Uprawa melonów cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Uprawa melonów
No Zelwi, napisałeś tak pieknie o tym melonie i o swoich doznaniach.....że chciało by się jeść i jeść i jeść melony
Asia
Asia
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chudziak , ten mniejszy w środku powinien być bardziej słodki , wyraźnie należy do spokrewnionych z Charentaisem ... A zapach , cóż - melony mają specyficzny ... A co do "leżenia w domu " to absolutnie nie powinno się tyczyć melona z grupy kantalupów . Dojrzał , zerwany , zjedzony ... Leżąc błyskawicznie traci walory , po 2 dniach jest niedobry , mączyty -pyrowaty , fuu . Również sałatka wieloowocowa powinna być spożywana zaraz po zrobieniu . Odstawienie do lodówki ( '' aby składniki się przegryzły.." ) też jest błędem , tak mi się wydaje...
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Frant'cie masz rację ten mniejszy jest słodszy . A co do spożywania na bieżąco to po prostu nie jesteśmy w stanie zjeść więcej niż jednego dziennie a obawiałam się ,że jak zostawię na krzaku to będą przejrzałe albo wręcz podgniją i dlatego postanowiłam zerwać i przetrzymać w lodówce bo nic lepszego nie przychodzi mi do głowy - chyba ,że kogoś obdarować
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No niby tak , ale dla mnie norma to 1 dziennie / osobę ... Trzeba wiedzieć wszem i wobec ,że melon posiada ogrom np. betakarotenu . Składnik ten wielce się przyczynia do gładkości skóry , rzecz niemało ważna ... Zatem bezpieczniej zjeść samej , niż sąsiadkę upiększać .
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
No to w takim razie od dzisiaj bedziemy się z Moim Ślubnym upiększać zjadając codziennie melona na "głowę"
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój jedyny jaki się ostał z Frantowych od przedwczoraj zmienia kolor - dzis jest już prawie cały żółty Rozumiem, że mogę go już zdjąć? Niestety chlupania i inne trzaski to dla mnie trochę ciężkie do wyczucia - a nuż ścisnę tak, że odgniotę ;) Dalej jednak ma takie jakby włoski hm.
Trzeba przyznać, że ta Frantelupa to prawdziwy sprinter - najpóźniej wysiana, największy owoc najszybciej dojrzały.
Trzeba przyznać, że ta Frantelupa to prawdziwy sprinter - najpóźniej wysiana, największy owoc najszybciej dojrzały.
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Betakaroten powiadasz frant? To już wiem dlaczego tak się sobie dzisiaj przyglądałem w lustrze... ;)
Swojego cantaloup po przekrojeniu przechowywałem w lodówce na półmisku w folii i po dwóch dniach był dobry.
Swojego cantaloup po przekrojeniu przechowywałem w lodówce na półmisku w folii i po dwóch dniach był dobry.
Tomek
-
No to nastąpiła konsupcja mojej jedynej Frantelupy:D Ledwo zdążyłam przed robaczkami, a jeszcze miał zielona ciapkę.. Faktycznie "niskosłodzony" ale to nie problem, za to mega soczysty i mega mięciutki i pachnący:D:D Ważył na moje oko ponad 2 kg ale zanim mi się o wadze przypomniało już było po nim;) Na pewno posieję w następnym roku, dzięki Frant:D Zachowałam trochę nasion, zobaczę z czym mi się przekrzyżowało;) Chętnie bym się w hodowcę pobawiła z nim jako bazą.
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
Oj Frant ale super wiadomości betakaroten powiadasz to trzeba będzie jutro zerwać następnego melona. Widzisz, a ja jutro chciałam koleżankę upiększyć, a tak zostawię dla siebie ;)
-
Jak tam wasze melony? U mnie dochodzą ostatnie niedobitki.. Dzisiejszy był całkiem fajny, zapach delikatny, smak ok, słodki choć nie bardzo, konsystencja miąższu w miarę.To trzeci rodzaj jaki degustuję, póki co nie podszedł mi tylko Charentais. Wyszedł jakis niedobry @@ Niby pachniało niby słodkawe, ale konsystencja zupełnie nie ta i jakoś tak ogólnie to nie to.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
W następnym roku muszę spróbować z melonami, bo do tej pory nie. Nasiona mam, i polskie i zagraniczne.
pozdrawiam, Gunnar
-
Gunnar a jak Twoje arbuzy?:) U mnie melony radzą sobie o wiele gorzej od arbuzów, dobija je mączniak rzekomy.