Miejski ogródek Ani - moje początki
- Aancyk
- 1000p
- Od: 20 lis 2010, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Miejski ogródek Ani - moje początki
Stachu 1956 dziękuję w imieniu kropka010 bo to jej altanka 

- Aancyk
- 1000p
Dzisiaj mimo deszczu wskoczyłam na chwilkę do ogrodu i tam czekała na mnie niespodzianka
Moja żółta magnolia Susan, posadzona w zeszłym roku po raz pierwszy będzie kwitła. Według etykiety powinna kwitnąć V-VI dużymi pachnącymi kwiatami.

ketmia syryjska

przycięta smagliczka ponownie zakwitła

hortensja vanille fraise

limelight

świeżo posadzona pęherznica pięknie się przebarwia

miły gość

ketmia syryjska

przycięta smagliczka ponownie zakwitła

hortensja vanille fraise

limelight

świeżo posadzona pęherznica pięknie się przebarwia

miły gość

- kropka010
- 500p
- Od: 28 lip 2011, o 22:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
gratulacje, ale jesteś pewnie szczęśliwa, ja też będę szalała ze szczęścia jak na swoich zobaczę pączkaAancyk pisze:tam czekała na mnie niespodzianka Moja żółta magnolia Susan, posadzona w zeszłym roku po raz pierwszy będzie kwitła.
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
- Aancyk
- 1000p
kropka010 bardzo się cieszę, bo gdzieś czytałam że przy tych nowych odmianach kwitnienie może być po kilku latach, a tu taka niespodzianka na koniec lata. 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2010, o 21:22
Przyszłam z rewizytą do Twojego ogródka. Jakie metamorfozy
Niesamowite. Ogródek baaardzo mi się podoba jest taki uporządkowany, ale nie nudny. Super! Zazdroszczę ci hortensji ogrodowych, u mnie przemarzły w tym roku, a w zeszłym kwitła tylko jedna i to nisko, mimo, że je co roku nieźle owijam agrowłókniną i kopczykuje. Mam ich dość ! Wolę bukietowe.

Pozdrawiam
- kropka010
- 500p
- Od: 28 lip 2011, o 22:45
Aniu ja jeszcze wrócę do tej magnolii, powiedz mi jak wyglądają malutkie pączki, bo ja dzisiaj wnikliwie swoją obejrzałam i ......jezu nie wierzę, ale chyba ma pączki, a nie mam teraz aparatu żeby zrobić zdjecie. Część pączków jest płaska jakby liściowe, ale kilka jest takich okrąglaśnych jakby właśnie kwiatowe , Boże żeby tylko nie zapeszyć
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
- 4mmmm
- 100p
- Od: 3 mar 2011, o 19:35

Po przeczytaniu Twojego poprzedniego postu pobiegłam do ogrodu i obejrzałam swoje magnolie - niestety żadna z nich nie zamierza powtórnie kwitnąć - dlatego będę obserwować Twoją

Ania, jak wszystko pięknie u Ciebie rośnie!
Pozdrawiam.
- Aancyk
- 1000p
jata cieszę się że wpadłaś
Co do hortensji ogrodowych to mam je dopiero drugi rok, więc zobaczymy jak to będzie z nimi po zimie. Jedna poszła w liście i w ogóle nie kwitła. Bardzo je lubię, ale jeśli rzeczywiście będą przemarzały to pomyśle o zmianach
Zapraszam częściej
kropka010 mam informację że ponownie kwitnie odmiana Susan w VIII. Moja żółta magnolia to odmiana Elizabeth i ona nie kwitnie ponownie, teraz to jest jej pierwsze kwitnienie. W zeszłym roku po posadzeniu nie kwitła, więc myślę że po prostu trochę przesunęło się jej kwitnienie ( według etykiety powinna kwitnąć V-VI, a u mnie wtedy miała tylko liście). Według mnie te pączki liściowe i kwiatowe o tej porze są bardzo podobne (liściowe bardziej podłużne) i dopiero jak zaczynają pękać to widać różnicę.
Jeśli mas odmianę Susan to bardzo możliwe że jeszcze zakwitnie
4mmmm Moniczko cieszę się że wróciłaś
i dziękuję za komplementy. Postaram się zrobić zdjęcie jak kwiat mojej magnolii będzie w pełni, bo tez się nie mogę doczekać. Zaraz biegnę do Ciebie.

kropka010 mam informację że ponownie kwitnie odmiana Susan w VIII. Moja żółta magnolia to odmiana Elizabeth i ona nie kwitnie ponownie, teraz to jest jej pierwsze kwitnienie. W zeszłym roku po posadzeniu nie kwitła, więc myślę że po prostu trochę przesunęło się jej kwitnienie ( według etykiety powinna kwitnąć V-VI, a u mnie wtedy miała tylko liście). Według mnie te pączki liściowe i kwiatowe o tej porze są bardzo podobne (liściowe bardziej podłużne) i dopiero jak zaczynają pękać to widać różnicę.
Jeśli mas odmianę Susan to bardzo możliwe że jeszcze zakwitnie

4mmmm Moniczko cieszę się że wróciłaś

- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Aniu piękne hortensje ale magnolia kwitnąca w sierpniu (powtórnie) oj dużo się muszę jeszcze nauczyć
ładnie zestawione roślinki i z dnia na dzień większe
Miłego dnia !!

Miłego dnia !!
- Aancyk
- 1000p
bonia244 dziękuję
, co do magnolii to też jest dla mnie wielka niespodzianka, zobaczymy czy się powtórzy w przyszłym roku 

- Jule
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Moja niestety nie kwitla w tym roku ale ona taka troche dziwna przeszlosc miala
Dostalam ja w zeszlym roku w donicy, na zime poszla do gospodarczego a ze tam cieplo, to lisci nie stracila. Na wiosne wkopalam ja na ogrodek i przyszly majowe sniegi
Liscie stracila, nastepne wyrastaly znieksztalcone, teraz w miare dochodzi do siebie i mysle ze bedzie spoko.

- Aancyk
- 1000p
Jule na pewno dojdzie do siebie, zauważyłam że z tymi młodymi magnoliami to różnie bywa, u mnie w zeszłym roku trochę chorowały, listki na jednej też nieciekawie wyglądały, w tym roku jest lepiej ale na "Fragrant cloud" niektóre listki brązowieją. U mojej mamy ok. 7 lat temu wsadzałam magnolie Susan i dopiero po ok. 3 latach zaczęła pięknie kwitnąć i nie łapała już żadnych chorób.
hejka
rany jak tu slicznie, aż normalnie można nie uwierzyć, że w tak krótkim czasie tak zaniedbana działka przeobraziła się w takie cudo!!!!!!!! też bym tam chciała zamieszkać, bo tak pięknie tam jest!!!
róża pienna cuuudna!

rany jak tu slicznie, aż normalnie można nie uwierzyć, że w tak krótkim czasie tak zaniedbana działka przeobraziła się w takie cudo!!!!!!!! też bym tam chciała zamieszkać, bo tak pięknie tam jest!!!

róża pienna cuuudna!