Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Katalpa ? Surmia ; samodzielne rozmnażanie i pielęgnacja
Ja natomiast swoje katalpy siałem z nasion. Nasiona ze złotolistnej dają siewki w połowie żółte w połowie zielone i odrobina o liściach lekko bordowych. Wzrost zielonolistnych szybki, barwne rosną zdecydowanie wolniej.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Ja również katalpy uzyskałem z nasion jak i z sadzonek zielnych pozyskanych w czerwcu/lipcu
w sumie dosyć łatwe do rozmnożenia drzewko 

Moja katalpa została kupiona jako "gotowe" drzewko, przezimowała w donicy na dworze, w tym roku wsadziłam ją do ogrodu. I tej chwili jej liście są w opłakanym stanie. Wyglądają jakby gniły. Czy ktoś ma pomysł o co chodzi? Czy to efekt pogody (pada chyba już dwa tygodnie)?
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
Zamieść fotkę - przyczyny mogą być różne. Pzdr
Kto nie kocha zwierząt, nie kocha i ludzi ............
Oto fotki mojej katalpy, jest z nią coraz gorzej

Zauważyłam dzisiaj, że młode listki są zdrowe, wiec to może jakiś paskudny grzyb, w końcu u nas padało dwa tygodnie...
Hmmm chyba zrobię z tych młodych odrostów sadzonki.

Zauważyłam dzisiaj, że młode listki są zdrowe, wiec to może jakiś paskudny grzyb, w końcu u nas padało dwa tygodnie...
Hmmm chyba zrobię z tych młodych odrostów sadzonki.
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
To wygląda na Werticiliozę. Jeśli część liści wygląda zdrowo to raczej nie jest to plamistość liści. Trzeba opryskać jednym z fungicydów ? Sarfun 500 SC (0,1%) lub Topsin M 500 SC (0,1%). Pzdr
Kto nie kocha zwierząt, nie kocha i ludzi ............
- inka52
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Również mam katalpę z nasion. Jest dużym drzewkiem, ma 5 lat i jeszcze nie kwitła ,
nie wiem, może z nasion nie kwitną tak prędko.
nie wiem, może z nasion nie kwitną tak prędko.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Re: Surmia - Catalpa jak wróżka
Liście mojej były ogromne w pierwszym roku po posadzeniu, gdy była jeszcze patykiem. Obecnie Katalpa ma więcej gałęzi i mniejsze liście.
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spacja, piekny liść. Możesz pokazać zdjęcie całego drzewa?
Czekam, aż moja będzie miała większe liście, bo na razie są przeciętne. Większe miała gdy ją kupiłam i na dodatek kwitła, bo wisiały strąki. U mnie jeszcze nie kwitła.
Czekam, aż moja będzie miała większe liście, bo na razie są przeciętne. Większe miała gdy ją kupiłam i na dodatek kwitła, bo wisiały strąki. U mnie jeszcze nie kwitła.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Proszę
Drzewko pięknie zmężniało. Jakie było w zeszłym roku, po zakupie, można obejrzeć kilka stron wstecz. W ciągu roku podwoiło obwód pnia. Zależy mi na tym, by gałęzie wyrastały jak najwyżej, bo obok jest przejście, ścieżka. Teraz ma 5 gałęzi. Dwie muszę obciąć, bo jedna włazi w drogę a druga jakoś tak mi psuje ogólny wygląd drzewka.
Jak myślicie? teraz obciąć czy na wiosnę?

Jak myślicie? teraz obciąć czy na wiosnę?

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 sie 2011, o 14:42
Moja surmia to -surmia pośrednia, szczepiona.
Mam ją od 2008r.Kupiłam maleńką sadzonkę.
W ubiegłym roku miała kilka kwiatków i nawet,,fasolki" z nasionkami.
W tym roku obdarzyła mnie tylko jednym kwiatkiem.
Co może być przyczyną,że nie kwitła?
Jak mam o nią dbać? Co jej potrzeba?
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne przyrosty mają wasze surmie. Moja aurea urosła o 20-25 cm. Nie wiem dlaczego, ale ma podłużne pęknięcia na korze.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Witam!
Jestem tu nowa, jednak mam nadzieję zagościć tu na dłużej. Od 3 lat zaraziłam się pasją ogrodową i na razie stawiam pierwsze kroki w poznawaniu roślin.
Catalpę kupiłam w tym roku w kwietniu (dwa suche badyle). Jeszcze wtedy nie wiedziałam że rozwijają się późna wiosną i chciałam już się ich pozbyć. Jedak jak już jedna z nich zaczęła puszczać 2 łodygi, mąż najechał na nią bokiem kosiarki i długo nie chciała znowu ruszyć.
Siłą woli życia puściła.
Pierwsza z nich (ta skoszona)
A to druga
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Pytanie:
Jak rośnie catalpa? Czy ten badyl od ziemi poszerza się i rośnie w góre od ziemi? Czy też łodygi odrastające od boku bedą przy ziemi i zrobi się rozłożyste drzewo?
Zależy mi na drzewie z wysokim pniem bez łodyg bocznych i korona. jak ewentualnie ja przycinać i prowadzić żeby tak rosła? Planuje ją przycinać żeby zrobić parasol, lub kulistą koronę (zależy jak będzie rosła).
Nie wiem której się pozbyć, bo obydwie rosną inaczej, a chce tylko jedno duże drzewo.
Drugie najwyżej posadzę w parku.
POMÓŻCIE bo jestem skołowana
Jestem tu nowa, jednak mam nadzieję zagościć tu na dłużej. Od 3 lat zaraziłam się pasją ogrodową i na razie stawiam pierwsze kroki w poznawaniu roślin.
Catalpę kupiłam w tym roku w kwietniu (dwa suche badyle). Jeszcze wtedy nie wiedziałam że rozwijają się późna wiosną i chciałam już się ich pozbyć. Jedak jak już jedna z nich zaczęła puszczać 2 łodygi, mąż najechał na nią bokiem kosiarki i długo nie chciała znowu ruszyć.
Siłą woli życia puściła.

Pierwsza z nich (ta skoszona)
A to druga
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Pytanie:
Jak rośnie catalpa? Czy ten badyl od ziemi poszerza się i rośnie w góre od ziemi? Czy też łodygi odrastające od boku bedą przy ziemi i zrobi się rozłożyste drzewo?
Zależy mi na drzewie z wysokim pniem bez łodyg bocznych i korona. jak ewentualnie ja przycinać i prowadzić żeby tak rosła? Planuje ją przycinać żeby zrobić parasol, lub kulistą koronę (zależy jak będzie rosła).
Nie wiem której się pozbyć, bo obydwie rosną inaczej, a chce tylko jedno duże drzewo.
Drugie najwyżej posadzę w parku.
POMÓŻCIE bo jestem skołowana

ZAPRASZAM >>>Ogród ze stawem
WitamBarbaraa pisze:Moja surmia to -surmia pośrednia, szczepiona.
Im bardziej będziesz o nią dbać (podlewać, nawozić, pielić) tym będzie silniej rosnąć ale kwitnąć w młodości będzie słabo. W pełnym słońcu, na stanowisku suchym kwitła by obficie już malutka. U Ciebie ma dobrze, zacznie kwitnąć gdy będzie większa.
Pozdrawiam
Jurek