Ulubione storczyki Art :) cz. 3
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3
Asiu przepięknie zakwitła Masd. Veitchiana czekam na kolejne kwitnienia.
Mam nadzieję, że maluszka uda Ci się uratować.
Hybrydki też pięknie kwitną.
Mam nadzieję, że maluszka uda Ci się uratować.
Hybrydki też pięknie kwitną.
- -ewelina-
- 500p
- Od: 14 sie 2007, o 23:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masdevallia veitchiana jest absolutnie zjawiskowa!Art pisze:I na koniec - jestem tak zauroczona Masdevallią veitchiana, że wybaczcie jeszcze dwie fotki
W związku z tym, że moja wciąż się zastanawia, jestem u Ciebie stałym gościem ;)
Pozdrawiam,
Ewelina
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Asiu,przez pół lata nic nie pokazałaś.
Czyżby u Ciebie nic nie kwitło?
Czyżby u Ciebie nic nie kwitło?
Henryku, cóż to za smutna minka ??? Pół lata to w końcu tylko jeden miesiąc Ale bardzo mi miło, że o mnie pamiętałeś
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny
A teraz aktualności.
Właściwie, to Henryk się nie pomylił. Niewiele u mnie tego lata kwitnień. Tzn. od kilku miesięcy wciąż kwitną i przedłużają kwitnienia
pokazane na poprzednich stronach falenopsisy. Czyli nasze popularne hybrydy są niezawodne. Pozostałe odpoczywają, bądź przyrastają
w liście lub korzenie.
Ruch jest jedynie wśród masdevallii i to wciąż tych samych. M. racemosa jeszcze żyje, ale chyba nic z tego nie będzie. Ruchu nie widzę w żadną stronę.
Masdevallia coccinea (po podziale) zasusza już czwartą łodyżkę kwiatową. Wciąż nie ma siły na kwitnienie.
Za to wreszcie dochodzi do siebie podzielona żółta masdevallia. Traci powoli chore listki i przyrasta w sporo nowych zdrowiutkich.
To dobra wiadomość dla Agnieszki-Agity i Henryka. Może i u Was podarowane kawałeczki szykują się do kwitnienia jak u mnie ?
Oto ona:
I wygląd listków - chory i zdrowy:
Kolejny kwiat u M. veitchiany (widzę też u niej nowe łodyżki kwiatowe). Każdy kwiat kwitnie ok. 2 miesięcy. A ponieważ kwitną jeden po drugim, to
ciągłość zapewniona przez długi czas :
cdn.
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny
A teraz aktualności.
Właściwie, to Henryk się nie pomylił. Niewiele u mnie tego lata kwitnień. Tzn. od kilku miesięcy wciąż kwitną i przedłużają kwitnienia
pokazane na poprzednich stronach falenopsisy. Czyli nasze popularne hybrydy są niezawodne. Pozostałe odpoczywają, bądź przyrastają
w liście lub korzenie.
Ruch jest jedynie wśród masdevallii i to wciąż tych samych. M. racemosa jeszcze żyje, ale chyba nic z tego nie będzie. Ruchu nie widzę w żadną stronę.
Masdevallia coccinea (po podziale) zasusza już czwartą łodyżkę kwiatową. Wciąż nie ma siły na kwitnienie.
Za to wreszcie dochodzi do siebie podzielona żółta masdevallia. Traci powoli chore listki i przyrasta w sporo nowych zdrowiutkich.
To dobra wiadomość dla Agnieszki-Agity i Henryka. Może i u Was podarowane kawałeczki szykują się do kwitnienia jak u mnie ?
Oto ona:
I wygląd listków - chory i zdrowy:
Kolejny kwiat u M. veitchiany (widzę też u niej nowe łodyżki kwiatowe). Każdy kwiat kwitnie ok. 2 miesięcy. A ponieważ kwitną jeden po drugim, to
ciągłość zapewniona przez długi czas :
cdn.
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- kinga_232
- 200p
- Od: 11 paź 2010, o 16:12
Asiu brakuje mi słów , a co najgorsze to chyba zaczynam chorować na masdevallie - przepiękne, zwłaszcza M. veitchiana
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Moje storczyki
I kolejna Masdevallia Sunset Jaguar - jedyna moja roślina na podkładce.
Chciałam ją przesadzić po pierwszym kwitnieniu, ale korzenie tak przerosły podkładkę na wylot, że jakakolwiek zmiana była niemożliwa.
Teraz widzę, że taka forma uprawy jej służy, bo pokazuje coraz to nowe łodyżki kwiatowe:
I na koniec zapowiedź kwitnienia jednej z moich katlejek. Powinny być aż 4 kwiaty. Do tej pory kwitła u mnie kolejno 1, 2, 3 kwiatami.
I to by było na tyle. Jak widzisz Henryku nie ma tego za wiele. A ile mogę w kółko pokazywać te same Masdevallie ?
Chciałam ją przesadzić po pierwszym kwitnieniu, ale korzenie tak przerosły podkładkę na wylot, że jakakolwiek zmiana była niemożliwa.
Teraz widzę, że taka forma uprawy jej służy, bo pokazuje coraz to nowe łodyżki kwiatowe:
I na koniec zapowiedź kwitnienia jednej z moich katlejek. Powinny być aż 4 kwiaty. Do tej pory kwitła u mnie kolejno 1, 2, 3 kwiatami.
I to by było na tyle. Jak widzisz Henryku nie ma tego za wiele. A ile mogę w kółko pokazywać te same Masdevallie ?
Pozdrawiam, Joanna
- kinga_232
- 200p
- Od: 11 paź 2010, o 16:12
Och!!! Sunset Jaguar jeszcze piękniejsza
Gratuluję pączków na katlejce
Gratuluję pączków na katlejce
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Moje storczyki
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Cudne wszystkie.
Jesteśmy tak bombardowane pięknościami masdevalliowymi, ze ja już nie mam siły dalej się opierać
Jesteśmy tak bombardowane pięknościami masdevalliowymi, ze ja już nie mam siły dalej się opierać
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- darek p
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 23:53
Asiu na początek mojej pierwszej wizyty pochwalę obecne kwitnienia wspaniałych masdevallii i ''zwykłych'' hybrydek.Czekam na kwiaty Cattleyki,zapowiada się ładne kwitnienie.Pomału przeglądam twoje wcześniejsze wątki,a że dorobek masz duży to jest co podziwiać.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Asia, Pokazała swoje kwiaty. Trzeba korzystać i oglądać...
Tę, Twoją - żółtą masdevallię, to bym "ukradła". Cudna jest
Hmm...moja masd. barleana, gdy ją tylko dwa razy w tygodniu moczyłam, miała identyczne "chore"? liście. Przeszłam na codzienne ( ewentualnie co drugi dzień) i listeczki wróciły do formy
Cudna jest też masd. veitchiana - zazdroszczę jej kwitnienia. Ja, coś z moją, się dogadać nie mogę.
A katlejka już wnet pokaże swoje kwiatuszki. Choć, patrząc na zddjęcia, szykują się wielkie kwiaty
Tę, Twoją - żółtą masdevallię, to bym "ukradła". Cudna jest
Hmm...moja masd. barleana, gdy ją tylko dwa razy w tygodniu moczyłam, miała identyczne "chore"? liście. Przeszłam na codzienne ( ewentualnie co drugi dzień) i listeczki wróciły do formy
Cudna jest też masd. veitchiana - zazdroszczę jej kwitnienia. Ja, coś z moją, się dogadać nie mogę.
A katlejka już wnet pokaże swoje kwiatuszki. Choć, patrząc na zddjęcia, szykują się wielkie kwiaty
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Asiu,dzięki.
A swoje kwitnienia możesz pokazywać jeszcze i jeszcze.Chyba nikt nie ma nic przeciwko temu.
Popatrz,ja w kółko pokazuję te moje hybrydki i zaglądacie do mnie.
Niestety,"Twoja" masdevallia,jako jedyna,źle zniosła mój urlop i brak podlewania.Straciła kilka nowych listków .
Ale jest dobrze,już nadrabia,już są nowe przyrosty.
A swoje kwitnienia możesz pokazywać jeszcze i jeszcze.Chyba nikt nie ma nic przeciwko temu.
Popatrz,ja w kółko pokazuję te moje hybrydki i zaglądacie do mnie.
Niestety,"Twoja" masdevallia,jako jedyna,źle zniosła mój urlop i brak podlewania.Straciła kilka nowych listków .
Ale jest dobrze,już nadrabia,już są nowe przyrosty.
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Witaj Asiu
Za wszystkimi oczywiście podziwiam Twoje Masdevallie, kwitną przecudnie i piękny to widok. Z niecierpliwością czekam aż moja coś wypuści, ale na razie woli nowe przyrosty. Może i dobrze, niech się maleństwo wzmocni . Wiesz, czego ci zazdroszczę , tych pąków na Cattleykach, och chyba wyślę swoje do Cioci, żeby się porządku nauczyły .
Za wszystkimi oczywiście podziwiam Twoje Masdevallie, kwitną przecudnie i piękny to widok. Z niecierpliwością czekam aż moja coś wypuści, ale na razie woli nowe przyrosty. Może i dobrze, niech się maleństwo wzmocni . Wiesz, czego ci zazdroszczę , tych pąków na Cattleykach, och chyba wyślę swoje do Cioci, żeby się porządku nauczyły .
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Asiu Masdevallia Sunset Jaguar cudna, w jakich temperaturach ją się uprawia? Czekam niecierpliwie na rozkwit cattleyi to mój ulubiony gatunek storczyka.