U Oliwki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Oliwki

Post »

Majko - Ola odpowiedziała, to miłorząb japoński. A nazwę łacińską pewnie zapamiętałam tylko dlatego, że dość zabawna, jak sama zauważyłaś :lol:

Aszko- a wiesz, że nawet rozmyślałam kiedyś nad posadzeniem tego drzewa w ogrodzie, zrezygnowałam jednak, bo wyrasta ogromne, a nie mam tyle miejsca.

Izo - no to masz zaklepane :wink: , ta lilowa to tegoroczny nabytek, ma jeden badylek na razie. Może i kiedyś się rozsieje, bo inne się rozsiewają. A jej nazwa to zdaje mi się rutewka rochburgniana ( albo cosik kole tego :oops: ).
Ja tam nie robię specjalnych miejsca dla dzikusów :P Rdest wężownik rośnie przy róży Heritage i miskancie Flamingo, pierwiosnek lekarski wszędzie, kuklik zwisły przy innej róży a bodziszek łąkowy przy liatrach. To tak na szybko kilka dzikich roślin, które w większości sama wykopałam :D Nawiasem mówiąc, taka kępa rdestu wężownika wzbudza zachwyt u ludzi pytania, co to za ekscentryczna roślina? :;230 A na łąkach rosną tego całe łany...
Miło mi że masz tak dobre zdanie o moim ogrodzie, ale ja nie lubię pełni lata, czyli już teraz i sierpnia.
Większość roślin po przekwitnięciu robi się drapakowata i po prostu brzydka. Czekam juz wtedy na jesień, bo dzięki astrom, rozchodnikom i trawom ogród znów błyszczy.

100krotko - też w pewnym momencie odkryłam, że bez zapisków nie jestem w stanie zapanować nad rzeczywistością :;230
Żeby nie szukać za długo, to mam jeden taki notes i tam zapisuję, co trzeba zrobić. Jak zrobię, to zapisek wykreślam i tak jakoś to ogarniam :lol:
Do spraw ogrodniczych jest inny notes. Tam robię notatki, co sadziłam w danym sezonie, co i gdzie należy przesadzić, zmienić.
Miło wiedzieć, że nie tylko ja tak mam :wink:
Zdjęć zimowych to nie mam, może jakieś pojedyncze. Iglaków nie lubię generalnie, rośnie kilka sadzonych lata temu i tyle. Jedyny, jaki kupiłam i posadziłam niedawno, to cyprysik nutkajski Pendula. Podoba mi się, bo to taka wiedźma :lol:

Olibabko - dziękuję ;:167 Wycieczek zasadniczo nie oprowadzam, ale dla miłych gości ogród jest zawsze otwarty i można zajrzeć w każdej chwili. Jakbyście jechali kiedyś na katowickie lotnisko do Pyrzowic, to zapraszam serdecznie :D

tu.jo- tak, cebulowe tez tam są, ale one już nie trzymają kolorystyki, taki wiosenny misz-masz.
Biała odętka się nie rozrasta jakoś strasznie, może dlatego że rośnie na cięższej ziemi. Za to różowa rosnąca na piaszczystej to jest masakra.

Lemko - strasznie lubię białe i niebieskie rośliny, ale jak już pisałam takie jednokolorowe zestawienie jest dla mnie zbyt monotonne. A niebieski do białego świetnie pasuje.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba jeszcze nie pokazywałam rugos:

Śliczna Agnes:

Obrazek

Obrazek

niewysoka pełna NN
Obrazek

Therese Bougnet

Obrazek

Hansa w szczególe

Obrazek

i w ogóle

Obrazek

Pink Grootendorst z bodziszkiem

Obrazek

i bez

Obrazek

Mam jeszcze gatunek i odmianę Blanc Double de Coubert (zabrakło mi Ritausmy :evil: ).
Rugosy można polecić chyba każdemu, kto generalnie boi się róż, uważając je za trudne. Bo to rośliny, które nie potrzebują prawie opieki ani żadnych zabiegów pielęgnacyjnych.
Nie ma jednak róży bez kolców (nieprawda! :lol: ) i ten żelazny charakter okupiony jest niezbyt urodziwym pokrojem.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oliwko, :wink: Posadziłam obie Grotendorst (Fj i Pink) . na razie jeszcze są malutkie ale kwitną . :tan
Czy one tak będą kwitły przez całe lato ? Tereska też mi kwitła, ale jej to idzie z oporem.
A teraz dopiero zakwitła mi maleńka Nevada .
Twoja szkoła. :lol:
Miłego dzionka i ;:3
:wit
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, Pink ma obecnie przerwę, ale zakwitnie na pewno drugi raz.
Teresa to mnie dziwi, bo u mnie kwitnie w sumie cały czas, tyle że ma mało kwiatów.
A Nevada faktycznie teraz powtarza :wink:

Mam ogromną prośbę, wiosna kupiłam hortensję Vanillla Frise, a w sumie to 2 , bo jedna była dla koleżanki.
Zakwitła tak:

Obrazek

To nie jest ona, prawda? :oops: Tylko jakaś zwykła bukietowa, dałam się oszukać..... :evil:
Kupowałam na all u gladi20.
Teraz czeka mnie pewnie użeranie się ze sprzedającym, z którego i tak nic nie będzie :(
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Sporo mnie ominęło podczas leżakowania :wink:
Oliwko, mam miłorząb od jakichś piętnastu lat i nawet mnie nie przerósł, a wymiary mam standardowe. Ostatnio złapałam się na tym, że przestałam się liczyć z jego (potencjalnym) wzrostem- może faktycznie żucie listków byłoby jakąś formą czerpania korzyści z tego drzewa?
Prześliczny jest ten żywokost, czy on jest równie ekspansywny jak zwykły? Baptisię mam z nasion i sporo sobie obiecuję po niej... Obejrzałam Twoje fotki i widzę, że nie bez podstaw :wink:
No, nic, napasłam oczy, zajrzę jeszcze do Krysi-Ignis i łóżeczko ;:223
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oliwko,to może być Vanilla moja na dzień dzisiejszy wygląda tak,pozwól ,że wkleję zdjęcia ;:180
Obrazek
a rok temu tak
Obrazek

a miłorząb możesz śmiało kupić.Mój kupiony 3 lata temu jest jak u Beaty a ja niziołek jestem i nie sięga mi nawet do ramienia
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Walentyna - coś mi się wydaje ,że Twoja hortensja to nie jest Vanilla Fraise :?
Ona jest dosyć charakterystyczna i łatwo ją poznać po kwiatostanach .
Są zwarte i mają różowe łodyżki .
Jest to widoczne na pierwszym zdjęciu jakie tu wkleję .
Młody kwiatostan
Obrazek
Tu już dojrzały
Obrazek
No i podstawowa cecha, to barwa kwiatostanu .
Powinien być waniliowo -truskawkowy jak nazwa wskazuje :D

Aszka - jesteś pewna ,że Twoja to jest Vanille Fraise :?:
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko to Vanilla [taka kupiłam] tylko moje hortensje są spóżnione bo w maju po przymrozkach musiałam je ponownie ciąć a tak wyglądała dojrzała rok temu.Nie mogę znależć lepszych zdjęć :shock:

Obrazek
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Aszka - ja mam wątpliwości, czy to Vanilka .
Zastanawiający jest brak różowego koloru na pędzie głównym kwiatostanu i
u Twojej te kwiatostany są zbyt rozpierzchłe jak na Vanilkę :roll:
I to wybarwienie dojrzałych kwiatostanów, też jest jakieś inne .
Rób zdjęcia pojedynczych kwiatostanów i najlepiej z bliska :D
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko jestem pewna swego na tyle na ile kupowałam ale wiedząc jak jest z zakupami na allegro nie zawsze jest jak jest. :D miałam tyle różnych różanych pomyłek ,że i ta by mnie nie zdziwiła ;:223
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beato - dobrze że już nam wyzdrowiałaś, a przynajmniej częściowo :D
Powiadasz, że miłorząb tak powoli rośnie? Hmmm, tego nie wiedziałam i to ustawia sprawy w całkiem innym świetle.
Żywokost mam od niedawna i powiem tak: rozrasta się, ale nie jakoś ekspansywnie, natomiast czy się siej, w tym sezonie nie potrafię powiedzieć, bo to jego pierwsze kwitnienie.
Na baptysję warto czekać, bo wyjątkowej jest urody ;:108

Olu, Bożenko - dziękuję Wam obu i za zdjęcia i za diagnozę. Przykrą, niestety, ale to już wcześniej wiedziałam, bo pisałam w tej sprawie do Ingrid i odpisała to samo: to nie VF :evil:
Sprzedawcy posłałam maila z reklamacją, koleżance sms-a z zapytaniem, jak tam jej hortensja. Teraz czekam na odpowiedzi.
Jakoś nie spodziewam się, uwzględnienie tej reklamacji i dosłania właściwej odmiany.
A tak się cieszyłam.....
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rdest wężownik czy nawet bodziszki nie są typowymi kwiatami wiejskich ogródków ;)
Miałam raczej na mysli floksy, słoneczniczki itp. Ale jak pisałam, mieszam je z innymi roslinami, bo i tak nie mam wyboru :lol: W końcu to tylko kwestia przyzwyczajeń, ze wydaje nam się iż coś do czegoś "nie pasuje" :D
Rugosy potrafią być piękne, zwłaszcza u Ciebie ;) a rzeczywiście są wyjatkowo "twarde". Gdybym miała nieco większy areał, pewnie miałabym ich więcej :D
Za siewki rutewek z góry ogromnie dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witam, po długiej nieobecności :) Trafiłam akurat na posty o hortensjach i też się zastanawiam co to u mnie rośnie, czy jak bym wkleiła u ciebie oliwko fotkę pomogłybyście ją zidentyfikować? W wątku o hortensjach niestety nie doczekałam się...
Piękny busz u ciebie ;:108 I te róże, to jest dopiero miłość.
Ja ostatnio straciłam wenę, ale zebrałam się i uporządkowałam co nieco, chyba prze z te deszcze nic mi się nie chce...
Z radością jednak donoszę, że bodziszek renarda się przyjął :heja
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, wklejaj :) , nie ma sprawy. Może ktoś pomoże.
Fajnie że bodziszek się przyjął, to zawsze cieszy :D

Izo, floksów też u mnie dostatek. Jeden to nawet moja własna siewka :) Lubię je chociażby za zapach i za to że mi bezproblemowo rosną. A z siewkami nie ma sprawy. :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Floksy są przepiękne i tak szybko tworzą zgrabne kępki.
Przykro, że zakup się nie zgadza - kolejny allegrowy - żerują sprzedawcy na naszych chciejstwach. Proponują coś czego wcale nie mają - mam nadzieję, ze jednak uwzględnią Twoją raklamację - pytanie tylko czy w ogóle tą odmianę mają?
Pozdrawiam Ida
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”