Altana,pergola - budowa - pomysły, projekty, zdjęcia
Czy ty chcesz połączenia konstrukcji drewnianych tradycyjnych?
Obecnie konstrukcje drewniane łączy się za pomocą blach i gwoździ
Tradycynke konstrukcje ciesielskie są bardziej skomplikowane niż myślisz.
To jest całkiem spory kawałek wiedzy o konstrukcjach drewnianych.
Budowa altanki 3x3m nie wymaga konstrukcji w technologii tradycyjnej.
Obecnie konstrukcje drewniane łączy się za pomocą blach i gwoździ
Tradycynke konstrukcje ciesielskie są bardziej skomplikowane niż myślisz.
To jest całkiem spory kawałek wiedzy o konstrukcjach drewnianych.
Budowa altanki 3x3m nie wymaga konstrukcji w technologii tradycyjnej.
A ja mam poważny problem z altanką. Wybudowałam sobie samodzielnie (z pomocą dzieci) altankę, a właściwie "zadaszenie na słupach". Mieszkam w blokach. Tym zadaszeniem obudowałam w końcu ogródka, w miejscu gdzie poprzedni właściciele mieli grila wbudowanego w ziemię za pomocą kamieni polnych, kącik wypoczynkowy z meblami ogrodowymi. Bardzo byłam szczęśliwa przez całe lato. Ale na początku stycznia przysłano mi pisemko ze spółdzielni mieszkaniowej, że w w związku z licznymi skargami mieszkańców, mam ją natychmiast (do końca stycznia ) rozebrać pod groźbą odpłatnej rozbiórki przez fachowców. Mam prośbę: może ktoś wie jakie są ogólne przepisy stawiania czegokolwiek na terenie ogródka przydomowego w blokowiskach. Z góry dziękuję za jakąkolwiek poradę.
Małgosia z Ursynowa
Małgosia z Ursynowa
ogrodniczka amatorka
-
- 100p
- Od: 19 gru 2005, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małgosiu, co to znaczy? "poprzedni właściciele mieli grila ". Właściciele czego?, ogródka przy bloku?. Nie rozumię. Ale jeżeli to faktycznie ogródek przy bloku mieszkalnym, to niestety ale musisz podporządkować się zarządzającemu, czyli Spółdzielni. My tu na forum piszemy o altankach, ale w ogrodach działkowych, podlegającym innym przepisom.
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Określają to przepisy wewnętrzne spółdzielni ponieważ teren należy do nich. Przed wybudowaniem trzeba uzyskać zgodę spółdzielni. Musisz to natychmiast rozebrać.malgocha pisze:... Mam prośbę: może ktoś wie jakie są ogólne przepisy stawiania czegokolwiek na terenie ogródka przydomowego w blokowiskach...
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lut 2008, o 17:58
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do budowy altanki trzeba mieć prócz materiału odrobinę wyobraźni i umiejętności ciesielskich.
Źle połączysz i się przy mocniejszym wietrze rozleci.
Jeśli masz te umiejętności to altankę wybudujesz. Podpatrz w miejscowym sklepie z takimi artykułami, zobacz jak to inni wybudowali w Twojej miejscowości, udaj się do osób, które mają takie altanki.
Nie ma to jak samemu namacalnie zobaczyć na czym polega budowa takiej altanki i to ośmiokątnej.
Taką altankę ma gościu w mojej miejscowości.
Jeśli byłbyś gdzieś blisko, to zapraszam.
Zaznaczam, że korespondencyjnie możesz sobie nie poradzić z połączeniami elementów szkieletu dachu.
Źle połączysz i się przy mocniejszym wietrze rozleci.
Jeśli masz te umiejętności to altankę wybudujesz. Podpatrz w miejscowym sklepie z takimi artykułami, zobacz jak to inni wybudowali w Twojej miejscowości, udaj się do osób, które mają takie altanki.
Nie ma to jak samemu namacalnie zobaczyć na czym polega budowa takiej altanki i to ośmiokątnej.
Taką altankę ma gościu w mojej miejscowości.
Jeśli byłbyś gdzieś blisko, to zapraszam.
Zaznaczam, że korespondencyjnie możesz sobie nie poradzić z połączeniami elementów szkieletu dachu.
Jakub . . . . .
Tak, wszystko było zaimpregnowane ze 2 do 3 razy jakimś drewnochronem i lakierem (aż tak bardzo się nie znam). To, co widzisz na zdjęciach ma już dobre 4 lata i jakoś nic się nie dzieje poza tym, że niestety sęki w drewnie powodują, że dach czasami przecieka, ale mam w rodzinie budowaną kolejną altanę (ale taka juz "idealną" więc jak będzie wykończona, to ją pokażę. Tym razem jednak na dachu jest ozdobny gont, więc ani kropla nie spadnie przy ulewach (już sprawdzone).
A te obrzyny sprawdzają się idealnie na podłodze, między nimi jest drobny żwir.
Pozdrawiam
Aaa, zapomniałam dodać, że ta 6-kątna altana jst z kominkiem z wędzarnią (4 zdjęcie)
A te obrzyny sprawdzają się idealnie na podłodze, między nimi jest drobny żwir.
Pozdrawiam
Aaa, zapomniałam dodać, że ta 6-kątna altana jst z kominkiem z wędzarnią (4 zdjęcie)