Trzmielina - CHOROBY
Re: Chorująca trzmielina (?)
witajcie,
czy trzmielina na gałązkach, z których opadły przemarznięte liście wypuści nowe czy nie wypuści i należy przyciąć?
czy trzmielina na gałązkach, z których opadły przemarznięte liście wypuści nowe czy nie wypuści i należy przyciąć?
Re: Chorująca trzmielina (?)
witam, ja rowniez mam problem z moja trzmielina, jest to maly, mlody krzew, ktory posadzilam do gruntu w marcu, ma sloneczne stanowisko, glebe dosc ciezka, ale obok rosnie od paru lat inna trzmielina i zadnych problemow z nia nie mam.
natomiast przy tej nowej zauwazylam dziwnie zwiniete listki, oto ona:
bardzo prosze o pomoc, moze tylko mi sie wydaje ze cos jest z nia nie tak, a moze jednak...?
natomiast przy tej nowej zauwazylam dziwnie zwiniete listki, oto ona:
bardzo prosze o pomoc, moze tylko mi sie wydaje ze cos jest z nia nie tak, a moze jednak...?
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam,
Moja trzmielina w tym roku już wszystkie liście ma czerwone i opadają.
Co może być tego powodem? Jak ją uratować?
Moja trzmielina w tym roku już wszystkie liście ma czerwone i opadają.
Co może być tego powodem? Jak ją uratować?
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- jacekbielsko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2011, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trzmielina oskrzydlona
Witam
Mam podobny problem. W moim ogrodzie wygląda jakby to była końcówka września, a nie sierpień. Dereń biały też ma czerwone liście podobnie jak czerwienieje trzmielina. Czy to możliwe, że z powodu tych deszczy zimna i dni bez słońca rośliny szykują się już do zimy?
Pozdrawiam
Mam podobny problem. W moim ogrodzie wygląda jakby to była końcówka września, a nie sierpień. Dereń biały też ma czerwone liście podobnie jak czerwienieje trzmielina. Czy to możliwe, że z powodu tych deszczy zimna i dni bez słońca rośliny szykują się już do zimy?
Pozdrawiam
Trzmielina - CHOROBY
Witam,
Jakie leczenie dla chorej trzmieliny ze zdjęcia? Zdiagnozowałem (zapewne błędnie) mączniaka i opryskałem ją Amistarem Opti a tydzień potem Topsinem. Oba te środki mają w swoim 'menu' mączniaka. Jednak nie wiem po czym poznać i jak długo czekać na efekt. Pojawiły się dodatkowo czerwone plamy na liściach, jakby późnojesienne.
Jakie leczenie dla chorej trzmieliny ze zdjęcia? Zdiagnozowałem (zapewne błędnie) mączniaka i opryskałem ją Amistarem Opti a tydzień potem Topsinem. Oba te środki mają w swoim 'menu' mączniaka. Jednak nie wiem po czym poznać i jak długo czekać na efekt. Pojawiły się dodatkowo czerwone plamy na liściach, jakby późnojesienne.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
-
- 50p
- Od: 15 cze 2015, o 20:48
Re: Chora trzmielina szczepiona na pniu
Obawiam się iż diagnoza słuszna, tyko choroba w fazie inwazyjnej jest ciężka do zwalczania. Liście z najsilniejszymi objawami należy obrywać i palić, najlepiej z fragmentem pędu. Trzmieliny są wrażliwe na mączniaka. W tym roku mamy klęskę suszy a trzmieliny należą do grupy wilgociolubnych i jako osłabione są wrażliwsze.
Dużo będę miał tego obrywania niestety Przytnę ją raczej i porażone liście / pędy przy okazji usunę.
Na innych trzmielinach nie widzę takich śladów, z tym że one rosną bezpośrednio w gruncie, a ta jedna na 'kijku'.
Na innych trzmielinach nie widzę takich śladów, z tym że one rosną bezpośrednio w gruncie, a ta jedna na 'kijku'.
Udało się wyleczyć Chemia + usunięcie porażonych liści pomogło, w tym roku jest na razie bez skazy
Dla odmiany mam problem z trawnikiem i nieznanym intruzem
Dla odmiany mam problem z trawnikiem i nieznanym intruzem
Trzmielina - czy jest chora ?
Dzień dobry, witam wszystkich. Pojawiłem się tutaj z czysto prozaicznej przyczyny - nie znam się kompletnie na roślinach ale mam wrażenie że mojej trzmielinie coś dolega . W załączniku przesyłam zdjęcia, trzmielina była sadzona przez ogrodnika wzdłuż ogrodzenia naprzemiennie z pęcherznicą. Objawy które mnie niepokoją to wysychanie pojedynczych łodyg w całości oraz dziwnie porośnięte łodygi jakby czarnymi włoskami ? Proszę o poradę czy taki stan oznacza jakieś schorzenie czy po prostu pojedyncze pędy się nie przyjęły ?
Re: Trzmielina - CHOROBY
Niczego niepokojącego nie widzę, kilka gałązek niedawno sadzonych roślin ma prawo uschnąć.Obciąć i po sprawie, bo czarny nalot to jakiś grzybek, który pojawia się na martwych częściach roślin.
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Re: Co mu może być
Może to być mączniak prawdziwy.
Trzmielina - mączniak prawdziwy
Witam.
Jestem nowa tutaj. Przeszukałam nieco forum i znalazłam jedynie jedną, dwie nazwy środków na walkę z tą chorobą i też nie wiem czy (stąd nowy temat) dane środki, opryski są przeznaczone również na właśnie trzmielinę? Chciałabym dowiedzieć się co jest skuteczne, konkretnie jaki produkt. Wpisując nazwy różnych producentów znaczna większość jest do Warzyw i Jabłoni
Nigdy w życiu nie interesowałam się roślinami a dom już skończony i o dziwo coraz częściej szukam jakie kupić krzewy czy kwiaty Przed dom dałam właśnie na razie w donicy trzemielinę na pniu. Nalot ma już długo niestety a od wczoraj wpadłam na pomysł, że raczej tak ma nie wyglądać więc znalazłam, iż jest to mączniak prawdziwy. Czego użyć? Czym opryskać. Ucinania będę miała sporo bo prawie każdy listek zainfekowany .. ale pozbyć się doszczętnie każdego zarażonego tak nawet jakby miało zostać tylko kilka listków .."?"
Dziś chciałabym już coś zamówić i zacząć działać z nią.
Jestem nowa tutaj. Przeszukałam nieco forum i znalazłam jedynie jedną, dwie nazwy środków na walkę z tą chorobą i też nie wiem czy (stąd nowy temat) dane środki, opryski są przeznaczone również na właśnie trzmielinę? Chciałabym dowiedzieć się co jest skuteczne, konkretnie jaki produkt. Wpisując nazwy różnych producentów znaczna większość jest do Warzyw i Jabłoni
Nigdy w życiu nie interesowałam się roślinami a dom już skończony i o dziwo coraz częściej szukam jakie kupić krzewy czy kwiaty Przed dom dałam właśnie na razie w donicy trzemielinę na pniu. Nalot ma już długo niestety a od wczoraj wpadłam na pomysł, że raczej tak ma nie wyglądać więc znalazłam, iż jest to mączniak prawdziwy. Czego użyć? Czym opryskać. Ucinania będę miała sporo bo prawie każdy listek zainfekowany .. ale pozbyć się doszczętnie każdego zarażonego tak nawet jakby miało zostać tylko kilka listków .."?"
Dziś chciałabym już coś zamówić i zacząć działać z nią.