Sanseweria(Sansevieria) sadzonki liściowe,ukorzenianie,rozmnażanie
Sanseweria(Sansevieria) sadzonki liściowe,ukorzenianie,rozmnażanie
Witam, mam takie małe pytanko. Czy da się rozmnożyć sansevierię hahnii z sadzonek z pociętego liścia? Podobno jest taki sposób ale prosiłbym o opinię jak to wychodzi i ile trzeba czekać na to, aby z takich sadzonek pojawiły się młode roślinki? Może ktoś z was już tak rozmnażał i ma gotową receptę jak to zrobić aby były młode roślinki?? Kolega mi to rozmnaża na moją prośbę w skrzynce z seramisem. A jakie są wasze sposoby i co z tego wyszło?
Ale jak to możliwe żeby z rośliny żółto obrzeżonej oraz z białymi nieregularnymi poprzecznymi pasami na liściach wyrosła nagle cala zielona?? Przecież to nie jest ingerencja w genetykę rośliny!! Jak to się dzieje? Mi chodzi właśnie o takie same roślinki żeby były i to dość szybko a dwa miesiące to bardzo długo, z kolei rozet małych nie ma za wiele bo to wolno rośnie!
Możliwe że masz taką odmianę, bo tutaj wszyscy co piszą to mówią że mają duzo odrostów jeśli doniczka jest przyciasna. To może po prostu taki egzemplarz który nie wypuszcza. A może być też tak, że teraz nie wypuszcza a potem zaroi się od małych sansevier hehe. Ja jak na razie chcę mieć choćby jedna i postaram się wtedy żeby puściła jak najwięcej do rozsadzenia, może się uda.