PS. Małe sprostowanie : jeśli 'Wyszyński' to wielkokwiatowy, a nie całolistny .
Całolistne ( integrifolia) nie czepiają się podpór.
Ale czy na pewno 'Wyszyński' ?... Moim zdaniem wygląda jak 'Ville de Lyon', ale mogę się mylić.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju... Firletka -Wizytówka
Firletka pisze:Ale czy na pewno 'Wyszyński' ?... Moim zdaniem wygląda jak 'Ville de Lyon', ale mogę się mylić.
Jak zobaczyłem zdjecie miałem identyczne skojarzenie - wygląda zupełnie jak mój Ville de Lyon.
Zapraszam: spis treściogród "Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
cytat: jula napisał(a):
Moi drodzy co mam zrobić kiedy kwiatki clematisa przekwitają, czy mam pozostałości usunąć?
Jeśli nie masz ochoty rozmnażać z nasion, to nie zaszkodzi usunąć.
może mi ktoś wyjaśnić jak zebrać nasionka? Wzięłam w tym roku ogródek, bardzo goły ogródek i chciałabym spróbować rozmnożyć powojnika, żeby go trochę ukwiecić.
z góry dziękuję
Sylwio, po kwitnieniu powojnika pozostają takie puchate kłębuszki. Zostaw je aż zupełnie podeschną. Na każdej "nitce" jest jedno nasionko. Po porstu zerwij i zakop w ziemi. Ot. Wszystko.
Powodzenia.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju... Firletka -Wizytówka
O ja... czemu nie wiedziałam o tym wcześniej. He he teraz nie odpuszczę żadnemu napotkanemu klematiskowi. Dzięki za info Firletka, drżyjcie klematiski nadchodzę...
Witam!!!
pomocy mam problem z moimi clematisami mam je juz 2 lata i co roku mam ten sam rpoblem maja one jakis bialy nalot na lisciach pedach -wszedzie nie wiem co to jest i jak sie tego pozbyci jeszcze jedno kiedy najlepiej przycinac clematisy czy moge je przyciac teraz na jesienbo na dole sa calkiem lyse i nic nie wypuszczaja tylko gora ma liscie i kwiaty i ten bialy nalot moje powojniki wygladaja okropni
bartolinka04 pisze:Witam!!!
pomocy mam problem z moimi clematisami mam je już 2 lata i co roku mam ten sam rpoblem maja one jakis bialy nalot na lisciach pedach -wszedzie nie wiem co to jest i jak sie tego pozbyci jeszcze jedno kiedy najlepiej przycinac clematisy czy moge je przyciac teraz na jesienbo na dole sa calkiem lyse i nic nie wypuszczaja tylko gora ma liscie i kwiaty i ten bialy nalot moje powojniki wygladaja okropni
Może to wełnowce?
Jeśli to faktycznie to, poczytaj tutaj
When nothing goes right, go left. Pozdrawiam, Kasia
Też bym obstawiała mączniaka - w to mokre lato ma warunki wspaniałe do nękania naszych roślin Bartolinka, spróbuj zastosować preparat na mączniaka (jeśli to on) - i skoro problem powtarza się co roku to może miejsce dla powojników nieodpowiednie...
Mam pytanie..
Czy rozmnażacie swoje powojniki..?
A jeśli tak to jakimi metodami i z jakim skutkiem..
Czytałam troche i wg opisów jest je ciężko rozmnożyć..
Dziś wkopałam pnącza..zobacze co z tego będzie.. chciałabym 2 nowe powojniki..
i pytanie od niedoświadczonego ogrodnika..
Czy jeśli dochowam się wiosną jakiejś nowej sadzonki..
Jaki przyrost będzie ona miała w danym roku oraz czy tego samego roku będzie kwitła?
pytam bo pomyślałam że ładnie by wyglądał łuk przy wejściu na działke z takich clematisów jakie posiadam..
Aga 13.. PRZEŚLICZNY !!!!
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)