Lilie - uprawa - cz.2
Re: Lilie - uprawa cz.2
Sezon liliowy w połowie.Do jesieni będą rosły i dojrzewały nasienniki,a w styczniu można już siać
na parapecie pierwsze lilie.
na parapecie pierwsze lilie.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No niestety mogę podpisać się pod tymi słowami.....niesamowicie szybko w tym roku, u mnie większość już przekwitła.......jeszcze tylko kilka kwitnie, chyba 3 w pąkach.....i koniec....na pokaz ich piękności i wspaniałego zapachu trzeba czekać do przyszłego roku.....A zawsze jeszcze sierpień należał do lilii.....rotos pisze:Sezon liliowy dobiega u mnie do końca. Zakwitła jedna z ostatnich
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Czy cebule lilii się wykopuje i przechowuje?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 sie 2011, o 08:42
Witam. chciałabym zacząć uprawę Lilii w moim ogrodzie. kiedy jeszcze moja mama zajmowała się ogrodem pamiętam uprawiała te piękne kwiaty ale kiedy ja tam wtargnęłam jakoś wszystko wyginęło
wstyd mi za to i właśnie teraz chciałabym się zrekompensować, kupić jakieś ładne, niewymagające odmiany i stworzyć kącik liliowy. tylko teraz moje zasadnicze pytanie. jakie towarzystwo dla lilii? wiem, że lilia to królowa kwiatów wręcz niewskazane jest jakiekolwiek towarzystwo ale jakoś zawsze raził mnie w liliach ten goły dół. to co polecacie? i czy mogłabym posadzić lilie w towarzystwie innych cebulowych, tych wiosennych (tulipany, narcyzy) i letnich (mieczyki, pacioreczniki, frezje)? czy mogłabym posadzić jakieś byliny na takiej rabatce?
serdecznie pozdrawiam i gorąco proszę o pomoc. z góry dziękuje
Napisane: N 07 sie 2011 21:41
Kasiu, z tego co wiem lilii się nie wykopuje. więc jest to ich plus, że nie trzeba fatygować się z ich wykopywaniem na jesień i wkopywaniem wiosną. wystarczy je tylko jakoś okryć na zimę.
wstyd mi za to i właśnie teraz chciałabym się zrekompensować, kupić jakieś ładne, niewymagające odmiany i stworzyć kącik liliowy. tylko teraz moje zasadnicze pytanie. jakie towarzystwo dla lilii? wiem, że lilia to królowa kwiatów wręcz niewskazane jest jakiekolwiek towarzystwo ale jakoś zawsze raził mnie w liliach ten goły dół. to co polecacie? i czy mogłabym posadzić lilie w towarzystwie innych cebulowych, tych wiosennych (tulipany, narcyzy) i letnich (mieczyki, pacioreczniki, frezje)? czy mogłabym posadzić jakieś byliny na takiej rabatce?
serdecznie pozdrawiam i gorąco proszę o pomoc. z góry dziękuje
Napisane: N 07 sie 2011 21:41
Kasiu, z tego co wiem lilii się nie wykopuje. więc jest to ich plus, że nie trzeba fatygować się z ich wykopywaniem na jesień i wkopywaniem wiosną. wystarczy je tylko jakoś okryć na zimę.
ogród Marty:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=46162" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=46162" onclick="window.open(this.href);return false;
- AGNESS
Wiesz Marto.....Każdy swój ogród aranżuje tak jak lubi.....Jeden lubi jednorodne rabaty i inny rabaty mieszane. Ja jestem zwolennikiem tej drugiej grupy i najbardziej lubię widok lilii wkomponowanych w inne rośliny. Lilie są piękne przez jakiś czas, póki są w pąkach i kwitną a później rabata składająca sie tylko z tego gatunku jest smutna.......chodzi mi o ogród jako piękną całość.....Tak, że jak najbardziej lilie warto wkomponowywać w inne bylinki i sadzić w pobliżu krzewów, których zieleń tylko podkreśla ich niesamowite piękno. To kilka widoczków jak jest u mnie....
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 sie 2011, o 08:42
AGNESS, dziękuje bardzo za odpowiedź oraz za zdjęcia spodobały mi się Twoje lilie w iglaczkach, fajnie to wygląda. będę musiała coś wymyślić na tą moją rabatkę. A wiesz może czy teraz na jasień będę mogła kupić w ogrodniczym cebulki czy dopiero będą na wiosnę?
ogród Marty:
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
to już chyba ostatnie
- AGNESS
Lilie można sadzić i na jesień i na wiosnę, więc pewnie jeszcze trochę i pokażą się w sklepach. Cebule świetnie zimują , nawet tych najdelikatniejszych orientalnych, wystarczy warstewka kory...pannaM pisze:.... A wiesz może czy teraz na jasień będę mogła kupić w ogrodniczym cebulki czy dopiero będą na wiosnę?
- aga13
- 500p
- Od: 11 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja też podziękuję za odpowiedź zamówiłam sporo OT i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić..
kwitną
kwitną
Pozdrowionka ))
-
- 200p
- Od: 23 kwie 2011, o 15:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dodad może wiesz, jakie sa na tych zdjęciach u ciebie odmiany orienpetów? Jeszcze ci kwitną? Bardzo długo.
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Muszę odszukać notatki, bo jakoś nazwy nie bardzo się mnie trzymają
Kwitną długo, bo ostatnie cebule sadziłam jeszcze w maju W przyszłym roku pewnie będzie już normalnie.
Kwitną długo, bo ostatnie cebule sadziłam jeszcze w maju W przyszłym roku pewnie będzie już normalnie.
- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15
Cudna Maya - u mnie też kwitną niedobitki i złamana Covara ,którą wsadzilam do gruntu i kwitnie
I Mero-star w pełnym rozkwicie
I Mero-star w pełnym rozkwicie
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2