Trzmielina - CHOROBY

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chorująca trzmielina (?)

Post »

witajcie,
czy trzmielina na gałązkach, z których opadły przemarznięte liście wypuści nowe czy nie wypuści i należy przyciąć?
Awatar użytkownika
aggie
50p
50p
Od: 28 lis 2010, o 20:03

Post »

witam, ja rowniez mam problem z moja trzmielina, jest to maly, mlody krzew, ktory posadzilam do gruntu w marcu, ma sloneczne stanowisko, glebe dosc ciezka, ale obok rosnie od paru lat inna trzmielina i zadnych problemow z nia nie mam.
natomiast przy tej nowej zauwazylam dziwnie zwiniete listki, oto ona:

Obrazek Obrazek

bardzo prosze o pomoc, moze tylko mi sie wydaje ze cos jest z nia nie tak, a moze jednak...?
zofjas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 kwie 2008, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a nawozu za duzo tam nie ma?
zofjas
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam,

Moja trzmielina w tym roku już wszystkie liście ma czerwone i opadają.
Co może być tego powodem? Jak ją uratować?

Obrazek
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
jacekbielsko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2011, o 21:53

Re: Trzmielina oskrzydlona

Post »

Witam
Mam podobny problem. W moim ogrodzie wygląda jakby to była końcówka września, a nie sierpień. Dereń biały też ma czerwone liście podobnie jak czerwienieje trzmielina. Czy to możliwe, że z powodu tych deszczy zimna i dni bez słońca rośliny szykują się już do zimy?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24

Trzmielina - CHOROBY

Post »

Witam,
Jakie leczenie dla chorej trzmieliny ze zdjęcia? Zdiagnozowałem (zapewne błędnie) mączniaka i opryskałem ją Amistarem Opti a tydzień potem Topsinem. Oba te środki mają w swoim 'menu' mączniaka. Jednak nie wiem po czym poznać i jak długo czekać na efekt. Pojawiły się dodatkowo czerwone plamy na liściach, jakby późnojesienne.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
arotang
50p
50p
Od: 15 cze 2015, o 20:48

Re: Chora trzmielina szczepiona na pniu

Post »

Obawiam się iż diagnoza słuszna, tyko choroba w fazie inwazyjnej jest ciężka do zwalczania. Liście z najsilniejszymi objawami należy obrywać i palić, najlepiej z fragmentem pędu. Trzmieliny są wrażliwe na mączniaka. W tym roku mamy klęskę suszy a trzmieliny należą do grupy wilgociolubnych i jako osłabione są wrażliwsze.
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Dużo będę miał tego obrywania niestety ;:oj Przytnę ją raczej i porażone liście / pędy przy okazji usunę.
Na innych trzmielinach nie widzę takich śladów, z tym że one rosną bezpośrednio w gruncie, a ta jedna na 'kijku'.
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Udało się wyleczyć :D Chemia + usunięcie porażonych liści pomogło, w tym roku jest na razie bez skazy :)
Dla odmiany mam problem z trawnikiem i nieznanym intruzem ;:oj
azitoshi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lip 2019, o 12:16

Trzmielina - czy jest chora ?

Post »

Dzień dobry, witam wszystkich. Pojawiłem się tutaj z czysto prozaicznej przyczyny - nie znam się kompletnie na roślinach ale mam wrażenie że mojej trzmielinie coś dolega :(. W załączniku przesyłam zdjęcia, trzmielina była sadzona przez ogrodnika wzdłuż ogrodzenia naprzemiennie z pęcherznicą. Objawy które mnie niepokoją to wysychanie pojedynczych łodyg w całości oraz dziwnie porośnięte łodygi jakby czarnymi włoskami ? Proszę o poradę czy taki stan oznacza jakieś schorzenie czy po prostu pojedyncze pędy się nie przyjęły ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Trzmielina - CHOROBY

Post »

Niczego niepokojącego nie widzę, kilka gałązek niedawno sadzonych roślin ma prawo uschnąć.Obciąć i po sprawie, bo czarny nalot to jakiś grzybek, który pojawia się na martwych częściach roślin.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Re: Co mu może być

Post »

Może to być mączniak prawdziwy.
Plaisir_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 wrz 2019, o 10:13

Trzmielina - mączniak prawdziwy

Post »

Witam.

Jestem nowa tutaj. Przeszukałam nieco forum i znalazłam jedynie jedną, dwie nazwy środków na walkę z tą chorobą i też nie wiem czy (stąd nowy temat) dane środki, opryski są przeznaczone również na właśnie trzmielinę? Chciałabym dowiedzieć się co jest skuteczne, konkretnie jaki produkt. Wpisując nazwy różnych producentów znaczna większość jest do Warzyw i Jabłoni :roll:

Nigdy w życiu nie interesowałam się roślinami a dom już skończony i o dziwo coraz częściej szukam jakie kupić krzewy czy kwiaty :) Przed dom dałam właśnie na razie w donicy trzemielinę na pniu. Nalot ma już długo niestety a od wczoraj wpadłam na pomysł, że raczej tak ma nie wyglądać ;:124 więc znalazłam, iż jest to mączniak prawdziwy. Czego użyć? Czym opryskać. Ucinania będę miała sporo bo prawie każdy listek zainfekowany .. ale pozbyć się doszczętnie każdego zarażonego tak nawet jakby miało zostać tylko kilka listków .."?"

Dziś chciałabym już coś zamówić i zacząć działać z nią.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”