Sagowiec(Cycas revoluta )-spostrzeżenia,uwagi,zalecenia cz.1(2006-2014)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
cindirella85
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 wrz 2010, o 16:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Sagowiec - czy ktoś go hoduje?

Post »

Witajcie.
Mam w domu Cykasa, a dokładniej należy on do mojej mamy. Odkąd go dostała, nie ma się dobrze. Cały czas schnie, jeszcze w tamtym roku pamiętam, że wypuszczał nowe liście, ale niestety zaraz wszystko usychało.
W tym roku wzięłam go do siebie, wystawiłam na balkon, który jest od strony zachodnio-północnej(dobrze?).
Teraz zbyt mokro nie ma, za sucho też nie.
Wyjęłam go nawet z doniczki, żebyście mogli zerknąć na niego.

Co mam z nim zrobić? Pień jest twardy, czyli nie gnił, zresztą moja mama nie ma tendencji do podlewania. Co roku mówi, że go wyrzuci bo nic z niego nie będzie a ja jej ciągle powtarzam, żeby dała mu szansę.
Teraz wzięłam go do siebie, bo jakby zobaczyła te zżółkłe liście, to pewnie już by leżał w koszu.

Mama zapewne podlewała go co 2 tyg. (jak wszystkie rośliny) florovitem. Przebywał w pokoju od strony wschodniej gdzie temp. w lecie 25C, w zimie 20-24. Gleba jest zwykła, zmieszana z piaskiem, wilgotna (ale nie bardzo mokra) - nie mam pojęcia, czy kiedykolwiek przesychała całkowicie.
Teraz jak poczytałam o nim to wiem, że błędem było trzymanie go w ziemie w takim cieple. Teraz na zimę zaniosę go do garażu, gdzie jest ok 10-15C.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zanim zaniesiesz go do garażu powinien jeszcze w tym sezonie kilka liści wypuścić.
Nie wiem co się zmieniło, minęło wszak kilka dni a i Andres74 chyba gdzieś wyjechał.

Północno-zachodni balkon nie jest dobrym pomysłem. Twój cykas zdecydowanie potrzebuje dużo słońca i... wody. I nie za dużo nawozu - najlepiej co trzecie podlewanie. Jak wyjdą nowe liście wtedy może być co drugie.

Mój cykas, po trzech dobrych sezonach (liście w sezonie letnim) w tym roku się nieco pośpieszył. Dwa liście wyszły w lutym-marcu i z powodu braku słońca (i słonecznego ciepełka) zmarniały i w końcu uschły. Od połowy kwietnia stoi na balkonie w pełnym słońcu i jest bardzo mocno podlewany. Oto efekt:
Obrazek

Obrazek

Już widać pięć liści ale może jeszcze mnie zaskoczy.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
cindirella85
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Karpek, to cały czas ten sam Cykas z początku wątku? Był taki malutki :)

Troszkę się zmieniło - wyjęłam go ze starej doniczki, która była olbrzymia, dren na spód, ziemia z piaskiem i keramzytem, stoi na trawie, słońce będzie miał od 11 do 18. Podlałam go tak, żeby woda doszła do korzeni.

Nie miałam doniczki pod ręką więc wzięłam 10l butelkę i ucięłam - zrobiło się coś na kształt palmówki :D Obwinęłam materiałem żeby plastik nie rozgrzewał się zbytnio.

Oto moje cuda:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zobaczymy jak będzie :)
lulina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2011, o 21:46

Post »

witam. Mam problem z moim cycasem revolutą.

Kupiłam go dwa tygodnie temu, tak jak zalecono przesadziłam go. Przed wczoraj zauważyłam, ze dolne liście żółkną od środka i tak jakby zaczynają odstawać od reszty. Czym jest to spowodowane i co zrobić, aby z resztą liści nie działo się podobnie? Kwiat stoi na podłodze, w lekkim słońcu od strony południowej. Nie mamy możliwości wyniesienia go do ogrodu, gdyż mógłby nie polubić sie z naszym psem ;) . Do posadzenia go użyłam ziemi do palm. Co robić? ;:4
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Kopciuszku85,
trzeba poczekać, może do końca lata, może do wiosny,
ale nowe liście na pewno się pojawią

ta doniczka była w sam raz, "przyszłościowa"
też czasami używam takich butelek (np. do siewek bananowców)
ale wydaje mi się ona trochę za mała (mało przestrzeni między kłodziną i brzegiem butelki)

spójrz jak ładnie wygląda to u Karpka
teraz kłodzina wydaje się za mała w stosunku do doniczki,
ale gdy wyjdzie 5-8 liści (może nie od razu) to doniczka szybko pod nimi zniknie

lulina
nie wiem, co jest przyczyną
w miarę wzrostu stare liście odchodzą na bok pod wpływem nowych, które wyrastają ze środka
kłodzina w ten sposób zwiększa swój rozmiar
jeżeli możesz pokaż zdjęcie

przyczyną może być nadmiar wody lub brak wody
napisz coś o podlewaniu
jeżeli jest ciepło podlewamy więcej, jeżeli zimno ziemia powinna przesychać
o tej porze roku w ciemnych pokojach może być dosyć chłodno

karpek
według mnie ten sagowiec wygląda bardzo dobrze jak na swój rozmiar
ten osad na liściach to od wody?
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Hej.
Troszeczkę mnie zawstydziłeś - bo to od kurzu. Zgodnie z regułą - nie jest spryskiwany. Ale masz rację - przynajmniej raz na miesiąc powinien być zmyty.

Też uważam - zdecydowanie - że doniczka była w sam raz. A wizualnie - sama widzisz. Samemu cykasowi (a właściwie samej kłodzinie) nic już nie zaszkodzi, więc go przesadź jeszcze raz z powrotem.
Do obu koleżanek: nie żałujcie wody. Powinna ona lekko wypłynąć z donicy. Ja mam uniwersalną z piaskiem więc całkowite wysychanie trwa (przy 25 do 30 st.) ok. 2-3 dni. U Was może to trochę być inaczej. Ale konieczne jest by przed kolejnym podlaniem być pewnym, że ziemia wyschła całkowicie.
Lulino. Żółknięcie i zasychanie liści po zakupie - jest spowodowane zmianą warunków i zdarza się często, by nie powiedzieć prawie zawsze. Na pewno odżyje. Pokaż zdjęcie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
cindirella85
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

Dzięki za rady, pobawię się jeszcze raz z tym przesadzaniem.

Też mam uniwersalną ziemię, piasku nie żałowałam, stał dzisiaj w tym upale, bo u nas 33C. Teraz sprawdzałam i ziemia wilgotna, czyli pewnie tez ta co 3 dni będę podlewać.

Dzięki za wskazówki ;)

Mam nadzieję, że coś wypuści jeszcze. Będę zdawać relacje :D
lulina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2011, o 21:46

Post »

Jeżeli chodzi o podlewanie to mam go trochę krótko żeby coś pisac. Resztę palmowatych podlewam raz w tygodniu odstaną wodą z odżywką do palm, juk itp. Leję tak niecałe pół litra do każdego kwiata (butelka 1,75 na cztery kwiaty).

Może o wilgoci warto dodac też, że kupiliśmy go podczas wielkiej ulewy a której stał lekko osłonięty tylko folią.
Awatar użytkownika
bartolinka04
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 cze 2010, o 13:53

Post »

Witam!!!
Mamy pytanie odnosne wypuszczania lisci -czy jest to normalne ze moj sagowiec jeszcze nie wypuscil lisci w zeszlym roku pisalam na forum, Andres74 dal mi pare rad i bylo wszystko ok.wypuscil 11 lisci tak ok. sierpnia, a teraz nic czy moze byc tak ze w tym roku nie wypusci nowych lisci????
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Pewnie jeszcze wypuści, mój też jeszcze nie wypuścił, ale widać, że pozostałe liście są już odchylone, a środek szyszki jest pusty, co dobrze rokuje ;) .

pzdr
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
cindirella85
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

A ja chciałabym napisać o dziwnym zjawisku.
Teraz jak patrzę na stare zdjęcia, to jestem tego pewna.
Odkąd cykas stoi na zewnątrz w pełnym słońcu (tzn jak była ładna pogoda swego czasu) od samiutkiego rana do wieczora, cofnęło się żółknięcie liści. Miałam je obciąć całkowicie, bo myślę sobie - na co mu te suche igły.
A on na końcach już jest ciemnozielony a przy szyszce zrobił się jasnozielony - niesowite ;:138
nolina79
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 kwie 2011, o 19:08

Re: Cycas revoluta

Post »

;:4
Od ponad tygodnia mam okazję patrzeć jak w moim cykasie rosną nowe liście. Każdego dnia widać różnicę. Zdjęcie z piątku 05.08. Będzie o 10 liści więcej :heja ;:138 :tan ;:162 Obrazek
Pozdrawiam Ania
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Pewnie zakopałeś nasiono w ziemi, więc siewka wyrosła w poprzek.
Nasiona należy ułożyć na płasko. Połowa powinna być przykryta ziemią.
Z nasiona wychodzi kiełek, który zanurza się w ziemię tworząc korzeń.
Potem wyrasta z tego listek.
Twój najwyraźniej leży w doniczce w poprzek.

Mam kilkadziesiąt siewek różnych gatunków sagowców uzyskanych przeze mnie z nasion.
To bardzo ciekawe rośliny.

Siewki najlepiej dać na parapet. Mają tam słońce i ciepło, którego tego lata brakuje nocami na dworze.
Ziemia wilgotna. Nie za mokra, nie za sucha. Nie przelewać i nie przesuszać.
Po pierwszym listku na kolejny można czekać nawet i rok. Nie ma na to reguły.

-----
Ostatnio bardzo rzadko zaglądam na to forum.
O sagowcach wiele napisano w tym wątku, choć wiedza jest rozproszona.
Zasady sagowców są jednak w miarę proste.
Karpek dobrze je zrozumiał i stosuje z powodzeniem.
Jeżeli ja nie odpowiem, to może Karpek napisze.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”