Uprawa czarnej porzeczki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 kwie 2010, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uprawa czarnej porzeczki
Od pewnego czasu zauważam brak produktów z czarnej porzeczki. Ściślej - coś, co określane jest mianem "sok/syrop/herbatka z czarnej porzeczki" okazuje się być, po lekturze składu, mieszanką wieloowocową z homeopatyczną zawartością czarnej porzeczki (+ "aromat identyczny z naturalnym" ). Fakt, że w skład produktów maniacko wczytuję się stosunkowo od niedawna, może więc i przedtem tak to wyglądało. Mam jednak wrażenie, że czarna porzeczka stała się ostatnio w Polsce owocem deficytowym. Dlaczego? Przecież jeszcze do niedawna uprawiano jej w Polsce mnóstwo i kupno soku czy dżemu wykonanego w 100% z tej jagody nie stanowiło problemu. O co chodzi? Zaraza jakaś była? Nie ma zbytu, więc się nie opłaca uprawiać?
Re: Zanik czarnej porzeczki w Polsce?
Jakieś pięć lat temu koło Trzebnicy koło wrocławia były potężne plantacje czarnych pożeczek ale z tego co pamiętam to nie było na nie zbytu, dawano im w skupie mniej pieniędzy za kg niż zarobił pracownik, który to zebrał. całe plantacje polikwidowano.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na działce jest u mnie chyba najbardziej kłopotliwym krzewem, wszystko go się czepia, a najbardziej denerwujący jest wielkopąkowiec.
Waleria
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Jak nie wiadomo o co, to chodzi o ...bromba pisze:... O co chodzi?
Pozdrawiam
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
My też mieliśmy plantację czarnej porzeczki. W pierwszych latach było OK, chłodnie chętnie ją kupowały i dobrze płaciły. Po kilku latach kwota na środki ochrony przewyższała cenę sprzedaży. Nie chcieli jej skupować wcale, tłumacząc się dużymi zapasami.
-
- 0p - Nowonarodzony
Ahapomolog pisze:Jak nie wiadomo o co, to chodzi o ...bromba pisze:... O co chodzi?
Pozdrawiam
Tak poniekąd podejrzewałam, ale z drugiej strony wydawało mi się, że przetwory z czarnej porzeczki cieszyły się sporym wzięciem, więc nie sądziłam, że są problemy ze skupem.
Najwyraźniej to wzięcie nie było takie duże, a tylko moje umiłowanie tego owocu skrzywiło mi optykę
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam
-
Przeczytaj ten temat:
http://www.sadownictwo.com.pl/7559&&Cen ... -w-2011-r-
Wnioski wyciągniesz sama ;)
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Z tego co wiem nasi sąsiedzi kiedyś brali każdą ilość czarnej porzeczki potem nagle stracili nią zainteresowanie i stały w chłodniach i nie można było jej sprzedać. W Wlkp były duże plantację które zostały zlikwidowane - teraz wszyscy przerzucili się na szparagi.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję, pomologu , trochę mi się wyklarowało, choć nie do końca.pomolog pisze:Przeczytaj ten temat:
Pozdrawiam serdecznie
Ściślej - przejrzałam wątek analogiczny do tego, który wskazałeś, ale z roku 2010.
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php ... /5755/0/0/
Ufff, momentami napięcie, jak w thrillerze
Znalazłam informację, że w 2009 skupiono sporo owocu, ale zalegał w chłodniach, bo z uwagi na podwyższoną zawartość środków ochrony roślin nie mógł być użyty jako surowiec spożywczy.
To mogłoby tłumaczyć, dlaczego zamiast przetworów z czarnej porzeczki więksi producenci zaczęli (?) wytwarzać produkty porzeczkopodobne.
Ale z tego co czytam, w 2010, choć cena skupu cały czas utrzymywała się mocno poniżej oczekiwań sadowników, jednak sprzedali wszystko, co było na krzakach (a było tego, z powodu kiepskich warunków pogodowych mniej niż zazwyczaj). Były domniemania, że zbiory z 2010 posłużą do "rozcieńczenia" feralnych zapasów z roku poprzedniego.
Ergo - po ubiegłorocznych zbiorach surowca przetwórniom zabraknąć nie powinno. I skupiony był po niskiej cenie. Dlaczego więc przetwórnie w dalszym ciągu traktują porzeczkę jako cenny dodatek, którym nie można szafować? Obawiają się, że jak cena soku wzrośnie o kilkanaście procent, to znacząco spadnie popyt? Bo nikt nie zwróci uwagi na 100% zawartości porzeczki w porzeczce, w odróżnieniu od obecnych przetworów? Czyli lepiej nie ryzykować, tylko w dalszym ciągu dostarczać konsumentowi tani, wieloowocowy wytwór o smaku czarnej porzeczki?
Hmmm, dalej mam chyba zagwozdkę
PS Nie miałam pojęcia, że tyle jest odmian czarnej porzeczki
-
Odpowiedź jest prosta - choć ani mi, ani Tobie się nie spodoba... Bo żyjemy w Polsce. Współpraca pomiędzy sadownikami a przetwórcami wygląda podobnie jak między premierem a prezesem... wszyscy traktują siebie nawzajem jako "zło konieczne"... a jeśli jeszcze do tego dołozymy inne, poboczne zależności (m.in. otwarty rynek UE) - jest jak jest. I ja - optymista - dawno już straciłem nadzieję, że będzie kiedykolwiek lepiej (a jak nie lepiej, to chociaż inaczej).
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
- 0p - Nowonarodzony
Tak, animozje między sadownikami i przetwórcami ( i jeszcze pośrednikami) są bardzo w tych wypowiedziach widoczne. Nie przestaje mnie jednak dziwić krótkowzroczność przetwórców. Oczywiście, zapewne większości konsumentów jest w gruncie rzeczy obojętne, co jedzą i piją. Ale inni, a jest ich już całkiem sporo, przestaną sobie zawracać głowę firmami produkującymi podróbki, tylko poszukają innych rozwiązań. A odzyskać zaufanie klienta jest trudno, o czym chyba powinni wiedzieć.
Tak czy inaczej, na Twoje wychodzi, że lepiej raczej nie będzie
Pozdrawiam mimo wszystko optymistycznie,
Tak czy inaczej, na Twoje wychodzi, że lepiej raczej nie będzie
Pozdrawiam mimo wszystko optymistycznie,
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 sie 2011, o 12:57
Cześć ! Jestem zagorzałym fanem czarnej porzeczki - pamiętacie >sok pitny z czarnej porzeczki < z Tymbarka ? Są i teraz niezłe soki i dżemy z czarnej porzeczki - Tymbark nadal istnieje i produkuje. Faktycznie jednak coś złego się dzieje - dużo plantacji likwidują - nieopłacalne. Może trend się odwróci i znowu będziemy potęgą w uprawie czarnej porzeczki - pozdrawiam - Janusz.
-
- 100p
- Od: 17 sty 2011, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W mojej okolicy (południe lubelskiego) plantacje porzeczki są coraz większe, podobnie jest z maliną (tylko cena skupu marna). Przyczyną tego jest zapewne budowa przetwórni owoców i warzyw.