Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4
- Layola
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2011, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4
Jankiel, u mnie na pomiodorach gruntowych widziałam coś jakby podobnego jak u Ciebie. Być może to nie to, bo u mnie to wyglądało jak takie bardzo drobne trociny z piłowania drewna i leżało w liścich pomidorów (jak opadnięty pyłek). Kolor też taki jasno brązowy czy beżowy. W dotyku również jak drobniutkie trocinki. Cóż by to mogło być?
- Jankiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
, Ekopom, forumowicz, rozumiem, że wyrok brzmi: szara pleśń
tunel jest zadaszony, nie ma szczytów tzn. nie ma ścianek pionowych na końcach tunelu (5m długosci), więc wietrzenie dobre.
Używam Amistar i Curzate przemiennie, oprysk wypada w tym tygodniu.
Co sugerujecie:
1. Poprzestać na planowanym na ten tydzień oprysku Amistarem (a szara pleśń zginie przy okazji)
2. Znaleźć środek specyficzny na szarą pleśń (Tanos?) i pryskać wszystkie krzaki.
3. Pozbyć się tego krzaka (na innych nie ma śladów pleśni) i pryskać Amistarem.
tunel jest zadaszony, nie ma szczytów tzn. nie ma ścianek pionowych na końcach tunelu (5m długosci), więc wietrzenie dobre.
Używam Amistar i Curzate przemiennie, oprysk wypada w tym tygodniu.
Co sugerujecie:
1. Poprzestać na planowanym na ten tydzień oprysku Amistarem (a szara pleśń zginie przy okazji)
2. Znaleźć środek specyficzny na szarą pleśń (Tanos?) i pryskać wszystkie krzaki.
3. Pozbyć się tego krzaka (na innych nie ma śladów pleśni) i pryskać Amistarem.
- justyna_gl
- Od: 10 lut 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A czy można mieszać np. Acrobat z Topsinem?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jankiel Najprostszym sposobem , gdy jest jeden krzak to usunąć, a przynajmniej chorą część.Niby wygląda na szarą pleśń , ale i inna może być choroba jak zaraza ziemniaczana , czy jakaś bakterioza, ze zdjęcia trochę trudno określić, a leczyć nie warto tak zaawansowanym stanie.
justyna_gl jeśli nie ma potrzeby to lepiej nie mieszać, czy nie lepiej opryskać jednym preparatem ,a potem za 5 dni następnym , będzie dłuższa ochrona.
justyna_gl jeśli nie ma potrzeby to lepiej nie mieszać, czy nie lepiej opryskać jednym preparatem ,a potem za 5 dni następnym , będzie dłuższa ochrona.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Jeden krzak pomidora z jednym podejrzanym owocem,to nie jest jeszcze choroba. To jest... wypadek przy pracy/ oprysk/. Jeżeli stosujesz obok Amistaru- Curzate M, to oba środki nie są przewidziane pod osłony. A poza tym to chyba za dużo tych oprysków środkami wgłębnymi pod osłoną.
Jak zapewne zauważyłaś czytając etykiety środków grzybobójczych, producenci tych środków unikają podawania informacji co do możliwości wzajemnego ich mieszania. Wynika to ze sknerostwa. Po co wydawać kasę na badania?. Po prostu nie znana jest reakcja poszczególnych środków na ich zmieszanie i działanie takich mieszanin na rośliny. Podejrzewam, że nikt Ci nie odpowie tu oficjalnie na to pytanie bo to jest takie " na pograniczu prawa ".justyna_gl pisze:A czy można mieszać np. Acrobat z Topsinem?
Pozdrawiam
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
forumowicz , a co mieszania preparatów, chcę jak tylko przestanie padać , mam nadzieję, że to jutro nastąpi, opryskać pomidory a przy okazji ogórki: Mildex+ Miedzian + mocznik, czy jakąś specjalną kolejność rozpuszczania preparatów należy zachować?
pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Ależ producenci bardzo chętnie zalecają mieszanie środków , tylko zawsze dziwnie się składa ,że te środki są ich produkcji . O wyrobach konkurencji słowa nie uświadczysz ... Z moich doświadczeń wynika ,że zupełnie bezpiecznie można mieszać środki należące do jednej formulacji . Uważać trzeba ze środkami olejowymi , siarkowymi , z odżywkami - one lubią się zwarzyć .forumowicz pisze:(...) producenci tych środków unikają podawania informacji co do możliwości wzajemnego ich mieszania. Wynika to ze sknerostwa.justyna_gl pisze:A czy można mieszać np. Acrobat z Topsinem?
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
forumowicz, dzięki za radę, jutro chora roślina zniknie z tunelu.
Na stronie du Pont, Curzate M wymienione jest jako środek do stosowania w gruncie i pod osłonami, zresztą prawdę mówiąc nie rozumiem różnicy.
Zaskoczyłeś mnie uwagą, że robię błąd stosując w tunelu środki tylko wgłębne/systemiczne. W gruncie stosowałem w tym sezonie 4 opryski mniej więcej co 2 tygodnie, od polowy czerwca, a w tunelu zrobiłem dwa, na początku lipca i pod koniec lipca. I to tutaj na piaskach Mazowsza wystarczyło (odpukać) żeby rośliny były w miarę zdrowe. Ale przyznam też, że brakuje mi wiedzy i doświadczenia w stosowaniu środków ochrony roślin i chętnie czytam co piszesz z kolegami o środkach ochrony.
Jest zalecenie żeby wymieniać środki wgłębne/systemiczne z powierzchniowymi w tunelu i w gruncie? Jak wygląda schemat takiego wymiennego stosowania?
Na stronie du Pont, Curzate M wymienione jest jako środek do stosowania w gruncie i pod osłonami, zresztą prawdę mówiąc nie rozumiem różnicy.
Zaskoczyłeś mnie uwagą, że robię błąd stosując w tunelu środki tylko wgłębne/systemiczne. W gruncie stosowałem w tym sezonie 4 opryski mniej więcej co 2 tygodnie, od polowy czerwca, a w tunelu zrobiłem dwa, na początku lipca i pod koniec lipca. I to tutaj na piaskach Mazowsza wystarczyło (odpukać) żeby rośliny były w miarę zdrowe. Ale przyznam też, że brakuje mi wiedzy i doświadczenia w stosowaniu środków ochrony roślin i chętnie czytam co piszesz z kolegami o środkach ochrony.
Jest zalecenie żeby wymieniać środki wgłębne/systemiczne z powierzchniowymi w tunelu i w gruncie? Jak wygląda schemat takiego wymiennego stosowania?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Justyno, gdzies czytalam (zabij a nie pamietam gdzie) ze TOPSINU nie nalezy mieszac z miedziowymi i to sobie zanotowalam.
Pozdrawiam! Gienia.
Cytat dla tych, którzy nie wierzą jeszcze, ze dodatek mocznika do fungicydów wzmacnia działanie grzybobójcze :leniawka pisze:opryskać pomidory a przy okazji ogórki: Mildex+ Miedzian + mocznik, czy jakąś specjalną kolejność rozpuszczania preparatów należy zachować?
http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.htmlMOCZNIK, w dopuszczalnym dla dokarmianego gatunku roślin stężeniu roztworu. Wszystkie środki ochrony roślin należy stosować w najmniejszych zalecanych dawkach tam, gdzie można jednocześnie stosować roztwór MOCZNIKA, ponieważ w połączeniu z MOCZNIK iem działają one silniej;
Co do mieszaniny Mildex- Miedzian...- mieszaj śmiało. Najpierw rozpuść we wodzie mocznik a reszta w dowolnej kolejności.
Pozdrawiam
No to się nie rozumiemy. Nie chodzi o to, że tylko- lecz że stanowczo za często/ za duza ilośc oprysków. Rozumiałbym, gdybyś pryskał kontaktowymi, choć i to byłoby za dużo zważywszy, że pod osłoną nie są zmywane.Jankiel pisze:Zaskoczyłeś mnie uwagą, że robię błąd stosując w tunelu środki tylko wgłębne/systemiczne.
Pokaż mi proszę choć jedną etykietę, gdzie umieszczono informacje o możliwym mieszaniu preparatów, bo ja nie mogę znaleźć.frant pisze:Ależ producenci bardzo chętnie zalecają mieszanie środków ,
Pozdrawiam