Trytoma groniasta(Kniphofia uvaria)
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trytoma
Na dniach przepikuję trytomy, mają już po 3 listki, więc chyba nie muszę dłużej czekać. A po kwiatach starszego okazu nie ma już śladu, przekwitnięte pędy od prawie tygodnia zasilają kompost... Czy trytomy w zależnosci od odmiany lub egzemplarza kwitną w różnym terminie? Bo trzeba im przyznać, że pokaz szałowy, ale zaskakująco krótki. Byłoby znacznie lepiej, gdyby posadzone obok siebie zakwitały w różnej kolejności, dłużej by się coś wśród nich działo. Czy ktoś z Was wysiewając jakąś mieszankę otrzymał zróżnicowane rośliny? Czego mam się spodziewać?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Oj trzeba trzeba Przemku bardzo ładne siewki, moje trochę mniejsze ale już dawno popikowane
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kilka lat temu wysiałam trytomę i do tej pory mam 2 kolory główne-pomarańczowy i żółty,plus te delikatne wstawki z kremu i bieli.Jest to bardzo dzielna roślina.Nie boi się mrozów,ładnie się rozrasta/nawet za dużo/i nawet maleńka zakwita.
Halina
Świetne informacje Halinko , mi się w niej dodatkowo podobają ładne liście, które są zawsze zielone, mają śliczny pokrój a nie to co z irysami, że potem żółkną i szpecą ogródek
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Przemku, jak stare są Twoje siewki?
-
Dokładnej daty siewu nie podam ale wiem, że wysiewałem je stosunkowo późno. Pod koniec kwietnia lub na początku maja. Cały czas rosną w tunelu foliowym.
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Ale w kwietniu którego roku? Tego? Są ogromne.
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wsadziłam trytomę tej wiosny z kłączy, bardzo ładnie się rozrosła , ale rośnie w miejscu wilgotnym i nie wiem czy jest dobre na przezimowanie. Ona w ogóle zimuje w gruncie bez problemu, czy to ryzyko zostawiać ja na zimę?
Dzięki za radę.
Dzięki za radę.
-
Z przezimowaniem trytomy mogą być problemy dlatego warto okryć rośliny na zimę. Zwłaszcza młode rośliny mogą wymarzać. Trzymając przez zimę w tunelu foliowym młode rośliny w doniczkach straciłem w zeszłym roku wszystkie swoje trytomy. Tym razem postaram się je zabezpieczyć a mam 30 roślinek. Dzisiaj wreszcie je wszystkie rozsadziłem.
- magenta
- Kontakt:
Moja trytoma wygląda w tej chwili tak:
Czy te liście zwiędną, czy właśnie te liście w agrowłókninę zawinąć?
Uploaded with ImageShack.us
Czy te liście zwiędną, czy właśnie te liście w agrowłókninę zawinąć?
Uploaded with ImageShack.us
Ja myślę, że liście po pierwszym mrozie zginą, trzeba chronić jej korzenie najlepiej okładając ją gałązkami świerku, na wiosnę powinna odbić z korzenia
- magenta
- Kontakt:
Wielkie dzięki, tak właśnie się spodziewałam, ale lepiej się upewnić
- darek p
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 23:53
Liście tak od razu nie zginą i nie należy ich obcinać całkowicie ,tylko skrócić o 1/3.Moja w tym roku przetrwała w lutym -22st. C, bez śniegu i okrycia.Bardziej chyba trzeba chronić przed zimową wilgocią,która może powodować gnicie.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;