Rabatki Konstantego część 4
- Helen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rabatki Konstantego część 4
Zbieranie grzybów w lesie(nie na ulicy), to rzecz przyjemna.Nie mam szczęścia do grzybów, a po drugie nie znam się na nich
Najpewniejsze to właśnie zakupione, jak malowane
Najpewniejsze to właśnie zakupione, jak malowane
Masz szczęście, że grzecznie nie poprosił żebyś mu pokazała te grzybki
- Kocina
- 1000p
- Od: 22 lip 2008, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
EwkaEs pisze: pocieszam się że u limax maximus występuje zjawisko kanibalizmu.Niestety nie wiem czy sam się może zjeść?
Obawiam się że woli nasze kwiatki
Jakie to granulki nieszkodliwe dla psów i kotów?
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ło matko co za potwór. Ja tu żadnej urody nie widzę - tylko uosobienie żarłoczności....
Kamień z muszlą - cudo Czy to amonit? Rojniczki z Rumi na pewno będą zachwycone takim sąsiedztwem
Ewuniu tak to jest z roślinami jedne się szybko rozrastają inne wolno. Na początku jak kupiłam ogródek to chciałam by wszystko szybko rosło a teraz chciałaby by niektóre rośliny już sie zatrzymały bo muszę je co roku mocno ciąć. a jak tak dalej pójdzie to będzie trzeba niektóre wycinać.
- teresat
- Od: 2 lip 2008, o 22:02
Prześliczny kolor niebieskiej petuni w wiszącej doniczce
Nie widziałam jeszcze takiego intensywnego niebieskiego u tych kwiatów. Chabry i ogórecznik owszem, ale petunia...cudo
Poleciałam do lasu na grzyby, niewiele zebrałam za to wróciłam mokra do pasa. Jutro tez ruszam
Kamień z muszlą, rarytasik, gratuluję znaleziska
Nie widziałam jeszcze takiego intensywnego niebieskiego u tych kwiatów. Chabry i ogórecznik owszem, ale petunia...cudo
Poleciałam do lasu na grzyby, niewiele zebrałam za to wróciłam mokra do pasa. Jutro tez ruszam
Kamień z muszlą, rarytasik, gratuluję znaleziska
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Ambo-I ja ciesze się,że wypatrzyłam kamień z amonitem,który teraz jest ozdobą skalniaka w Podwórkowym.A ten pomrów był taki elegancki,jak w sztuczkowych spodniach.Dziś dopadłam tylko malutkie ślimaki domkowe w misie z niecierpkiem ,wysypałam wabiące granulki w kolorze niebieskim,zobaczymy rano jak bardzo były wabiące.Zauważyłam też bardzo długonogiego pająka,którego zostawiłam gdzie był.
Kocino-proszę oto zdjęcie środka przeciw ślimakom bezpiecznego dla psów i kotów,wprawdzie Kostek po Podwórkowym nie lata,ale sąsiedzki zwierzyniec i owszem.Ten środek był również w opakowaniach kilogramowych,wtedy wypadał dużo taniej(73 zł).
Bogumiłko-nie dowierzał,to pokazałam mu swoje kamienie,szczękę miał chyba podklejoną na super protefiksie,bo prawie wypadła....
Witam Helen w Podwórkowym!Lubię zbierać grzyby,mam kilka znanych od lat miejsc w lasach,wspaniałe grzybobranie mieliśmy pod Howerlą na Huculszczyźnie,koledzy szukali wyłącznie prawdziwków z miernym skutkiem,bo parę godzin przed nimi byli tam zawodowi miejscowi zbieracze,a ja poszłam na rydze,ileż ich tam było!Zbierało się dość bezpiecznie,jeden z kolegów był lekarzem toksykologiem,drugi fotografem sądowym W Lesie Wolskim przy szlaku między Kopcem Piłsudskiego a Srebrną Górą pachnie grzybami,o ile wiem nie wolno tam schodzić z wyznakowanych ścieżek i służba leśna lubi egzekwować naruszenia owego zakazu,ja szłam rowem wyżłobionym przez wodę przy asfaltowej drodze nie wchodząc nawet na skraj lasu.
Teresat-u Was widać w lasach mokro po deszczach.
Pełną petunię kupiłam na placu za wszystkiego 2 zł 50 gr,w całej skrzynce taka była tylko jedna,a pasowała do mojej pojedynczej.Jakiś miesiąc temu mocno przycięłam złotlin,żeby się trochę rozkrzewił,co się stało,na dodatek ponownie zakwitł.
Andziu-rano byłam na poczcie odebrać list polecony,pytałam o przesyłkę,pani ,żebym nie musiała przychodzić ponownie i odstać kolejnej godziny przeszukała cały worek i nic ,paczuszka doszła po południu,zapakowana po mistrzowsku,ziarenko piasku z niej nie wypadło,listek się nie złamał,jakbyś przeniosła ją z sąsiedniej ulicy 5 minut temu!Naturalnie zaraz wszystko posadziłam na skalniaku,a przed wieczorem podlałam miejscowo.
Danusiu-ogórki według Twego przepisu(znałam go kiedyś,ale zapomniałam o tym sposobie)zrobione z połowy proporcji,dokładnie z 3 kg 20 dkg,taka końcówka skrzynki,z bardzo młodych i drobnych.Zakisiłam większy słój też takich mniejszych ogórków dla braci.Pewnie jeszcze coś będę robić z ogórków.
Kocino-proszę oto zdjęcie środka przeciw ślimakom bezpiecznego dla psów i kotów,wprawdzie Kostek po Podwórkowym nie lata,ale sąsiedzki zwierzyniec i owszem.Ten środek był również w opakowaniach kilogramowych,wtedy wypadał dużo taniej(73 zł).
Bogumiłko-nie dowierzał,to pokazałam mu swoje kamienie,szczękę miał chyba podklejoną na super protefiksie,bo prawie wypadła....
Witam Helen w Podwórkowym!Lubię zbierać grzyby,mam kilka znanych od lat miejsc w lasach,wspaniałe grzybobranie mieliśmy pod Howerlą na Huculszczyźnie,koledzy szukali wyłącznie prawdziwków z miernym skutkiem,bo parę godzin przed nimi byli tam zawodowi miejscowi zbieracze,a ja poszłam na rydze,ileż ich tam było!Zbierało się dość bezpiecznie,jeden z kolegów był lekarzem toksykologiem,drugi fotografem sądowym W Lesie Wolskim przy szlaku między Kopcem Piłsudskiego a Srebrną Górą pachnie grzybami,o ile wiem nie wolno tam schodzić z wyznakowanych ścieżek i służba leśna lubi egzekwować naruszenia owego zakazu,ja szłam rowem wyżłobionym przez wodę przy asfaltowej drodze nie wchodząc nawet na skraj lasu.
Teresat-u Was widać w lasach mokro po deszczach.
Pełną petunię kupiłam na placu za wszystkiego 2 zł 50 gr,w całej skrzynce taka była tylko jedna,a pasowała do mojej pojedynczej.Jakiś miesiąc temu mocno przycięłam złotlin,żeby się trochę rozkrzewił,co się stało,na dodatek ponownie zakwitł.
Andziu-rano byłam na poczcie odebrać list polecony,pytałam o przesyłkę,pani ,żebym nie musiała przychodzić ponownie i odstać kolejnej godziny przeszukała cały worek i nic ,paczuszka doszła po południu,zapakowana po mistrzowsku,ziarenko piasku z niej nie wypadło,listek się nie złamał,jakbyś przeniosła ją z sąsiedniej ulicy 5 minut temu!Naturalnie zaraz wszystko posadziłam na skalniaku,a przed wieczorem podlałam miejscowo.
Danusiu-ogórki według Twego przepisu(znałam go kiedyś,ale zapomniałam o tym sposobie)zrobione z połowy proporcji,dokładnie z 3 kg 20 dkg,taka końcówka skrzynki,z bardzo młodych i drobnych.Zakisiłam większy słój też takich mniejszych ogórków dla braci.Pewnie jeszcze coś będę robić z ogórków.
- EwkaEs
Marto-w Polanie w Bronowicach(ul.Rydla tuż przed torami kolejowymi,dogodny i duży parking).
Ewa ślimaków nie zazdraszczam za to grzybków tak bo u nas nie ma znaczy trafiają się jakieś pojedyncze ale trzeba się naprawdę sporo nachodzić .
- EwkaEs
Tija-grzyby w okolicach są,jeśli ktoś zna takie miejsca i odpowiednio wcześnie się wybierze to może liczyć na zbiory.
Rano sprawdzałam,ślimaków brak.Na ławce zastałam sąsiedzkiego kota korzystającego z kąpieli słonecznych.
Dziś piękna letnia pogoda,wykorzystaliśmy to i udaliśmy się na wycieczkę z Sąspowa przez Wolę Kalinowską do Ojcowa i Bramy Krakowskiej.
Rano sprawdzałam,ślimaków brak.Na ławce zastałam sąsiedzkiego kota korzystającego z kąpieli słonecznych.
Dziś piękna letnia pogoda,wykorzystaliśmy to i udaliśmy się na wycieczkę z Sąspowa przez Wolę Kalinowską do Ojcowa i Bramy Krakowskiej.
- EwkaEs
Kilka podpatrzonych podczas wycieczki pomysłów
Nawierzchnię ścieżek z wapieni można układać również tak-na płasko jak przed Hotelem Kazimierz
Murek zamiast rozpadającej się siatki,również wapienny,na murku nadwyżki ze skalniaka gdy się rozrośnie,murek może być i niższy,a na nim siatka i słupki
Rośliny doniczkowe na żerdce pod okapem,nawet na szopce nad zejściem do piwnicy
Zyto wędrując wśród pól zebrałam zioła,gałązkę jarzębiny i zboża-pszenicę,żyto i owies na 15 sierpnia,pszenica już zbyt dojrzała,wypadają z niej ziarna.
Nawierzchnię ścieżek z wapieni można układać również tak-na płasko jak przed Hotelem Kazimierz
Murek zamiast rozpadającej się siatki,również wapienny,na murku nadwyżki ze skalniaka gdy się rozrośnie,murek może być i niższy,a na nim siatka i słupki
Rośliny doniczkowe na żerdce pod okapem,nawet na szopce nad zejściem do piwnicy
Zyto wędrując wśród pól zebrałam zioła,gałązkę jarzębiny i zboża-pszenicę,żyto i owies na 15 sierpnia,pszenica już zbyt dojrzała,wypadają z niej ziarna.
- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewcia, bardzo Ci dziękuje za zdjęcie tego misia betonowego To moje wspomnienie z dzieciństwa W mojej rodzinnej wsi w takich betonowych misiach były kosze na śmieci koło sklepu "na rogu". Musze podpytać czy przypadkiem ich jeszcze gdzieś nie ma, bo chętnie bym jakiegoś adoptowała na doniczkę
Kamień wapienny istotnie nadaje się na takie ogrodowe chodniki, własnoręcznie taki układałam lat temu z 10 i nadal ma się dobrze, chociaż zarósł nieco.
Piękne zdjęcia!
Kamień wapienny istotnie nadaje się na takie ogrodowe chodniki, własnoręcznie taki układałam lat temu z 10 i nadal ma się dobrze, chociaż zarósł nieco.
Piękne zdjęcia!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- teresat
- Od: 2 lip 2008, o 22:02
Jak widać kiciuś uznał, że ławeczka jest super i korzysta z niej.
Pogoda na wycieczkę jak wymarzona, jarzębina czerwienieje, czyli zbliża się jesień.
Pogoda na wycieczkę jak wymarzona, jarzębina czerwienieje, czyli zbliża się jesień.
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Ewuniu..u nas także podobno pokazały się grzybki. Tylko ja nie mam kiedy... . No i mój M nie za bardzo lubi jeździć. . Trochę mu się nie dziwię. Przechodzi koło grzyba i nie widzi podczas gdy ja znajduję i głośno krzyczę...jeeest. . To go drażni i chce do domu ..nie będzie za jednym grzybem godzinę. . Ławeczka super, myślę że nie tylko kiciuś z niej korzysta ale ty także.