Uwiąd -Askochytoza- więdnięcie i zamieranie pędów powojników
Re: Wielbiciele clematisów
Wapna. Kredę szkolną zetrzyj i podsyp. Lub niewłaściwe stanowisko. Powojniki rosną nawet w pełnym słońcu ale dół muszą mieć zacieniony.
Twórczość i pasja http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=82818" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu mnie trafia szlag ! http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=3&t=82946" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu mnie trafia szlag ! http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=3&t=82946" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Młody clematis - chory?
U mnie jest podobna sytuacja liście zrobiły się jasno zielone z brązowymi plamami jest to biało kwitnący powojnik.
Obok rośnie niebieski DANIELA ma ciemnozielone liście bez plam.
Wszystkie nawożone są nawozem dla klematisów.
Obok rośnie niebieski DANIELA ma ciemnozielone liście bez plam.
Wszystkie nawożone są nawozem dla klematisów.
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Podczepiam się pod temat z moim problemem...
Załączam fotki mojego clematisa Jan Lindmark

Ma co prawda ładne odrosty, które pojawiły się niedawno, ale mnie martwią te zaschnięte częśći.
Dodam, że jest to młody powojnik, rośnie jeszcze w donicy. Jak wydobrzeje dostanie drabinkę i swoje stałe miejsce.
Czy uważacie, że to doby pomysł posadzić obok niego wiciokrzew pomorski Serotina tak, oby wspinały oba się po jednej drabince?

Ma co prawda ładne odrosty, które pojawiły się niedawno, ale mnie martwią te zaschnięte częśći.
Dodam, że jest to młody powojnik, rośnie jeszcze w donicy. Jak wydobrzeje dostanie drabinkę i swoje stałe miejsce.
Czy uważacie, że to doby pomysł posadzić obok niego wiciokrzew pomorski Serotina tak, oby wspinały oba się po jednej drabince?
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
Przebarwienia na liściach
Witam,
przejrzałam wyszukiwarkę i nic nie znalazłam, więc zwracam się do Was o poradę. Mam 2-letnią Warszawską Nikę - w tym roku kwitła pięknie i baaaardzo długo. Pod koniec kwitnienia dolne liście zaczęły się odbarwiać. Obrzeża blaszki liściowej nabrały ciemnej, brązowo-fioletowej barwy. Obecnie, na prawie metr od dołu, większość liści ma takie przebarwienia. Poza tym roślna ok, nie więdnie, liście, w tym te przebarwione są jędrne i bez innych oznak chorobowych. Czy ktoś potrafi rozpoznać przyczynę tych przebarwień? Zastanaiwm się czy to nie jest bark jakiegoś składnika pokarmowego: fosforu, potasu? Poradźcie proszę
przejrzałam wyszukiwarkę i nic nie znalazłam, więc zwracam się do Was o poradę. Mam 2-letnią Warszawską Nikę - w tym roku kwitła pięknie i baaaardzo długo. Pod koniec kwitnienia dolne liście zaczęły się odbarwiać. Obrzeża blaszki liściowej nabrały ciemnej, brązowo-fioletowej barwy. Obecnie, na prawie metr od dołu, większość liści ma takie przebarwienia. Poza tym roślna ok, nie więdnie, liście, w tym te przebarwione są jędrne i bez innych oznak chorobowych. Czy ktoś potrafi rozpoznać przyczynę tych przebarwień? Zastanaiwm się czy to nie jest bark jakiegoś składnika pokarmowego: fosforu, potasu? Poradźcie proszę
- Benitttka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 lut 2011, o 10:33
Mój powojnik też "coś złapał" - zrobię zdjęcie i Wam jutro pokażę. Liście robią się najpierw żółte, potem brązowieją, usychają i obsypują się. Kwitnie fioletowo, ma sporo kwiatów, ale łodyżki łysieją. 

Dzięki za radę, rośnie- nogi ma w cieniu ,głowa w słońcu .Obok rośnie drugi i nie ma takich objawów. Spróbuję tej kredy tylko teraz bardzo padają deszcze.
No i właśnie o to chodzi. Woda rozprowadzi kredę.
Twórczość i pasja http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=82818" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
Przeczytałam w innym wątku że ta choroba to uwiąd powojnika .
Chyba roślin nie da się uratowć
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chory Clematis
Dołącze się do pytania... w moim znowu liście zaczynają żółknąć od dołu i "idą" w górę 

A u mnie kwitnie ładnie, a liście robia się czerwone
Re: Przebarwienia na liściach clematisa - brak fosforu
Właśnie, dobrze to opisałaś, mój clematis też tak ma, jest dwuletni, ok 1mwys, kwitnie ładnie i ma czerwono-brązowe liście
Zastanawiam się czy to nie za niskie pH?
Zastanawiam się czy to nie za niskie pH?
U mnie clematisa zaatakowały przędziorki, wszechobecne w tym roku u mnieszymka pisze:Podczepiam się pod temat z moim problemem...
![]()

Oprysk wykonany Magusem pomógł i teraz moja roślinka odbija z nowymi pędami.
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Da się, da się.krystynac50 pisze:Przeczytałam w innym wątku że ta choroba to uwiąd powojnika .
Ja miałam taki uwiąd że się wściekłam i powyrywałam wszystkie pędy przy samej ziemi.
Ku mojemu zaskoczeniu w następnym roku pięknie odbił od ziemi a pędów miał kilkakrotnie więcej.
Tylko ten rok jest stracony.
A co oznaczaja czerwone liście ? pH może za niskie?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 sie 2011, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Pozwolę się podłączyć pod wątek.
Mam 4 clematisy, nie wiem jakie, ważne że ładnie rosną. Jakieś 2-3 tygodnie temu coś dziwnego zaczęło się z nim dziać-lekko obsychały liście plus miałam atak mszyc, mszyce opryskałam, usychanie liści zwaliłam na to, że nie podlewałam-pogoda była raz słońce raz deszcz, raz pochmurno, a raz nie i to pochmurno czasem brałam za deszczowo. Podlałam, wszystko było ok. W ciągu 2 tygodni roślina mi umiera w oczach, myślałam że to może uwiąd, kilka pędów usunęłam, ale jest coraz gorzej. To coś powoli dochodzi do miejsca gdzie łączy się z następnym clematisem-boję się że choroba zaatakuje również jego.
Bardzo proszę o pomoc-wklejam zdjęcia:

a tu wklejam zdjęcie kwiatów

Pozwolę się podłączyć pod wątek.
Mam 4 clematisy, nie wiem jakie, ważne że ładnie rosną. Jakieś 2-3 tygodnie temu coś dziwnego zaczęło się z nim dziać-lekko obsychały liście plus miałam atak mszyc, mszyce opryskałam, usychanie liści zwaliłam na to, że nie podlewałam-pogoda była raz słońce raz deszcz, raz pochmurno, a raz nie i to pochmurno czasem brałam za deszczowo. Podlałam, wszystko było ok. W ciągu 2 tygodni roślina mi umiera w oczach, myślałam że to może uwiąd, kilka pędów usunęłam, ale jest coraz gorzej. To coś powoli dochodzi do miejsca gdzie łączy się z następnym clematisem-boję się że choroba zaatakuje również jego.
Bardzo proszę o pomoc-wklejam zdjęcia:

a tu wklejam zdjęcie kwiatów