Ogród - pasja i miłość....
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród - pasja i miłość....
Agnieszko przyszłam z rewizytą i ... Ty mówisz że u mnie jest pięknie...nieeeeee...pięknie jest ale u Ciebie...taki porządeczek każda roślinka ładnie wyeksponowana.Właśnie takie ogrody teraz mi się podobają.Kiedyś chciałam busz,a teraz bym chciała taki ogród jak u Ciebie.I jeszcze te iglaczki i żurawki które uwielbiam.Cudne wszystko
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Witaj, Agnieszko!
Widzę, że mamy takie same pasje: iglakowe kulki, hosty i żurawki. Chwasty wypieliłaś przed sesją zdjęciową czy u Ciebie tak zawsze?
Widzę, że mamy takie same pasje: iglakowe kulki, hosty i żurawki. Chwasty wypieliłaś przed sesją zdjęciową czy u Ciebie tak zawsze?
- Joyce
- 100p
- Od: 8 cze 2010, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko, Elu witajcie w moim ogrodzie
Dziękuję za miłe słowa - i przyznaję.... zielone kulki, żurawki i hosty to jest to co kocham najbardziej
Elu, chwast faktycznie niewiele rośnie bo kora jest dość grubo wysypana, za to ze skrzypem walczę bezskutecznie i sił już brak.... i pomysłów na niego już nie mam....
Dziękuję za miłe słowa - i przyznaję.... zielone kulki, żurawki i hosty to jest to co kocham najbardziej
Elu, chwast faktycznie niewiele rośnie bo kora jest dość grubo wysypana, za to ze skrzypem walczę bezskutecznie i sił już brak.... i pomysłów na niego już nie mam....
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Oglądając Twoje zdjęcia chyba się skuszę na coś nowego do mojego ogródka
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- Joyce
- 100p
Ilonko jest mi bardzo przyjemnie, że moje rośliny i młody roczny ogród może być dla kogoś też radością i bazą do nowych nabytków ;)imwsz pisze:Oglądając Twoje zdjęcia chyba się skuszę na coś nowego do mojego ogródka
Co do żurawek, żuraweczek i tiarellek - mam niedaleko siebie ogrodnika (małżeństwo), którzy prowadzą od wielu lat sprzedaż roślin raczej liściastych (ale nic wyszukanego) te mnie nie kręcą ;) natomiast dwaj synowie mają "fioła" na punkcie host i żurawek.... jak do nich jadę z listą chciejstw to na 10 pozycji zazwyczaj mają 8. Na niektóre się zapisuję, niektóre kupuję od ręki. Mają fajne rośliny, dość duże i dobrze ukorzenione... nigdy z żadną nic się nie działo, pięknie się rozrastają i cieszą oko
Żurawek mam na tą chwilę 54 szt a kolejne 9 szt idzie do mnie przesyłką - tym razem od forumowego piterka ;)
Z hostami mam problem bo tak jak pisałam ogród młody, teren kupiony pusty i zachwaszony - więc dużych drzew, co ja pisze - żadnych drzew na działce nie było.
Na razie stoją w cieniu na północnej stronie domu i czekają na swoją kolej - będzie rabata w tym miejscu gdzie stoją ale chyba w przyszłym roku dopiero ;)
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Ja niestety musiałam posadzić wysokie iglaki. te najstarsze mają około 5m. Ale u mnie był mus odrodzenia się od zaglądających miedzy "sztachetami" i osłonięcie od wiecznie wiejącego z tamtej strony wietrzyska. Sama lubię zaglądać do ogródków, ale nie na zasadzie "zrobimy sobie grila albo ognisko przy płocie, posiedzimy, popatrzymy, bo ona ma ładniej". Jak moi sąsiedzi zrobili ognisko przy płocie (ok.1,5m), zawiewało oczywiście na moją stronę i suma sumarum padły mi trzy iglaki, nie mówiąc jaki osmolony był płot.
Pocieszam się, że wysokie iglaki są tłem dla reszty
Pocieszam się, że wysokie iglaki są tłem dla reszty
Pozdrawiam - Ilona
- Joyce
- 100p
A to ja też mam od frontu przy drodze wsadzone thuje Smaragd (na razie wysokości metra) - głównie dlatego, że to droga z piasku i latem jest biało od pyłu gdy auto przejedzie... o gapiach nie wspomnę bo ludzie nieraz jadąc autem zatrzymywali się i oglądali ogród.... dobrze, że nie wysiadali z aut i nie pytali o szczegóły
Ale z miesiąc temu nałożyłam na ogrodzenie wiklinę i teraz jest przytulnie, dla roślin które rosną dalej jest to osłona od mroźnych wiatrów a i pył z drogi nie kurzy już tak jak przed jej nałożeniem ;) Wszystko też dlatego, że buduje się tu dużo domów i co chwila jadą jakieś duże samochody z dostawami więc ruch jest dość ciężki i uciążliwy....
A wiklina ma same zalety ;)
Ale z miesiąc temu nałożyłam na ogrodzenie wiklinę i teraz jest przytulnie, dla roślin które rosną dalej jest to osłona od mroźnych wiatrów a i pył z drogi nie kurzy już tak jak przed jej nałożeniem ;) Wszystko też dlatego, że buduje się tu dużo domów i co chwila jadą jakieś duże samochody z dostawami więc ruch jest dość ciężki i uciążliwy....
A wiklina ma same zalety ;)
Widzę, że nie tylko u mnie iglaki idą w parze z żurawkami Czytam o wiklinie na płocie. Czy to pierwszy rok? Ciekaw jestem trwałości takiego rozwiązania.
- Joyce
- 100p
Ta założona od frontu - pierwszy rok ale mam całe ogrodzenie w wiklinie z tyłu domu i po zimie jest wszystko ok. Producent zapewniał mnie, że 5-6 lat powinno się utrzymać bezproblemowo, po tym czasie można ją odświeżyć jakimś impregnatem bo wyblaknie i będzie nieciekawie wyglądać ;)rispetto pisze:Czytam o wiklinie na płocie. Czy to pierwszy rok? Ciekaw jestem trwałości takiego rozwiązania.
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
Piękny masz ogród i ta kolekcja wspaniała, też zachodzę, gdzie to wszystko kupujesz w naszej okolicy ? Ja nie spotkałam, masz swoje tajne miejsca, ja mogę tylko duże, bo takie kocha mój M.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- Joyce
- 100p
Grażynko, kasiek604 miło mi
no to kilka kolejnych iglaczków
mam już dużą ale niską, teraz mam małą ale na wyższej sztamie
i kilka wrzosów
no to kilka kolejnych iglaczków
mam już dużą ale niską, teraz mam małą ale na wyższej sztamie
i kilka wrzosów
Jeśli to nowe nabytki z własnie odwiedzonej szkółki to tylko pogratulować! Piglets WB sam bym przygarnął. Tylko gdzie ja bym go posadził