Kalarepka- wymagania,problemy
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 lip 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kalarepa - uprawa
Nigdy nie siałam kalarepy. Wczoraj kupiłam nasiona Niebieskiej Masłowej i dopiero w domu zobaczyłam napis "wysiew od lutego do marca".. i tak się zastanawiam, czy jak posieje ją teraz to urośnie? czy możne poczekać do przyszłej wiosny?
Spokojnie wysiać na rozsadnik. Bez paniki.Opis
Kalarepa Niebieska Masłowa. Odmiana późna ,okres wegetacji ok 75 dni(od wysadzenia do zbioru). Zgrubienie bardzo duże,kuliste,ciemnofioletowe.Miąższ biały,soczysty,smaczny i bardzo delikatny. Zastosowanie:doskonala do spożycia na surowo oraz jako dodatek do zup,mieszanek warzywnych.Nadaje się do przechowywania. Zawiera dużo witaminy C,wapnia,żelaza.Miąższ nie drewnieje podczas zimowego przechowywania. Wysiew czerwiec-lipiec,plon wrzesień-październik.
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 lip 2010, o 12:19
no to super
bardzo dziękuje i pozdrawiam
bardzo dziękuje i pozdrawiam
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedy siejecie kalarepę na zbiór jesienią? Mam Tytana warto go wysiać? Czy kalarepę w ogóle można siać wczesnym latem?
Aśka
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja mam to samo pytanie czy moge jeszcze wysiać tytana albo giganta
ale chyba wysieje wczesną fioletową
ale chyba wysieje wczesną fioletową
Witam,
Ja moją kalarepkę posiałam do tunelu foliowego dokładnie tydzień temu. Już po 3-4 dniach zaczęła wyłazić. Nawet nie sądziłam, że tak dużo jej posiałam!! Wydawało się, że tylko trochę ziaren rzuciłam do dwóch rządków. Będę musiała ją przerzedzić albo przepikować w inne miejsce. Szkoda mi wyrzucać bo baaardzo lubię kalarepę To jest mój debiut
Ja moją kalarepkę posiałam do tunelu foliowego dokładnie tydzień temu. Już po 3-4 dniach zaczęła wyłazić. Nawet nie sądziłam, że tak dużo jej posiałam!! Wydawało się, że tylko trochę ziaren rzuciłam do dwóch rządków. Będę musiała ją przerzedzić albo przepikować w inne miejsce. Szkoda mi wyrzucać bo baaardzo lubię kalarepę To jest mój debiut
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
Oczywiście że mozna siać kalarepę później bo ma stosunkowo krótki okres wzrostu. Od kilku lat uprawiam brokuła i kalafiora na zbiór jesienny i jestem z niego bardziej zadowolony niż z wiosennego.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- futro
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 22:05
mam pytanie; jeśli liście kalarepki zostaną dosłownie objedzone przez gąsienice bielinka a kalarepka (tytan) ma ok 10 cm średnicy to czy mogę się spodziewać, że jeszcze urośnie (bez liści) czy też powinnam ją wyrywać i spożywać?
pozdrawiam
agnieszka
agnieszka
-
-
-
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
U mnie kalarepa Tytan ma tak grubą i zdewniałą łodygę (inaczej to wygląda jak na pokazanych zdjęciach), że mam problem odciąć nawet sekatorem. Grube łyko jest od dołu kalarepy ale po zdjęciu zostaje kalarepa najdelikatniejsza jaka kiedykolwiek jadłamprzemek1136 pisze:
Tytan posmakował rodzince i jest systematycznie wyrywany. Fioletowa Alka wreszcie rośnie na grządce (część przepikowana do pierścieni - będzie rosnąć w tunelu). Reszta sadzonek "poszła" do ludzi.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."