Rabatki Konstantego część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 4

Post »

Zbieranie grzybów w lesie(nie na ulicy), to rzecz przyjemna.Nie mam szczęścia do grzybów, a po drugie nie znam się na nich :;230
Najpewniejsze to właśnie zakupione, jak malowane :wit
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz szczęście, że grzecznie nie poprosił żebyś mu pokazała te grzybki :;230
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

EwkaEs pisze: pocieszam się że u limax maximus występuje zjawisko kanibalizmu.Niestety nie wiem czy sam się może zjeść?
:;230
Obawiam się że woli nasze kwiatki :evil:

Jakie to granulki nieszkodliwe dla psów i kotów?
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

EwkaEs pisze:Tu też żerował ślimak,większy i nawet urodziwy.
Obrazek
Ło matko co za potwór. Ja tu żadnej urody nie widzę - tylko uosobienie żarłoczności....
Kamień z muszlą - cudo :shock: Czy to amonit? Rojniczki z Rumi na pewno będą zachwycone takim sąsiedztwem :lol:
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Ewuniu tak to jest z roślinami jedne się szybko rozrastają inne wolno. Na początku jak kupiłam ogródek to chciałam by wszystko szybko rosło a teraz chciałaby by niektóre rośliny już sie zatrzymały bo muszę je co roku mocno ciąć. a jak tak dalej pójdzie to będzie trzeba niektóre wycinać.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Prześliczny kolor niebieskiej petuni w wiszącej doniczce :shock:
Nie widziałam jeszcze takiego intensywnego niebieskiego u tych kwiatów. Chabry i ogórecznik owszem, ale petunia...cudo
Poleciałam do lasu na grzyby, niewiele zebrałam za to wróciłam mokra do pasa. Jutro tez ruszam :roll:
Kamień z muszlą, rarytasik, gratuluję znaleziska :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ambo-I ja ciesze się,że wypatrzyłam kamień z amonitem,który teraz jest ozdobą skalniaka w Podwórkowym.A ten pomrów był taki elegancki,jak w sztuczkowych spodniach.Dziś dopadłam tylko malutkie ślimaki domkowe w misie z niecierpkiem ,wysypałam wabiące granulki w kolorze niebieskim,zobaczymy rano jak bardzo były wabiące.Zauważyłam też bardzo długonogiego pająka,którego zostawiłam gdzie był.
Kocino-proszę oto zdjęcie środka przeciw ślimakom bezpiecznego dla psów i kotów,wprawdzie Kostek po Podwórkowym nie lata,ale sąsiedzki zwierzyniec i owszem.Ten środek był również w opakowaniach kilogramowych,wtedy wypadał dużo taniej(73 zł).
Bogumiłko-nie dowierzał,to pokazałam mu swoje kamienie,szczękę miał chyba podklejoną na super protefiksie,bo prawie wypadła....
Witam Helen w Podwórkowym!Lubię zbierać grzyby,mam kilka znanych od lat miejsc w lasach,wspaniałe grzybobranie mieliśmy pod Howerlą na Huculszczyźnie,koledzy szukali wyłącznie prawdziwków z miernym skutkiem,bo parę godzin przed nimi byli tam zawodowi miejscowi zbieracze,a ja poszłam na rydze,ileż ich tam było!Zbierało się dość bezpiecznie,jeden z kolegów był lekarzem toksykologiem,drugi fotografem sądowym :;230 W Lesie Wolskim przy szlaku między Kopcem Piłsudskiego a Srebrną Górą pachnie grzybami,o ile wiem nie wolno tam schodzić z wyznakowanych ścieżek i służba leśna lubi egzekwować naruszenia owego zakazu,ja szłam rowem wyżłobionym przez wodę przy asfaltowej drodze nie wchodząc nawet na skraj lasu.
Teresat-u Was widać w lasach mokro po deszczach.
Pełną petunię kupiłam na placu za wszystkiego 2 zł 50 gr,w całej skrzynce taka była tylko jedna,a pasowała do mojej pojedynczej.Jakiś miesiąc temu mocno przycięłam złotlin,żeby się trochę rozkrzewił,co się stało,na dodatek ponownie zakwitł.
Andziu-rano byłam na poczcie odebrać list polecony,pytałam o przesyłkę,pani ,żebym nie musiała przychodzić ponownie i odstać kolejnej godziny przeszukała cały worek i nic ,paczuszka doszła po południu,zapakowana po mistrzowsku,ziarenko piasku z niej nie wypadło,listek się nie złamał,jakbyś przeniosła ją z sąsiedniej ulicy 5 minut temu!Naturalnie zaraz wszystko posadziłam na skalniaku,a przed wieczorem podlałam miejscowo.
Danusiu-ogórki według Twego przepisu(znałam go kiedyś,ale zapomniałam o tym sposobie)zrobione z połowy proporcji,dokładnie z 3 kg 20 dkg,taka końcówka skrzynki,z bardzo młodych i drobnych.Zakisiłam większy słój też takich mniejszych ogórków dla braci.Pewnie jeszcze coś będę robić z ogórków.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Ewcia, dziękuję! ;:196
Nawet nie wiedziałam że coś takiego jest.
Gdzie można go kupić?
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto-w Polanie w Bronowicach(ul.Rydla tuż przed torami kolejowymi,dogodny i duży parking).
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Ewa ślimaków nie zazdraszczam za to grzybków tak bo u nas nie ma :( znaczy trafiają się jakieś pojedyncze ale trzeba się naprawdę sporo nachodzić .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tija-grzyby w okolicach są,jeśli ktoś zna takie miejsca i odpowiednio wcześnie się wybierze to może liczyć na zbiory.
Rano sprawdzałam,ślimaków brak.Na ławce zastałam sąsiedzkiego kota korzystającego z kąpieli słonecznych.
Dziś piękna letnia pogoda,wykorzystaliśmy to i udaliśmy się na wycieczkę z Sąspowa przez Wolę Kalinowską do Ojcowa i Bramy Krakowskiej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka podpatrzonych podczas wycieczki pomysłów
Nawierzchnię ścieżek z wapieni można układać również tak-na płasko jak przed Hotelem Kazimierz
Obrazek
Murek zamiast rozpadającej się siatki,również wapienny,na murku nadwyżki ze skalniaka gdy się rozrośnie,murek może być i niższy,a na nim siatka i słupki
Obrazek
Rośliny doniczkowe na żerdce pod okapem,nawet na szopce nad zejściem do piwnicy
Obrazek
Zyto wędrując wśród pól zebrałam zioła,gałązkę jarzębiny i zboża-pszenicę,żyto i owies na 15 sierpnia,pszenica już zbyt dojrzała,wypadają z niej ziarna.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Ewcia, bardzo Ci dziękuje za zdjęcie tego misia betonowego ;:196 To moje wspomnienie z dzieciństwa ;:138 W mojej rodzinnej wsi w takich betonowych misiach były kosze na śmieci koło sklepu "na rogu". Musze podpytać czy przypadkiem ich jeszcze gdzieś nie ma, bo chętnie bym jakiegoś adoptowała na doniczkę :uszy
Kamień wapienny istotnie nadaje się na takie ogrodowe chodniki, własnoręcznie taki układałam lat temu z 10 i nadal ma się dobrze, chociaż zarósł nieco.
Piękne zdjęcia!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Jak widać kiciuś uznał, że ławeczka jest super i korzysta z niej.
Pogoda na wycieczkę jak wymarzona, jarzębina czerwienieje, czyli zbliża się jesień.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ewuniu..u nas także podobno pokazały się grzybki. Tylko ja nie mam kiedy... ;:223 . No i mój M nie za bardzo lubi jeździć. ;:224 . Trochę mu się nie dziwię. Przechodzi koło grzyba i nie widzi podczas gdy ja znajduję i głośno krzyczę...jeeest. :tan . To go drażni i chce do domu ..nie będzie za jednym grzybem godzinę. ;:224 . Ławeczka super, myślę że nie tylko kiciuś z niej korzysta ale ty także. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”