Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.4

Post »

Po tygodniu nieobecności udałem się dziś na działkę podszyty trwogą przez sąsiadów, którzy naręczami wynoszą swoje padnięte krzaki pomidorów i co zastałem . Do oberwania pozostały tylko dojrzałe pomidory. Ani jednego zaatakowanego liścia do usunięcia. W starciu pomidory- zaraza jak na razie wynik 1:0 do przerwy. :lol:

Pozdrawiam

PS Aha, zapomniałem powiedzieć, że dwa , dwumetrowe paliki uległy złamaniu pod ciężarem pomidorów.
piratka77
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 sie 2011, o 11:20

Post »

Witam czyli można popryskać pomidory kwitnące i owocujące Revusem? Pryskane były Amistarem i Acrobatem we wtorek minie 7 dni od oprysku, aktualnie ładnie dojrzewają i zaczęły od nowa kwitnąć. Po przeczytaniu ulotki Revusa odłożyłam go na półke i miałam kupić Curzate ale coś tu piszecie ze można więc jak to jest z tym Revusem?? Mam pomidory zarażone zarazą w dość opłakanym stanie po tych dwóch opryskach jest lepiej. Trzeci oprysk Revusem czy Curzate ????Pozdrawiam.
Pozdrawiam Aneta.
11krzych

Post »

My tylko coś tu uzgodniliśmy (tzn.co producent Revusa napisał na ulotce) , co wcześniej błędnie zinterpretowaliśmy.
Można pryskać. Przeczytaj ulotkę uważnie jeszcze raz.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

piratka77 pisze: Mam pomidory zarażone zarazą w dość opłakanym stanie po tych dwóch opryskach jest lepiej.
Przede wszystkim maksymalnie usunąć liście z objawami zarazy by nie dopuścić do wtórnej infekcji, która jeżeli nastąpi po następnym deszczu i ochłodzeniu zniszczy Ci plantację. Gdyby nawet z tym kwitnięciem była prawda, to po czorta Ci teraz kwiaty na pomidorach. Nie ten klimat.I tak z nich nic nie będzie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie . Dzisiaj po przeglądzie mojego tuneliku okazało się ,że rozhulała się w nim szara pleśń pomidora :cry: ( wiem bo znalazłam w tym wątku zdjęcia innych forumowiczów i są identyczne jak moje-więc juz nie wstawiałam nowych ) Opryskałam tym co miałam pod ręką czyli Rovral Flo 255SC i czekam czy to choć przyhamuje atak, bo niestety na tym forum nie doczytałam żeby go ktoś stosował , a innego nie mam :oops: forumowicz , czy sądzisz ,że lepiej było poczekać do poniedziałku i kupić inny środek , czy ten wystarczy ? Dopiero 5 pomidorków zerwałam :cry:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Przyhamować to przyhamuje, ale można by za kilka dni dać np. Switch 62,5 WG lub inny co przy okazji ochroni przed zarazą ziemniaczaną. Obecnie dobrze jest wykonać zabiegi kosmetyczne , pousuwać chore części roślin i owoce zarażone, aby był lepszy przewiew i ograniczyć na kilka dni nawozy azotowe.
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

ekopom Serdecznie dziękuję za szybciutką odpowiedź - zrobię jak radzisz. Pozdrawiam :wit
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

Miałam nadzieję, że nigdy tu nic nie napiszę........... Proszę o potwierdzenie / zaprzeczenie chyba oczywistego :(
Moje gruntowe. Ekologiczne...........
Do tego nie mam jak zareagować, bo jutro z rana wyjeżdżam, po 4 dniach chyba będę miała koszenie pomidorków ;(

Obrazek

Może dopóki owoce nie są zaatakowane to pójść i wszystkie zerwać? Niektóre zaczęły już dojrzewać, 95% zielonych, ale mogę zrobić z nich sałatkę w najgorszym wypadku, doradźcie..........
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

forumowicz pisze:Po tygodniu nieobecności udałem się dziś na działkę podszyty trwogą przez sąsiadów, którzy naręczami wynoszą swoje padnięte krzaki pomidorów i co zastałem . Do oberwania pozostały tylko dojrzałe pomidory. Ani jednego zaatakowanego liścia do usunięcia. W starciu pomidory- zaraza jak na razie wynik 1:0 do przerwy.
Ile razy Pryskałeś swoje pomidory w tym sezonie?

diament79 dziwne te plamy, wygląda na zarazę ale drobne jakieś są. U mnie jak już jest plama to zajmuje cały fragment liścia. Masz zdjęcie od spodu liści? Chodzi mi o kolor grzyba, jeśli biała obwódka to zaraza.
W tej sytuacji oberwanie to jedyne wyjście, ale owoce zaczną też gnić w pudełku mimo, że na razie nie widać objawów :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

Nie ma białej obwódki, sprawdziłam, plamy sa małe, bo wyszły dopiero teraz, jeszcze rano ich nie było :roll:
A jak zerwę owoce i od razu zrobie przetwory?
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Jeśli są świeże plamy tym bardziej powinien być widoczny biały nalot zarodników grzyba.. nie wiem co powiedzieć.
Od razu przetwory oczywiście możesz robić :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Suppa pisze:Ile razy Pryskałeś swoje pomidory w tym sezonie?

odpowiem Ci, że tyle razy ile wymagała sytuacja, tym- czym należało i wtedy, kiedy zachodziła konieczność. Ani razu więcej.
Jako ekolog- hipokryta odpowiedziałbym że, skąd?. Nigdy w świecie, itp pierdoły.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Moje pomidory gruntowe właściwie padły, część wyrwałam, część została i jakoś się trzyma, niektóre owoce dojrzewają.
Opryskałam raz, potem był nieustający deszcz, okazało się, że w tunelu też zaraza je zaczyna dopadać,
więc pryskam tylko w tunelu

Gruntowe spisałam na straty, bo mam teren totalnie opanowany przez zwinkę jaszczurkę i i boję się, że mogłabym je podtruć.

Obrazek
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”