Krzyżowanie liliowców,lilii
Re: Krzyżowanie lilii
Nie będzie to proste,krzyżuje się z amerykańskimi,z L. pardalinum,może z Bellingham.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Krzyżowanie liliowców - lilii
No tak wątek zamarł a ja tu dopiero trafiłem .. ale to nic, zaczyna mnie to interesować. Teraz muszę zacząć czytać, żeby mieć trochę podstawowej wiedzy na przyszły sezon .
Witam wszystkich !
Jestem nowym na tym forum , temat krzyżowania(lilii, liliowców) bardzo mnie interesuje ale dopiero teraz trafiłem tutaj.
Sporo dowiedziałem się z tego wątku.
Mam pytanie , czy roślina mateczna musi być izolowana np.w szklarni, czy można np. na zapylonym kwiecie zawiązać worek celofanowy.
Jacek
Jestem nowym na tym forum , temat krzyżowania(lilii, liliowców) bardzo mnie interesuje ale dopiero teraz trafiłem tutaj.
Sporo dowiedziałem się z tego wątku.
Mam pytanie , czy roślina mateczna musi być izolowana np.w szklarni, czy można np. na zapylonym kwiecie zawiązać worek celofanowy.
Jacek
Na znamię kwiatu matecznego,po nałożeniu pyłku,załóż kapturek z folii aluminiowej.Kawałeczek
folii zawijasz na ołówku,wychodzi taki mały stożek.Zakładasza na znamię i lekko zaciskasz.
folii zawijasz na ołówku,wychodzi taki mały stożek.Zakładasza na znamię i lekko zaciskasz.
Dziękuję za odpowiedż.
Jestem całkowicie "zielony" w tych sprawach.
Czyli tak :z niedojrzałego kwiatu(pytanie -jak niedojrzały ma być ten kwiat,na pewno zabardzo niedojrzały nie może być) rozwijam płatki, dostaję się do słupka, obrywam pręciki z tego kwiatu, zrywam pręcik z rośliny ojcowskiej, nanoszę pyłek na znamię słupka.
I znów pytanie jak to praktycznie zrobić -uderzać pręcikiem o to znamię słupka, trzeć jedno o drugie (znamię -znaczy górna częśc słupka? -wychodzą moje braki z botaniki).
Następnie założyć ten kapturek z folii aluminiowej.
Mam u siebie na ogrodzie 3 liliowce i 6 lilii, kupiłem je (i inne kwiaty) w jesieni tamtego roku na Allegro.Od tego czasu bardzo zafascynowałem się uprawą kwiatów, bylin.
Chociaż od 5 lat pracuję jako ogrodnik, to wcześniej interesowały mnie bardziej drzewa.Razem z ojcem zbierałem nasiona różnych drzew (sosny, jesiony i in.), pozyskiwaliśmy siewki, które sadziliśmy na takim polu (nieurzytku) mojej siostry.
Od niedawna zafascynowałem się krzyżowaniem lilii lub liliowców.Żałuję,że dopiero teraz.
Mam u siebie następujące roślinki (kupione na Allegro i posadzone na jesieni 2010r):
1.LILIOWIEC PEŁNY MOONLIT MASQUERADE
2.LILIOWIEC OGRODOWY RED MAGIC
3.LILIOWIEC PEŁNY ENTENDRE
4.LILIA ORIENTALNA CRYSTAL STAR
5.LILIA ORIENTALNA STARGAZER
6.LILIA CZARNA NIGHT FLYER
7.LILIA DWUKOLOROWA LINDA
8.LILIA OT HYBRYDOWA MISS LILY
9.LILIE ZŁOTOGÓW - LILIA MARTAGON RED
Niestety nie pooznaczałem roślin po posadzeniu.
Ze zdjęć z internetu zidentyfikowałem 2 lilie.
Wszystkie moje lilie kwitły w tym roku, w różnym czasie.
Jakieś 2-3 tyg.temu zrobiłem tak:pourywałem pręciki w jednym kwiecie, urwałem pręcik z innego kwiata (innej rośliny), roztarłem w palcach i tymi palcami podotykałem słupek tego pierwszego kwiatu.Na tych dwóch roślinach były 4 kwiaty (po 2 kwiaty na roślinie) i widzę że na dnie kwiatu robią się takie zgrubienia.Jest ich razem 4.Czy to tam będą nasiona?
Planuję pozyskać te nasiona i z nich wychodować rośliny.
Oczywiście jeszcze nie wiem jak to się robi(muszę doczytać zanim nasiona dojrzeją).
Pozostałe lilie też miały kwiaty ,ale po przekwitnięciu je pourywałem żeby rośliny były silniejsze na przyszłość.
Lilie moje są atakowane chyba przez tego poskrzypka.Liście są ponadjadane (ale nie u wszystkich lilii) ale ani razu nie natrafiłem na niego ani jego larwy.Wiem że jest to czerwony owad podobny do biedroneczki.
Na jesień planuję kolejne zakupy roślin ale nie jestem jeszcze zdecydowany czy bardziej skłonić się ku liliom czy ku liliowcom, zwłaszcza że nie za dużą mam dostępną powierzchnię na tą mają pasję.
Jacek
Jestem całkowicie "zielony" w tych sprawach.
Czyli tak :z niedojrzałego kwiatu(pytanie -jak niedojrzały ma być ten kwiat,na pewno zabardzo niedojrzały nie może być) rozwijam płatki, dostaję się do słupka, obrywam pręciki z tego kwiatu, zrywam pręcik z rośliny ojcowskiej, nanoszę pyłek na znamię słupka.
I znów pytanie jak to praktycznie zrobić -uderzać pręcikiem o to znamię słupka, trzeć jedno o drugie (znamię -znaczy górna częśc słupka? -wychodzą moje braki z botaniki).
Następnie założyć ten kapturek z folii aluminiowej.
Mam u siebie na ogrodzie 3 liliowce i 6 lilii, kupiłem je (i inne kwiaty) w jesieni tamtego roku na Allegro.Od tego czasu bardzo zafascynowałem się uprawą kwiatów, bylin.
Chociaż od 5 lat pracuję jako ogrodnik, to wcześniej interesowały mnie bardziej drzewa.Razem z ojcem zbierałem nasiona różnych drzew (sosny, jesiony i in.), pozyskiwaliśmy siewki, które sadziliśmy na takim polu (nieurzytku) mojej siostry.
Od niedawna zafascynowałem się krzyżowaniem lilii lub liliowców.Żałuję,że dopiero teraz.
Mam u siebie następujące roślinki (kupione na Allegro i posadzone na jesieni 2010r):
1.LILIOWIEC PEŁNY MOONLIT MASQUERADE
2.LILIOWIEC OGRODOWY RED MAGIC
3.LILIOWIEC PEŁNY ENTENDRE
4.LILIA ORIENTALNA CRYSTAL STAR
5.LILIA ORIENTALNA STARGAZER
6.LILIA CZARNA NIGHT FLYER
7.LILIA DWUKOLOROWA LINDA
8.LILIA OT HYBRYDOWA MISS LILY
9.LILIE ZŁOTOGÓW - LILIA MARTAGON RED
Niestety nie pooznaczałem roślin po posadzeniu.
Ze zdjęć z internetu zidentyfikowałem 2 lilie.
Wszystkie moje lilie kwitły w tym roku, w różnym czasie.
Jakieś 2-3 tyg.temu zrobiłem tak:pourywałem pręciki w jednym kwiecie, urwałem pręcik z innego kwiata (innej rośliny), roztarłem w palcach i tymi palcami podotykałem słupek tego pierwszego kwiatu.Na tych dwóch roślinach były 4 kwiaty (po 2 kwiaty na roślinie) i widzę że na dnie kwiatu robią się takie zgrubienia.Jest ich razem 4.Czy to tam będą nasiona?
Planuję pozyskać te nasiona i z nich wychodować rośliny.
Oczywiście jeszcze nie wiem jak to się robi(muszę doczytać zanim nasiona dojrzeją).
Pozostałe lilie też miały kwiaty ,ale po przekwitnięciu je pourywałem żeby rośliny były silniejsze na przyszłość.
Lilie moje są atakowane chyba przez tego poskrzypka.Liście są ponadjadane (ale nie u wszystkich lilii) ale ani razu nie natrafiłem na niego ani jego larwy.Wiem że jest to czerwony owad podobny do biedroneczki.
Na jesień planuję kolejne zakupy roślin ale nie jestem jeszcze zdecydowany czy bardziej skłonić się ku liliom czy ku liliowcom, zwłaszcza że nie za dużą mam dostępną powierzchnię na tą mają pasję.
Jacek
Musisz pamiętać przy krzyżowaniu,że:
Azjatyckie krzyżujesz z azjatyckimi.
Trąbkowe z trąbkowymi.
Orientalne z orientalnymi.
Martagony z martagonami.
Longiflorum z longiflorum lub formosanum.Ale longiflorum są na ogół triploidami, krzyżować należy
z tetraploidem.
Amerykańskie (L. pardalinum) z amerykańskimi. I tak dalej. A liliowce z liliowcami.
A to siewka orienpeta.
Azjatyckie krzyżujesz z azjatyckimi.
Trąbkowe z trąbkowymi.
Orientalne z orientalnymi.
Martagony z martagonami.
Longiflorum z longiflorum lub formosanum.Ale longiflorum są na ogół triploidami, krzyżować należy
z tetraploidem.
Amerykańskie (L. pardalinum) z amerykańskimi. I tak dalej. A liliowce z liliowcami.
A to siewka orienpeta.
-
- 50p
- Od: 4 sie 2010, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witam, chciałabym kupić te orienpety lecz nigdzie nie mogę ich znaleźć.. mam kilka azjatyckich lilli. kilka mi już kwitło a kilka ma jeszcze takie jakby nasienniki z tym ze ja nic ich nie ruszałam. czy z tych "zwykłych" nasienników tez mogę pozyskać nasiona i kiedy ? jak rozpoznać czy są już dojrzale oraz jak później się z nimi obchodzić. Od razu wysiac i do gruntu w ogrodzie moze być? kiedy taka siewka by kwitla? Zasypalam pytaniami przepraszam ale ciekawy temat , ciekawy:)