukinii!
Miłka
- takasobie
Podam obiecane dalie. Niczego robic mi sie nie chce. Po przyjeździe jeszcze jestem w lekkim szoku. Podwiązałam tylko leżące floksy. Ściele się truchło ślimacze po wysypaniu granulek. Nie chciało mi sie nawet tego posprzątać
Ale nie pada i powoli wszystko schnie, może jutro coś porobię.
Nie lubie takiego zestawienia kolorów, ale takie wyrosło
Olbrzymka! Średnica ok.30cm!
Kanna 'Louise Cottin'
Rozwar, który mi się przytrafił, tym razem od Oli Odważnej, dostało mi się bodajże z kokoryczką:
Róża 'Bonica'
Ale nie pada i powoli wszystko schnie, może jutro coś porobię.
Nie lubie takiego zestawienia kolorów, ale takie wyrosło
Olbrzymka! Średnica ok.30cm!
Kanna 'Louise Cottin'
Rozwar, który mi się przytrafił, tym razem od Oli Odważnej, dostało mi się bodajże z kokoryczką:
Róża 'Bonica'
Miłka
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Dzięki - co piękne to wszystkim rzuca sie w oczy a szczególnie w realu ... ja tez tak mam bo sąsiadki przez płot świdrują oczami ...
Kolejne portrety dalii piękne i nawet przez deszcz nie uszkodzone.
Obie czerwone dają po oczach.Ciężko czasami uchwycić prawdziwy odcień czerwieni.
Ostatnio podobają mi sie kształty takie jak ta przed zdjęciem Kanny
Obie czerwone dają po oczach.Ciężko czasami uchwycić prawdziwy odcień czerwieni.
- takasobie
Czyli anemonowe! Mi też się podobają! Mam jeszcze te niskie żółte, ale coś je źle posadziłam w tym roku. Przewracają się i muszę pamiętać, żeby w przyszłym posadzić je nieco głebiej i raczej osobno niż w grupie, bo nie wygladają ładnie.christinkrysia pisze:Dzięki - co piękne to wszystkim rzuca sie w oczy a szczególnie w realu ... ja też tak mam bo sąsiadki przez płot świdrują oczami ...
Ta czerwona pierzasta jest prawie taka jak na zdjęciu - jaskrawa do bólu! Piękna! Pierzaste chyba najbardziej lubię. Tsuki w powijakach, nie wiem, czy zdąży zakwitnąć. Zostało mi z 6 sztuk, które jeszcze nie zaczęły kwitnienia w tym Osaka i Eveline, moje ukochane Ale może dobrze, bo źle znoszą deszcze.
Miłka
Moja Tsuki pozwieszała dwa posiadane kwiatki i rzeczywiście nie wyglada na zadowoloną. Czy ona z natury malutka jest, czy u mnie na glinie fatalnie rośnie?
- takasobie
'Tsuki Yori no Shisha' ma niezbyt gęsty krzew. Kwiaty rozkwitają na wyrośniętych w górę łodyżkach. Tak, ze całość ma ok 1,2 m, może więcej, może mniejCebulla pisze:Moja Tsuki pozwieszała dwa posiadane kwiatki i rzeczywiście nie wyglada na zadowoloną. Czy ona z natury malutka jest, czy u mnie na glinie fatalnie rośnie?
Wszystkie moje dalie są podsypane łopatą kompostu. Przez to mają co jeść cały sezon i glina jest trochę rozluźniona.
Miłka
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Miłka u Ciebie cudnie - daliowa