Cyklamen perski - pielęgnacja,wymagania

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
justy7
100p
100p
Od: 19 gru 2010, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cyklamen

Post »

monika pisze:Może i 15C jeśli nie ma radykalnej zmiany...żadna roślina nie prztetrzyma gwałtownych zmian temp bez uszczerbku.
U ciebie 15C w pomieszczeniu czy przy szybie? nie ma za sucho?
Zabierz go stamtąd, powycinaj co zdechłe, oporyskaj i podlej z nawozem (tzn zanurz doniczkę niech podciągnie ile się da), nawet jakaś "magiczna siła" do hortensji, azali itp... może być) i na parapet do dziennego pokoju. Możesz go na kilka dni nakryć workiem.
........
jeszcze dodam bo znalazłam wypowidź eksperta - czyli Czarodzieja, który ma ooogromną wiedzę na temat nie tylko cyklamenów
Wcale się z tym nie zgodzę na pewno nie ma za ciepło bo cyklameny mogą być trzymane i piękniue kwitnąć nawet w 25 stopniach celsjusza, ja uważam że ma za mało światła, postaw go na południowym oknie i podlewaj co trzy dni na podstawek do pełna a po dwudziestu minutach odlej nie wchłoniętą wodę, co drugi dzień wlej ok 50 ml biohumusu bezpośrednio do ziemi i na podstawek na przemian, jeżeli masz go krócej niż trzy tygodnie może to być reakcja na zmianę klimatu z kwiaciarni na dom. Podlewaj normalnie, oberwij usychające liście i dawaj j/w napisałem biohumus a będzie po trzech tygodniach ok.

Tylko co do częstego podlewania miałabym uwagi - Twój teraz raz a dobrze (z nawozem) i dopóki nie stanie na nogi to z dużym wyczuciem. Ale codziennie możesz go zamgławiać z nawozem
Moniko dałaś wypowiedź czarodzieja zerknij do niej o tym biohumusie. Czy jemu chodziło aby wlać 50 ml nierozcieńczonego biohumusu :shock: :do ziemi!: Bo na tym nawozie napisane, aby rozcieńczać w 1 litrze wody taką dawkę.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Nie wiem, wg mnie nawozy trzeba stosować zgodnie z zaleceniem, może ktoś inny Ci odpowie.

A co do zalania
Masz keramzyt?...
wyjmujesz z doniczki, delikatnie usuwasz tyle ziemi ile się da, jeśli to nie możliwe to jej nie ruszasz i "sadzisz" w keramzycie
justy7
100p
100p

Post »

Napszę do czarodzieja z tym nawozem, bo coś ostatnio go nie widzę na forum.

Mam keramzyt. Wyjmę z doniczki cyklamenik, usunę ziemię i ...jak to sadzę w keramzycie? Do tej doniczki wsypać kamyczki i tego pozbawionego ziemi cyklamena wsadzić do nich? To ma spowodować osuszenie korzonków?
x-xm-a
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

justy7 przekombinujesz :D daj tej roslinie szansę, zostaw ja w spokoju, schowaj za firankę czy cóś,
a keramzyt wchłania wodę, odciągnie nadmiar i trzeba ponownie posadzić i nie zalewać.

Coś mi świta, że kiedyś był na rynku Biohumus naturalny płynny, nie żadna mieszanka z mineralnym, wlewało się nakretkami..jakoś tak. Pewnie Czarodziej o takim pisał. Teraz to jakieś mieszanki, co to za bio jak jest mieszany z mineralnym..

Ooo dopiero zobaczyłam Nalewko Twój post z linkami, rzeczywiście Czarodziej pisze o organicznym, nie jakimś tam organiczno-mineralnym.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A moze tak:
Najprościej przy zalaniu/podejrzenie/ wyciągnąć delikatnie cała bryłę korzeniową i ...postawić na papierach/kuchenny,gazety itp.../Cały nadmiar jak jest wyciągną w mig. Może sobie swobodnie stać :P TO bez doniczki i 2 dni; do ustalenia się wilgoci w podłożu.
Potem.....wsadzić powrotnie do doniczki; moze być w dolnej warstwie trochę keramzytu.

Zasilać należy wyłącznie nawozami rozcieńczonymi wg proporcji jak na opakowaniu.Silna dawka nic nie zrekompensuje, dodatkowo spali nadwątlony system korzeniowy.
Nadmiar zawsze i we wszystkim jest szkodliwy - kwiatom ,również szkodzi.

A w nawozach .....
Wprowadzenie składników"mineralne" nie przeczy pojęciu bio- Dodatek moze być pochodzenia naturalnego,moze być też kombinacja zw.chemicznego.
Jest to pewnie poszerzona formuła produktu; w odpowiednim układzie tonowane dodatkiem makro- i mikroelementów /wchodzą w śladowych ilościach ale istotnych dla życia roślin/.
Działanie ? --->to uzupełnienienie niedoboru w składzie chemicznym produktów naturalnych -
Naturalne bio- bywają czasami zbyt jednostronnie bogate/np.przewaga N braki innych/ ,aby mogły być stosowane bez dodatków do stałego aplikowania.

Wszystko ... oczywiście wynika z potrzeb roślin i określonej ich roli dla wegetacji.

pozdrawiam JOVANKA
justy7
100p
100p

Post »

Większość liści mojego cyklamena zwiędło. Charakterystyczne jest to, że od strony bulwy łodyżki są twarde a im wyżej do liścia tym są miększe. Tak samo jest w przypadku kwiatów. Kwiaty się nie rozwijają "zastygły" w pączkach i zwiędły. Wyjęłam fiołka z doniczki bo już nie moglam....

Ziemia nieco za wilgotna była. I jak odsuwałam ziemię z bulwy to mi przebiegł po niej malutki robaczek ;:5 ;:161 Okrąglutki w kształcie, kolor jakby lekko żółtawy trochę przeźroczysty... Szybko mi uciekł. Nie wiem co to jest, szukam po necie ale nie wiem....gdzieś już go kiedyś widziałam...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ta wyrwa w bulwie to moja sprawka. W tym miejscu bulwa jest szarozielona i pod naciskiem leci woda. Zgniła? Ale jak jak podlewałam tylko do spodka? Na korzonkach liści od tej chorej strony widać czarny kolor.
x_o-a
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Witam ponownie, minął miesiąc i nic się nie dzieje :roll: , kulki z nasionami bez zmian :(

Obrazek Obrazek
x_o-a
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Jakoś nikt tu nie zagląda :( . Tutaj wkleiłam zdjęcie moich nasionek.
Awatar użytkownika
Ewelina B
500p
500p
Od: 10 lip 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Odgrzebuje temat...
Moj cyklamen zimuje od jakiś 2, 2,5 miesięcy... Skąd mam wiedzieć kiedy go przesadzić do nowej ziemi i przede wszystkim kiedy będzie miał już dość tego zimowania? Jak przyzwyczaić do wyższej temperatury?
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

To ja zajrzę :D
Dzis kupiłam w Leroy Merlin takiego oto cyklamena, przeceniony z 8,75 na 4 zł :D
Wg mnie nic mu nie brakuje, choć były też egzemplarze w nieco gorszym stanie. Mam nadzieję, ze ten przetrwa, bo dwa udało mi się załatwić, wszystko było ok, dopóki nie zaczęłam każdego z nich nawozić bioponem do roślin kwitnących. Jakoś od razu sflaczały i potem już tylko obserwowałam agonię.
Zastanawiam się, czy nie byłby lepszy jakiś biohumus. Czym wy nawozicie cyklameny?
Póki co stoi na kamyczkach z wodą i się aklimatyzuje. 8-)
Obrazek

Tak wygląda teraz
Obrazek
ajlona31
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lip 2011, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam dwa cyklameny i na jednym z nich są zawiązki z nasionami. Ciekawa jestem czy uda mi się coś z nich wyhodować. Na razie czekam aż pękną.
freta666
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2011, o 11:32

Re: Cyklamen- nie wiem, kiedy go "uspać" i się "rozłazi"...

Post »

Proszę o pomoc... Nie wiem kiedy uśpić fiołka i jak to zrobić...:(
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Re: Cyklamen- nie wiem, kiedy go "uspać" i się "rozłazi"...

Post »

Ja swoje cyklameny po przekwitnięciu sadzę do ogródka a na zimę z powrotem do doniczek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”