Krokosmia, montbrecja, cynobrówka (Crocosmia)
- Krycha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Krokosmia - zdjęcia, uprawa
Adrian89 niemożliwe. Jeszcze nie widziałam zgniłej cebulki krokosmii. One najwyżej zasychają i robią się takie twarde kuleczki. Do kiełkowania potrzebują wilgoci, może miałeś za sucho. Bo u krokosmii jest tak, że cebulka wypuszcza kiełek i ten kiełek musi mieć wilgoć, aby się ukorzenić. To jest właściwie bulwka, a nie cebulka. Bo np. u mieczyków nowa cebula rośnie i pobiera pokarm ze starej. U krokosmii młode muszą zadbać o siebie, matka tylko wypuszcza je na świat.
Zibi_41 byc może też Twoje krokosmie miały za sucho i czekały lepszych warunków. Ja swoje sadziłam w drugiej połowie kwietnia i mam na nich pełno pąków kwiatowych. Inna sprawa, że sadziłam duże cebulki, więc to też miało wpływ na wcześniejsze wschody.
A żeby dochować się dużych cebulek, trzeba przynajmniej części kwiatów nie wycinać.
Ciekawie też wyglądają cebulki krokosmii posadzonej dość późno. Takie późne nie wszystkie kwitną, ale jest materiał na przyszły rok.
Zibi_41 byc może też Twoje krokosmie miały za sucho i czekały lepszych warunków. Ja swoje sadziłam w drugiej połowie kwietnia i mam na nich pełno pąków kwiatowych. Inna sprawa, że sadziłam duże cebulki, więc to też miało wpływ na wcześniejsze wschody.
A żeby dochować się dużych cebulek, trzeba przynajmniej części kwiatów nie wycinać.
Ciekawie też wyglądają cebulki krokosmii posadzonej dość późno. Takie późne nie wszystkie kwitną, ale jest materiał na przyszły rok.
Krysiu pewnie masz rację, miały dość sucho nie podlewałem ich w ogóle... dopiero po deszczach które przeszły 2 tygodnie temu zaczęły kiełkować... dziś zobaczę co z nimi
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysiu Cebulki wysłałaś mi ładne , ale długo czekały na swoją grządkę , więc daję głowę że masz rację Pocieszam się tym że w końcu urosną
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 500p
- Od: 10 mar 2011, o 16:51
Krysiu w kroksomii od Ciebie schował się jeden mieczyk ale tym bardziej się cieszę może będzie inny kolor niż moje? Na razie widać że to z tych ciemnych. Kroksomie wsadzone na początku maja mają już kłoski
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Krysiu kroksomia od Ciebie ładnie rośnie.
Jak zakwitnie wstawię zdjęcie.
Jaką powierzchnię na Twoja działka?
Jak zakwitnie wstawię zdjęcie.
Jaką powierzchnię na Twoja działka?
A mi nie wzeszły ale... ale zobaczyłem parę roślinek krokosmi z pąkami kwiatów które zapomniałem wyjąć jesienią i przezimowały w gruncie
Zakwitł Lucifer z zakupionych przez Krysie cebulek
Posadzonych było 5 cebul , zakwitły 2 kwiatostany
Posadzonych było 5 cebul , zakwitły 2 kwiatostany
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Kiedy u mnie pojawią się kwiaty krokosmi?
Mieczyki już pięknie kwitną.
Mieczyki już pięknie kwitną.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Przemku to są lucifery?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Miałem odmianę Lucifer ale ona ma większe kwiaty i są one zdecydowanie czerwieńsze. Niestety często przemarza więc lepiej ją wykopywać na zimę i przechowywać w domu/piwnicy. To co mam to raczej podstawowy gatunek.
Mi właśnie lucifery nie wiem czemu ale padły zimą w piwnicy, a raczej nie wykiełkowały wiosną... natomiast parę cebulek "podstawowych form" zostało w gruncie i o dziwo przezimowały choć same żółte